• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Лейди Клер

Lady Claire е ултра ранен сорт картофи (Solanum tuberosum) от холандска селекция. Отгледан от специалисти на фирма „C. Meiler B. V. ". За да получим, използвахме сорт Agria (Agria) и номериран хибрид KW 78-34-470. През 2005 г. нашият герой беше включен в държавния регистър на растенията на Руската федерация под официалното име "Лейди Клер". Одобрен за отглеждане в три региона на страната: Централна, Северна Кавказ и Централна чернозем. Подходящ за преработка в хрупкави картофи. Различава се в изразен период на покой на клубените. Податлив на късна болест, устойчив на механични повреди, подходящ за машинно почистване. Широко разпространен в Русия, Молдова и Украйна.

Периодът от момента на поникване до пълно узряване е 65-75 дни. Първото копаене може да се извърши на 45-ия ден от вегетационния период на растенията и дори по-рано, 30-35 дни след поникването.

Растение със средна височина, до 50 см, тип лист. Стъблата са полуизправени. Картофените листа са средни до големи, междинни до отворени, зелени на цвят. Ръбовете на листната плоча са умерено или леко вълнообразни. Венците на сорта са средни по размер, бели.

Кореновата система на Lady Claire е добре развита; в едно гнездо могат да се образуват до 15 еднородни средно големи грудки. Масата на търговските копия се отбелязва в диапазона от 82-107 грама. Клубените имат овална правилна форма, повърхността е изравнена, без дефекти. Следата от столон често е плоска, понякога леко депресирана. Кората е гладка или леко грапава на допир, има мрежеста структура, жълт цвят. Нарязаната плът е светложълта на цвят. Очите са малки, дълбочината им е средна.

Според резултатите от държавните тестове, пазарният добив на сорта се отбелязва на ниво 140-167 c / ha, което е на ниво и 28 c / ha по-високо от стандартното Невски... Най-голямо количество картофи е получено във Владимирска област - 267 ц / хектар засята площ, 97 ц / ха повече от установените стандарти. Продажността е на доста високо ниво - 81−94%. Запазването на качеството също е добро - 94%, грудките не са склонни към покълване. Според оригинатора те се съхраняват перфектно в продължение на 6-8 месеца.

Вкусът на лейди Клер е много добър. Основната област на приложение на този картоф е преработката в различни продукти: нишесте, брашно, чипс, както и полуфабрикати. По принцип при готвенето клубените са универсални, подходящи за приготвяне на голямо разнообразие от ястия, но те ще се покажат най-добре в печена, варена и пържена форма. Те са полезни и за салати, зеленчукови смеси, супи, както и пържени в дълбочина. Пулпът се характеризира с високо съдържание на сухо вещество, нишестето в него е 11,6-16,2%. По този начин консистенцията на пулпата е много приятна, твърда, а не водниста.

Сортът е умерено взискателен към почвата и климата, расте най-добре на рохки плодородни почви при меки климатични условия. С подходящи грижи и компетентна селскостопанска технология, той може да даде две култури на сезон. Растенията са доста причудливи, изискват повишено внимание, особено важно е да се поддържа баланс на влагата. Има някои други функции, които са много важни, за да получите най-добри добиви. Инициаторът предлага малък списък с препоръки за отглеждане на тези картофи.

  • Тъй като клубените имат дълъг период на покой, силно се препоръчва да ги покълнат преди засаждането. Това ще има положителен ефект върху кълняемостта и също така леко ще намали периода на узряване. Внимавайте при засаждането на покълнали семена! Увреждането на кълновете ще има много негативен ефект върху продуктивността на растенията.
  • Сортът не понася много добре преовлажняване. Не прекалявайте с поливането, особено в региони с прохладно лято - може изобщо да няма нужда от навлажняване на почвата. Освен това нашият герой е доста толерантен към суша.
  • Според създателя, Lady Claire е податлива на Alternaria, поради което експертите препоръчват да се обърне специално внимание на превенцията на това заболяване.Също така, растенията са уязвими към причинителя на късна болест, затова е важно да се спазва времето за прибиране на реколтата и не трябва да се пренебрегва сеитбообръщението. Най-добрите предшественици на картофите са тиква, чесън, зеле, лук, цвекло, бобови растения, зелено торене.
  • Авторът препоръчва събирането на реколтата само след узряване на кожата на грудката. Много ранното събиране може да доведе до механични повреди на клубените и следователно те ще загубят своето представяне и ще станат неподходящи за дългосрочно съхранение.
  • След прибиране на реколтата трябва да се внимава картофите да се изсушат добре за по-добро запазване. Според създателя на сорта клубените са чувствителни към повреди от натиск (могат да се появят „натъртвания“ върху пулпата или картофите да се напукат), поради което не е необходимо да се надвишават установените количествени норми при полагане на склад и транспортиране на големи разстояния.
  • Внимавайте, когато прилагате инхибитори на кълнове след прибиране на реколтата. Клубените реагират негативно на тази техника и освен това вече са добре съхранени.

Lady Claire е устойчива на кистозни нематоди, рак на картофи, вируси X, Y и A, листни ролки, обикновена струпясване и гниене. Податлив на Alternaria (сухо място). Според Всеруския изследователски институт по фитопатология той е уязвим по отношение на върховете и умерено уязвим по отношение на клубените към причинителя на късна болест.

Нашият герой стана доста широко разпространен не само в родината си, но и в много други страни, включително Русия. Ценен е с високия си добив, ранна приятелска туберизация, добър вкус и годност за преработка в картофени продукти, отлично качество на съхранение и отлично представяне. Устойчивостта на суша и механични повреди също заслужава внимание.

Но си струва да говорим за значителните недостатъци на сорта. Първо, лейди Клер е много причудлива в грижите си, тя изисква създаването на специални условия. Ето защо, ако нямате възможност да посещавате често вашия сайт, по-добре е да изберете друг сорт за отглеждане. Освен това нашият герой няма да покаже добри резултати във всички региони. На второ място, растенията са податливи на късна болест, която в момента може да бъде сериозен проблем. От друга страна, при навременна профилактика този нюанс няма да създаде много проблеми. Обобщавайки всички плюсове и минуси, можем да заключим, че този картоф със сигурност е добър, но в замяна на отлична реколта той изисква много внимание.

В Русия Лейди Клер се култивира официално от следните предприятия: FGBNU VNII Картофено отглеждане на името на А. Г. Лорх и LLC Element M в Московска област, LLC Belyaevka в Пермската територия, LLC Agropak в Санкт Петербург, LLC Suzdalagroprom "и LLC" Vladimirskie зеленчуци "във Владимирска област., LLC Agrofirm Krimm" в Тюмен, JSC "Ozery" в Московска област. "В Нижни Новгородска област., LLC" SPK на името на Ленин "в района Lukhovitsky в Московската област.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода