• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Скарб

Скарбът е средно узряващ сорт картофи (Solanum tuberosum). Един от най-популярните сортове на беларуска селекция. В Беларус този сорт представлява около 30% от всички насаждения. Отгледан от служители на Научно-практическия център на Националната академия на науките на Беларус за картофено и градинарско производство. През 1997 г. е добавен към държавния регистър на сортовете на Република Беларус във всички региони. През 2002 г. той е добавен към държавния регистър на сортовете на Руската федерация в четири региона: Централен, Северозападен, Волго-Вятка и Урал. Авторството е възложено на Z.A. Семенова, А.Н. Дорожок, Е.Г. Ryndina, N.P. Яшченко, В.В. Дедюлей, Л.И. Пищенко, А.Е. Зуйков и Л.В. Незаконно.

Сорт картофи Скарб

Растенията са полуразпространени, средно големи, полуизправени. Листата са отворени, средно големи, тъмнозелени на цвят. Листата са със среден размер. Вълнообразността на ръба е много слаба или напълно липсва. Цветовете са бели, средно големи.

Клубените са големи, подравнени, закръглено-овални и овални, компактно разположени в гнездото; има от 10 до 14 на храсталака. Очите са много малки и повърхностни. Кожата е жълта, гладка, стегната. Пулпата е жълта.

Търговско тегло на грудка - 94 - 138 грама. Добивът от търговски грудки е 250 - 410 c / ha, което е на нивото на Петербургския стандарт и 105 c / ha по-високо от това на стандарта Bronnitsky. Максималният добив, регистриран във Вологодска област, е 508 c / ha, което е 133 c / ha по-високо от петербургския стандарт. Декларираният от производителя добив е до 630 c / ha. Продаваемост - 84 - 99%, което е на нивото на стандартите Golubizna и Bronnitsky.

Трапезен сорт, принадлежи към кулинарен тип В (леко сварен; клубените стават ронливи само след продължително готвене). Подходящ за приготвяне на салати, чипс, замразени зеленчукови смеси, пържени картофи, втечнени с хранителни добавки, а също така се оказаха добри за пържене. Притежава задоволителен и добър вкус. Удобно е да почиствате клубените. Съдържанието на нишесте е 10,8 - 17,7%, което е с 0,9 - 1,5% по-ниско от това на стандартите в Петербург и Голубизна.

Сорт картофи Скарб

Скарбът е устойчив на причинителя на картофения рак и златистата картофена нематода, както и на набръчкани и лентови мозайки. Има относително висока устойчивост на черен крак и мокро гниене. Въпреки това, той е податлив на причинителя на късна болест на клубените и листата. Средно устойчива на суша. В началните етапи на растеж е чувствителен към преовлажняване на почвата (дори краткосрочно). Вирусните заболявания и обикновената струпясване са леко засегнати.

Тези картофи се съхраняват добре поради дългия период на физиологична почивка, който е 115 - 120 дни. Дори през септември реколтата от миналата година остава енергична. Запазване на качеството - 88 - 99%.

Скарбът се издига бавно и неравномерно. Но по време на вегетационния период посевите се изравняват и бързо растат върхове. Цъфтежът също е неприветлив.

Преди засаждане е необходимо клубените да се затоплят и покълнат. Поради дългия период на покой, отнема много време, за да се затоплят клубените от този сорт - в рамките на 2 - 3 седмици. Клубените се засаждат плитко и след като посадъчен материал порасне, се извършва високо хълбочене. Всеки вид почва е подходяща за засаждане, но този сорт дава най-добър резултат на песъчливи и песъчливи почви с минимална дълбочина на засаждане (обича пролетна топлина). Растенията ефективно използват естественото плодородие и реагират добре на минерални торове. За развитието на кореновата система е много желателно торенето с фосфор.

Сорт картофи Скарб

Предимства на картофите Scarb: висок и стабилен добив, отлично качество на съхранение и продаваемост, устойчивост на нематоди и вирусни заболявания, еднородност на клубените.

Недостатъци: само среден вкус, воднисти клубени, податливост на късна болест. Също така, според прегледите на градинарите, започвайки от третото размножаване, добивът на Scarb пада драстично.

Много източници в интернет споменават, че клубените на този картоф не могат да се режат преди засаждането.Въпреки това, някои производители, използващи този метод, са постигнали положителни резултати при отглеждането на този сорт. Като правило резултатът зависи от вида на почвата, метода на подготовка на посадъчния материал, технологията на отглеждане и метеорологичните условия.

Също така трябва да се отбележи, че поради факта, че Скарбът се страхува от пролетно преовлажняване на почвата, по-добре е да го преекспонирате по време на покълването, отколкото да го засадите във влажна и недостатъчно загрята почва.

5 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Яна
преди 3 години

Вкусни картофи !!! Нищо чудно, че вещи от белоруско съкровище или съкровище! Един от най-добрите на вкус! Растение, няма да съжалявате ...

Наталия, Санкт Петербург
преди 3 години

Картофите са много вкусни, но, за съжаление, много податливи на късна болест, тази година удариха цялата реколта ((((

Игор, Козелск
преди 3 години

Тази година късната болест засегна всички картофи. С изключение на Синеглазка.

Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

Не мога да си спомня от колко години засаждам този сорт картофи. Дълго. Оценявам го за запазването на качеството. Имам добра изба, но не това е въпросът. Купените в магазина картофи също се съхраняват в същата изба, която към март вече е мудна и набръчкана. Но Скарб остава силен до юни. Не знам повече - ядем го, защото. С течение на времето добивът му наистина намалява, знам от собствения си опит. Но отново от опит - трябва да смените мястото и да внесете торове. Внасям както органични, така и минерални. За да спестите пари - директно в дупката по време на засаждането. След това отново, преди хълбоне - минерал под всеки храст (имам малка площ под картофите). И за такова внимание - добра реколта!

Дмитрий, Жодино, Беларус
Преди 11 месеца

В продължение на 15 години Скарб радва нашето семейство с добив и вкус. Да, кълняемостта не е същата, но качеството на съхранение е отлично, страхува се от фитофтора, необходимо е да се напръска с лекарства. И за да не се появят, обърнете внимание на избора на семена, те трябва да са почти перфектни.

Домати

Краставици

Ягода