• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Вега

Vega е немски сорт за ранно узряване на картофи (Solanum tuberosum) за използване на маса. Отгледан от специалистите на Norika Nordring-kartofelzucht-und Vermehrungs-GmbH. През 2013 г. е регистриран в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в Централния регион на Русия (Брянск, Тула, Смоленск, Владимир, Ивановск, Рязан, Москва, Калуга). Различава се с красив продаван вид клубени, устойчивост на късна болест. Понася суша и слаби студове. Подходящ за механично почистване.

Периодът от появата на пълни издънки до прибиране на реколтата отнема 50-65 дни, като първото копаене може да се извърши на 45-ия ден от вегетационния период на картофите.

Растението е със средна височина, от междинен тип. Стъблата са полуизправени или изправени. Листата са средни или големи, зелени на цвят. По краищата на листната плоча се забелязва вълнообразност със средна или ниска интензивност. Цветята са бели. Венчето е голямо, с много слабо оцветяване на антоцианина от вътрешната страна или дори без него.

В едно гнездо на Вега се оформят 8-10 еднородни хомогенни клубени, търгуемите имат маса 87-120 грама. Грудките от сорта са овални, правилна форма, с равна повърхност без подутини и вдлъбнатини, изглеждат много привлекателни. Кората е жълта на цвят, има мрежеста структура, гладка на допир. Месото на среза е тъмножълто. Очи от много малки до малки, плитки, практически невидими.

Търговският добив на сорта, според резултатите от държавните тестове, се отбелязва в диапазона 229-377 c / ha, което е с 82-84 c / ha по-високо от показателите на Пушкинец и Делфин... При първото копаене, на 45-ия ден от сезона на отглеждане на картофи, е възможно да се получат 81-143 кг / ха, което е сравним със стандартния Жуковски рано... При второто копаене, на 55-ия ден след пълно поникване, се получават 109−187 c / ha, на нивото на установените стандарти. Максималното количество е събрано в района на Тула - 484 центнера клубени на хектар площ, с 244 центнера / ха повече от резултатите на Жуковски рано. По този начин нашият герой с пълна увереност може да бъде наречен един от най-високодоходните сортове за ранно узряване. Продаваемост 87−95%. Поддържането на качеството е отлично - 99%.

Вкусът на Vega е отличен. Класифициран е като кулинарен тип В (според класификацията EAPR - Европейската асоциация за изследване на картофите), клубените имат средна усвояемост и са универсални в кухнята. Най-доброто за пържене, варене, печене, супи и салати и зеленчукови смеси. Да, и за картофено пюре, те също са подходящи, но ще се окаже, че не е толкова нежно и ефирно, колкото от по-варени сортове. Целулозата не потъмнява по време на рязане и термична обработка, съдържанието на нишесте в нея се отбелязва на ниво 10,1-15,9%. Според някои източници нашият герой е чудесен за диетични и бебешки храни.

Растенията са умерено взискателни към плодородието на почвата и климата; те се чувстват по-добре в региони с меки метеорологични условия, на рохки почви, богати на хранителни и минерални съставки. Особеността на сорта е устойчивост на суша, което го прави подходящ за отглеждане в южните райони с горещо лято. Растенията обаче са нечувствителни към леки студове, което прави възможно успешно отглеждането на картофи в по-северните региони. С една дума, нашият герой може да расте почти на цялата територия на Русия и да показва много впечатляващи резултати, разбира се с подходящи грижи.

Vega реагира добре на повишено внимание. Навременното избиване, разрохкване на почвата, плевене, превантивни мерки за борба с болести и вредители, както и поливане и торене - всичко това ще има много положителен ефект върху количеството и качеството на реколтата. Има и някои характеристики на селскостопанската технология, които ще обсъдим по-подробно в списъка по-долу.

  • Клубените култури имат подчертан период на покой, така че те трябва да бъдат покълнати преди засаждането. Това ще насърчи по-добро покълване, както и ускоряване на узряването.
  • Експертите препоръчват редовно поливане по време на цъфтежа на картофите, но не позволяват влагата да застоява в почвата - сортът не понася това много добре.
  • Vega се чувства чудесно в много горещи сезони, но не бива да забравяте за поливането и, ако е необходимо, засенчването на района. Мулчирането на хребетите може да бъде ефективен метод - това ще помогне да се избегне силно изсъхване на почвата и в същото време ще премахне необходимостта от плевене.

Растенията са устойчиви на ризоктония, кистозна нематода на ауреус, причинител на рак, черен крак, вирус Y. Средно податлив на вирус на ролкови листа и обикновена струпясване. Според оригинатора те са силно устойчиви на късна болест.

Нашият герой се е доказал много добре както в производствените зони на големи предприятия, така и в малките градинари. Много хора отбелязват неговата непретенциозност към условията на отглеждане, благодарение на което може да се отглежда в различни региони на Русия и извън нея. Високият добив на сорта, отличното представяне на клубените, добрият вкус и устойчивостта на много картофени болести са особено ценени.

Отделно трябва да се подчертае отличното качество на съхранение на Vega. Грудките се съхраняват повече от година, без да губят отличното си представяне и добър вкус. Те не са склонни към покълване, следователно, дори при леки нарушения на температурния режим в хранилището, реколтата няма да загуби своите качества. Клубените също са силно устойчиви на механични повреди, не потъмняват от удари, което ги прави подходящи за механично събиране и транспортиране на дълги разстояния.

Сред недостатъците можем да споменем чувствителността към преовлажняване на почвата, както и умерено взискателните картофи за плодородие на почвата. Въпреки това, с подходящи земеделски техники, тези проблеми няма да бъдат проблем.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода