• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Тулеевски

В резултат на усърдна селекционна работа - вътревидова хибридизация на грудкова нощница (Solanum tuberosum) и оптимален подбор от хибридната комбинация Chernsky x Tolokan от водещите животновъди на Руската федерация, е ранен средно ранен сорт трапезни картофи - Tuleyevsky. получена, която има невероятно висок добив.

Сорт картофи Тулеевски

Бушът на тази култура е полуизправено растение със средна височина, покрито с тъмнозелени листа със среден размер, междинен и отворен тип, със средна интензивност на цъфтежа. Венчето на съцветието е бяло, доста голямо. Клубените са жълти, с овална форма, покрити с кожа с мрежеста структура и повърхностни "очи", със средно съдържание на нишесте (14 - 16%), жълтеникава пулпа и отличен вкус.

Сорт картофи Тулеевски

Сега картофите Tuleevsky са спечелили безпрецедентна популярност както сред обикновените градинари и градинари, така и сред агрономите на големи ферми, занимаващи се с отглеждане на тази селскостопанска култура в промишлен мащаб, и е един от най-често срещаните сортове. Универсалното признание на този сорт се дължи на изключително високия му добив - при правилна грижа за растението по време на узряването на реколтата от всеки сто квадратни метра обработваема земя могат да се получат до петстотин килограма продавани картофи (продаваемост на грудки е 90 - 99%). Средният добив, получен в процеса на държавно изпитване, е 29 - 40 t / ha, а максималният е почти 50 t / ha. Добивът в ранните етапи на копаене е 14 - 20 т / ха.

Сорт картофи Тулеевски

Високата устойчивост на многобройни вируси и болести като рак на картофи, краста, алтернария и късна болест също е безспорно предимство на този сорт. Трябва да се отбележи, че той има отлични свойства за дългосрочно узряване и практически няма развалени клубени, както по време на прибиране на реколтата, така и след продължително съхранение в подходящи условия. Много големият размер на клубените също е несъмнено предимство. Средната маса на една грудка е 200 - 300 грама, а някои особено големи екземпляри достигат тегло до 500 грама.

Отглеждането на картофи Tuleevsky практически не се различава от отглеждането на други сортове, но в същото време има няколко характеристики. Той реагира негативно на поливането и използването на всякакви химически торове. За подхранването му се препоръчва да се използва само естествен хумус и то само в случай на силно изчерпване на почвата; във всички останали случаи Тулеевски не се нуждае от хранене.

7 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Светлана, Красноярск
преди 5 години

Тази година засадих тези картофи. Това ми хареса много. Вкусно и плодотворно. Взех семена в магазина. Ако други сортове имаха много болни картофи, то в тази от 60 дупки се разболя само 1. Много съм щастлив! Оставям цялата реколта за семената за следващата година.

Павел
преди 4 години

И какви са периодите на узряване? В кои региони на Руската федерация се препоръчва за отглеждане?

Наталия, Н. Новгород
преди 4 години

И бях много разочарован от този сорт. Просто не се говори за някаква безпрецедентна реколта. Всичко е както обикновено. А вкусът е посредствен, с Адрета той дори не се е доближил.Прочетох много отзиви в интернет и реших да го пробвам - не ми хареса. Няма спор за вкусовете!

Марина, Новосибирск
преди 3 години

Миналата година купих семената на този картоф. Нямаше особени грижи. Плевене и насипване. Вкусно. Грудките са големи, по пет на гнездо. Всички те бяха много големи с кухини вътре. Това е недостатък. Въпреки че други сортове, засадени тук, не бяха празни. По-рано чух, че се образуват кухини поради неправилно поливане. Може би при този сорт това се дължи на дъждовния юли.
Днес засадих този сорт със собствени семена. В очакване на резултатите)!

Наталия
преди 3 години

Този сорт разочарова със своята податливост на късна болест и лоша реколта.

Надежда, Камчатка
преди 3 години

Не ми хареса първата реколта през 2017 г., много малки и болни картофи. Някои грудки можеха да се счупят на ръка - вътре бяха празни и съдържаха много течност. Ъъъ ...

Регион Владимир
Преди 1 година

Картофите са плодови и вкусни, но или годината беше влажна - в големите картофи има много хралупи и има заразени. Няма да садя повече 2 години подред.

Домати

Краставици

Ягода