• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Манифест

Манифест - сорт картофи от средна ранна маса (Solanum tuberosum) от беларуска селекция. Отгледан от специалисти на РУО "Научно-производствен център на Националната академия на науките на Беларус за отглеждане на картофи и плодове и зеленчуци". През 2014 г. е добавен към държавния регистър на растенията на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в три региона на Русия: Северозападен, Централен, Волго-Вятка. Различава се с много висок добив, отлично качество на съхранение, устойчивост на механични повреди и много заболявания. Подходящ за отглеждане както в индустриален мащаб, така и на лични парцели.

Времето от появата на пълни издънки до прибиране на реколтата е 90-110 дни.

Средно или високо растение, междинен тип. Картофените стъбла са полуизправени. Листна плоча със среден размер, отворен тип, зелен цвят. По краищата на листата се наблюдава лека вълнообразност. Цветовете са червено-виолетови. Вътрешната страна на венчето има оцветяване на антоцианин със средна интензивност.

Кореновата система на Манифеста е доста мощна, на едно растение се образуват 11-15 клубена, всеки с тегло 90-150 грама, но теглото може да бъде много повече. Клубените са с продълговатоовална или овална форма. Кората е червена на цвят, гладка на допир. Пулпата е светложълта на цвят. Очите са малки, червени.

Според резултатите от държавните тестове на сорта, регистрираният търгуем добив е от порядъка на 165-408 c / ha, което е сравним със стандартния Елизабет... Най-добрият резултат е постигнат в Тулска област - събрани са 458 ц картофи на хектар площ, което е със 158 ц / ха по-високо от стандартите Невски... Според оригинатора най-високият показател за добив е 737 c / ha и в това твърдение може да се повярва, тъй като се подкрепя от многобройни положителни отзиви на градинарите не само в Беларус, но и в Русия.

Вкусът на Манифеста е много добър. Клубените имат средна усвояемост, гъвкави са в готвенето и са подходящи за приготвяне на всякакви ястия. Особено подходящ за пържене, варене, пълнене и печене, идеално допълва супи и салати. За картофеното пюре нашият герой също е страхотен. Според градинарите сортът наистина е много вкусен, предвид високия му добив - не всички високопродуктивни сортове могат да се похвалят с толкова успешна комбинация. Целулозата съдържа 13-15,4% нишесте.

Картофите показват най-добри резултати на леки и средно големи почви - пясъчна и глинеста глинеста почва. Въпреки това, дори и на проблемни почви, с подходящи грижи и компетентна селскостопанска технология, той може да победи всички рекорди, поставени от други сортове. Трябва също да се спомене, че Манифестът процъфтява в най-различни климатични условия. Що се отнася до характеристиките на селскостопанската технология, създателят предлага малък списък със съвети за отглеждане.

  • Клубените имат среден период на покой, така че е препоръчително да ги покълнат преди засаждането, за да се подобри кълняемостта и да се ускори узряването. Между другото, благодарение на тази функция, картофите се съхраняват перфектно, като същевременно не поникват или губят своята продаваемост и вкус.
  • По-добре е да се засажда семенен материал, когато почвата най-накрая се затопли до + 8-10 ° C и обратните студове останат след себе си.

  • Когато се отглеждат за консумация или продажба, на хектар площ трябва да бъдат засадени 48-52 хиляди клубена или 480-520 парчета на сто квадратни метра. Ако искате да получите семена, трябва да засадите 55-58 хиляди растения на хектар или 550-580 на сто квадратни метра.
  • Сортът реагира много добре на повишено внимание. Когато се отглежда интензивно, Манифестът може да доведе до впечатляващи рекордни резултати.Осигурете на растенията правилно хранене и поливане и не забравяйте за хелиране, плевене, разрохкване на почвата, превантивно третиране срещу болести и вредители от насекоми. Комплексът от тези мерки може да има много положителен ефект върху добива. Особено добре ще бъде за допълнително хранене, в разумни количества, разбира се.
  • Сортът има средна устойчивост на суша, така че не позволявайте на почвата да изсъхне твърде много. Но също така не си струва преовлажняване на почвата.
  • Не забравяйте за сеитбообръщението. Въпреки че нашият герой е устойчив на много болести, все пак е по-добре да не го засаждате на мястото, където преди него са растяли други пасхарски култури. Най-добрите предшественици на картофите са зелените торове, лукът, зелето, краставицата, чесънът, цвеклото, бобовите растения и тиквичките.
  • Сменете навреме семенния материал, за да избегнете дегенерация на клубените, при които те започват да се свиват и да придобиват странни форми.

Манифестът е силно устойчив на вируси, включително набръчкани и лентовидни мозайки и къдрици на листа, и е имунизиран срещу рак и кистозни нематоди, черно стъбло. Средно устойчив на обикновена струпясване и късна болест по клубените и върховете.

Нашият герой спечели много положителни отзиви и въпреки доста младата си възраст стана много популярен. Много градинари и големи земеделски фирми го оценяват преди всичко заради много високия му добив, който се осигурява от голям брой големи грудки в гнездото. Също така предимствата на сорта включват отличния му вкус, устойчивостта на много картофени болести, възможността за отглеждането му в различни климатични ширини.

Трябва да се отбележи и отличното представяне на клубените, отличното им съхранение, както и годността за механизирано събиране, поради устойчивост на повреди. По този начин нашият герой е подходящ както за отглеждане в летни вили за лична консумация, така и за промишлено отглеждане в производствени площи с цел продажба.

От недостатъците може да се разграничи само взискателност към хранителния и минералния състав на почвата, но това е съвсем нормално за картофи с толкова високи добиви. Манифестът е един от най-"идеалните" сортове, който може еднакво да се похвали както с вкуса на клубените, така и с количеството им.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Олга, Рязан
Преди 2 години

Тази година засадих този картоф. Голям, красив, ползотворен и вкусен. Ще засадя още от него догодина.

Република Беларус
преди 2 дни
Отговор на Олга, Рязан

Нашият президент копае същото.

Домати

Краставици

Ягода