• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Vector

Vector е средно узряващ руски сорт картофи за маса (Solanum tuberosum). Получено от специалистите на Всеруския изследователски институт за картофено стопанство А. Г. Лорх. По време на размножаването е използван сортът Зарево и номерираният хибрид 1977-76. През 2014 г. е включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в Централния регион на страната (Брянск, Тула, Смоленск, Владимир, Калуга, Иваново, Москва, Рязан). Отличава се с висока устойчивост на късна болест, добър добив от продаваеми продукти. Подходящ за преработка в чипове.

Струва си да направите малка резервация веднага. Има разнообразие от белоруски селекции с подобно име - Vektar, или белоруски Vektar. Популярно е наричано от хората "Вектор". В контекста на тази статия ще се спрем на руските картофи за разплод.

Периодът от момента на появата на пълни издънки до прибирането на реколтата отнема 80-100 дни.

Растението е ниско, листен тип, полуизправени стъбла. Листата са малки, междинен тип, тъмнозелени на цвят. Цветята са големи, лилави.

В едно гнездо на Вектора се развиват средно 8-13 клубена, всеки с тегло 92-143 грама, размерът на глобите е много малък. Клубените са овално закръглени. Кората е доста силна и с червен цвят. Пулпът на среза е светложълт на цвят, има много плътна структура. Очите са малки, плитки.

Търговският добив на сорта, според резултатите от държавните тестове, е 180-263 c / ha, което е съпоставимо с Бони и Натруфен човек... Максималното количество е получено в района на Тула - събрани са 403 центнера картофи на хектар площ за засаждане, 195 центнера на хектар повече от Аврора. Според някои доклади потенциалният добив може да достигне 700 c / ha. Търгуемостта е на много високо ниво - 90−98%, като качеството на запазване също е добро - 95%.

Вкусът на Vector е отличен. Принадлежи към кулинарен тип В, ​​тоест към сортове със средна усвояемост на клубените. В готвенето нашият герой е универсален, подходящ за приготвяне на голямо разнообразие от ястия, особено добри печени, варени, пържени и също така ще бъде отлично допълнение към супи, зеленчукови смеси и салати. Когато се нарязва и готви, пулпата не губи атрактивния си цвят, така че готовото ястие изглежда много апетитно.

Картофите имат високо съдържание на нишесте в пулпата - 16,7-17,5%. В това отношение нашият герой е идеален за индустриалното производство на чипс и други преработени продукти: брашно, нишесте, сухо пюре. Подходящ е и за приготвяне на пържени картофи, както в "кухненски" условия за лична консумация, така и в индустриални комплекси за продажба на търговски вериги.

Сортът е умерено взискателен към плодородието на почвата и климата. Той е най-добре адаптиран към условията на централния регион, но в други области показва добри резултати с подходящи грижи. Векторът е устойчив на суша, което го прави подходящ за отглеждане в южните райони с горещо лято. Растенията са непретенциозни в грижите, но те реагират добре на различни селскостопански техники, включително поливане и подхранване, разрохкване на почвата, плевене, оросяване, както и превантивни мерки за борба с вредителите и болестите.

Трябва да се отбележи един нюанс, свързан с закупуването на семена. Както бе споменато в началото, нашият герой често се бърка с белоруския Вектар и много градинари не разбират напълно кой от тези двамата расте на техния сайт. Външно те са много сходни, но се различават по отношение на узряването - руският е в средата на сезона, а беларуският е средно късен. Внимавайте при закупуване на семенен материал!

Картофите са устойчиви на вируса на търкаляне на листа, лентови и набръчкани мозайки и причинителя на рак. Податлив на златиста кистозна нематода.Според оригинатора, той е силно устойчив на късна болест както в върховете, така и в грудките.

Векторът се е доказал добре както в малки градински парцели, така и в индустриални зони на големи земеделски предприятия. Той е особено ценен заради много високия си добив, отлична продаваемост, отличен вкус и голямо количество нишесте в пулпата, както и за непретенциозни грижи. Струва си да се отбележи устойчивостта на клубените към механични повреди, което ги прави подходящи за машинно събиране. Предимствата включват устойчивост на суша и, разбира се, неуязвимост към късна болест. Понастоящем устойчивостта срещу този "бич" на картофите е много важна, особено за онези градинари, които нямат възможност често да посещават сайта си и да извършват превантивни обработки навреме, както и да наблюдават сеитбообръщение.

Сред недостатъците е чувствителността към кистозна нематода на ауреус. Също така недостатъците могат да се отдадат на взискателността на плодородието на почвата, но високият добив оправдава това. Vector е доста „млад“ сорт, чийто потенциал все още не е напълно разкрит, но е безопасно да се каже, че по своите характеристики той не отстъпва на много други сортове, изпитани във времето.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода