• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Гигант

Гигантът е средно узряващ трапезен картоф (Solanum tuberosum). Отгледан в Русия от специалисти на Всесъюзния институт за изследване на картофите на А. Г. Лорх. За да получим, използвахме сортови ефект и номериран хибрид 946-3. Нашият герой беше включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация през 2013 г. Одобрен за отглеждане в три региона на страната: Централен, Волго-Вятка, Централна чернозем. Различава се с невзискателност към почвата и климата, е в състояние да даде добри добиви в голямо разнообразие от условия за отглеждане. Ценен е заради високото си съдържание на нишесте в пулпата.

От появата на пълни издънки до узряването минават 115-120 дни.

Растението е високо, от междинен тип. Стъблата са полуизправени, не прекалено разперени, умерено листни. Листата са големи, междинен тип, тъмнозелени на цвят. Венчето малко или средно, червено-виолетово, със силно антоцианиново оцветяване от вътрешната страна.

Кореновата система на Гиганта е доста мощна, в едно гнездо се образуват 8-13 много големи грудки. Масата на търговските картофи варира от 104-143 грама. Клубените са овално закръглени. Кората е светло бежова, прозрачна, гладка на допир. Пулпът е кремообразен. Очите са червени, средни до плитки.

По време на държавните тестове търгуемият добив е 290-424 c / ha, което е с 61-104 c / ha повече от стандартите на Петербург и Чайка. Максималното количество е събрано в района на Нижни Новгород - 613 центнера грудки на хектар площ. Такива показатели могат да бъдат уверено наречени изключителни, нашият герой може да се конкурира с много популярни местни и чужди сортове със средно узряване. Търговието е на много високо ниво - 87−98%. Поддържането на качеството е отлично - 97%.

Вкусът на Гиганта е отличен. Грудките са слабо сварени, гъвкави в готвене, подходящи за готвене, пържене, пълнене, печене, картофено пюре, салати, зеленчукови смеси и супи. Когато се сварят, картофите леко се напукват, но остават непокътнати. Пулпата е умерено плътна, с много приятна консистенция, не е брашнеста, леко водниста. Съдържа 15,9-18,9% нишесте, което прави нашия герой идеален за преработка в чипс, както и други хранителни продукти: картофено нишесте и брашно, лиофилизирани пюрета.

Сортът е подходящ за отглеждане на всякакъв вид почва, в голямо разнообразие от климатични ширини. Нещо повече, той е в състояние да покаже най-добри резултати при коренно различни условия на отглеждане. И все пак растенията се чувстват по-комфортно на рохкави плодородни почви - пясъчни глинести и леки глинести. В грижата картофите са непретенциозни, но на допълнително внимание ще се отговори с по-високи добиви и увеличаване на добива от продаваеми продукти. По-долу е даден кратък списък със съвети за отглеждане, които ще ви помогнат да постигнете най-добри резултати.

  • Преди засаждането семената трябва да бъдат избрани и калибрирани. Средните по размер екземпляри са най-подходящи, без признаци на инфекция с болести, както и без механични повреди. Ще бъде полезно да се третират избраните грудки с превръзки. Също така се препоръчва да ги покълнат преди засаждане, но тази дейност не е задължителна.
  • Засаждането може да се извърши, когато почвата се затопли до около + 8 ° C и заплахата от връщане на студове отмине.
  • Клубените се засаждат на интервали от около 35 см, на дълбочина 10-15 см на леки почви и 6-8 см на тежки почви. Разстоянието между редовете трябва да бъде приблизително 60-65 cm.

  • По време на вегетационния период Гигантът не се нуждае от повишено внимание, но все още са необходими стандартни агротехнически мерки. Навременното избиване, плевене, разрохкване на почвата, превантивни обработки срещу болести и вредители - всичко това ще има положителен ефект върху добива на сорта. Засаждането трябва да се полива при необходимост; в региони с прохладно, дъждовно лято овлажняването на почвата може да не е необходимо изобщо.
  • За да се получи най-добрият добив, картофите трябва да имат добро хранене. Достатъчно е да се приложи два или три пъти торене върху почвата. Не забравяйте, че колкото по-плодородна е почвата, толкова повече клубени растението може да „храни“ и да расте. Освен това размерът и теглото на клубените зависят от хранителната стойност на почвата.
  • Не пренебрегвайте поддържането на сеитбообръщение на площадката. Най-добрите предшественици ще бъдат бобови растения, краставица, лук, зеле, чесън, цвекло, зелено торене. Също така, не забравяйте да смените семената своевременно.

Гигантът е устойчив на причинителя на рак. Според създателя, той е относително устойчив на набръчкани и лентовидни мозайки, вирус на търкаляне на листа, както и на късна болест по върховете и грудките. Податлив на златиста кистозна нематода.

Сортът е спечелил много положителни отзиви от градинари от цялата страна. Неговият отличен вкус, добър добив, висока продаваемост и отлично качество на съхранение са особено ценени. Отделно трябва да се отбележи непретенциозността на растенията в грижите и тяхната невзискателност към почвата и климата. Дори и в най-трудните условия картофите могат да дадат постоянно голям добив.

Сред недостатъците може да се разграничи чувствителността към златистата кистозна нематода. Също така някои градинари са недоволни от размера на клубените. Въпреки името си обаче, Гигантът не е много голям сорт грудки. Средно големите грудки са съвсем нормални и определено не трябва да очаквате екземпляри с големи размери на пъпеш от картофи.

Отглеждането на сорта, в допълнение към оригинатора, се извършва от следните предприятия: LLC "Agrocenter Korenevo" в Московска област, LLC "Redkinskaya agroindustrial company" в района на Твер.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода