• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи на Уенди

Уенди е средно ранен сорт картофи (Solanum tuberosum) за използване на маса. Отгледан от специалисти на немската компания "Norika Nordring-kartofelzucht-und Vermehrungs-GmbH". В родословието на нашия герой има известен Гала... През 2014 г. е включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в Централния регион на страната (Тула, Рязан, Калуга, Владимир, Брянск, Иваново, Москва, Смоленск). Различава се с отлично представяне и доста голям размер на клубените, висок добив и добра адаптация към всякаква почва и климат. Подходящ за механично почистване. Устойчив на много заболявания.

Периодът от пълно покълване до прибиране на реколтата е 65-80 дни, в зависимост от района на отглеждане.

Растението е със средна височина, тип стъбло, полуизправено, умерено разпространено. Листата са големи, междинен или отворен тип, светлозелени на цвят. Венчето на картофите е малко или средно, интензивността на оцветяването на антоцианина от вътрешната му страна е изключително слаба или липсва. Цветовете са бели. Умерен цъфтеж.

Кореновата система на Уенди е доста добре развита, в едно гнездо се образуват 7-12 еднородни, еднородни грудки. Търгуемите картофи тежат 92-120 грама. Грудките са овални. Кората има гладко-мрежеста структура, жълт цвят. Нарязаната плът е жълта на цвят. Очите са малки, плитки.

Търговският добив на сорта, според резултатите от държавните тестове в Русия, е средно 175−328 c / ha, което е на ниво показатели Невски... Най-голямо количество е получено в района на Тула - събрани са 380 c / ha на хектар площ за засаждане, 159 c / ha повече от стандартите на Невски. Според някои доклади добивът може да достигне до 600 c / ha (резултатът е записан в Татарстан). Продаваемост 79−94%. Запазването на качеството е 95%.

Вкусът е много добър. Уенди е кулинарен тип В (EAPR - Европейска асоциация за изследване на картофи). Клубените са слабо сварени, не губят приятния си цвят по време на топлинна обработка и рязане. Те са многостранни в готвенето, подходящи за приготвяне на абсолютно всякакви ястия, най-подходящи за пържене, варене, пълнене, печене, а също така идеално допълват супи, зеленчукови смеси и салати. Целулозата има доста плътна структура, съдържанието на нишесте в нея се отбелязва в диапазона 14,3-15%.

Сортът перфектно се адаптира към всякакъв вид почва и климат, но показва най-добър добив на рохки плодородни почви в региони с меки метеорологични условия. В селскостопанската технология растенията са прости, но има няколко нюанса, които влияят върху добива.

  • Клубените имат подчертан период на покой (поради което, между другото, те се съхраняват перфектно повече от година), следователно те трябва да бъдат покълнати преди засаждането. Бъдете внимателни, когато засаждате покълнали семена - отчупването на кълновете очевидно няма да помогне на картофите. Също така експертите препоръчват обработката на посадъчния материал със стимуланти на растежа. Комплексът от тези техники ще подобри кълняемостта и ще съкрати времето за узряване.
  • Уенди реагира на стандартните агрономически мерки, включително избиване, плевене, разрохкване, превантивни лечения, поливане и особено подхранване. На почви, богати на хранителен и минерален състав, добивът се увеличава значително, а добивът от продаваеми продукти също се увеличава.
  • Не пренебрегвайте спазването на сеитбообръщението на площадката. Най-добрите предшественици ще бъдат бобови растения, лук, краставици, чесън, зеле, зелено торене и цвекло.

Картофите са устойчиви на черен крак, златиста кистозна нематода, рак, вирус Y, обикновена струпясване, ризоктония, жлезисто петно. Има висока устойчивост на късна болест в клубените, по отношение на върховете - от средна до висока.

Сортът е подходящ както за отглеждане за лична консумация, така и за продажба. Неговият висок добив, отлично представяне, отличен вкус, имунитет срещу много заболявания и добро качество на съхранение са особено ценени.Като добавим към този списък устойчивостта на клубените към механични повреди, можем да кажем с увереност, че Уенди е добра както за отглеждане в личен двор, така и в индустриални зони на големи земеделски фирми. Можете също така да добавите, че е подходящ за механично почистване, така че е много добър избор за мащабно производство на картофени продукти.

Недостатъците на нашия герой все още не са открити. Не е достатъчно популярен в Русия и напразно, защото потенциалът му е доста голям, освен това може да расте в различни региони на страната.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода