• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Красив

Красив е средно ранен сорт картофи (Solanum tuberosum) за трапеза, подходящ за преработка в суха картофена каша. Отгледан от служителите на Всесъюзния институт за изследване на картофите на А. Г. Лорх. Получава се чрез кръстосване на сортовете Ханибал и Пересвет. През 2009 г. е добавен към държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Район в Централната черноземна област (Тамбовска, Липецка, Курска, Орловска, Воронежска, Белгородска области). Ценен е заради високия си добив, ранното узряване, способността да се адаптира към различни условия на отглеждане. Подходящ за механизирано прибиране на реколтата. Добре подходящ за преработка в различни картофени продукти, поради високото съдържание на нишесте в пулпата.

От момента на появата на пълни издънки до прибиране на реколтата са необходими около 80-90 дни.

Растението е със средна височина, от междинен тип. Стъблата са полуизправени. Листата са средни по размер, междинен тип, зелени на цвят. Краищата на листната плоча са леко вълнообразни. Цветовете са розови, прашниците са жълти. Вътрешната страна на венчето има средно интензивно оцветяване на антоцианина, оттенъкът на синьото е много слаб или липсва.

Кореновата система на Красавчик е много добре развита; на едно растение могат да се образуват 6-11 доста големи грудки. Търговските картофи тежат 91-166 грама, но често се образуват екземпляри с по-голяма маса. Клубените са с овална форма. Кората е леко мрежеста, червена на цвят, гладка на допир. Пулпът е кремав на цвят. Очите са плитки, дълбочината им е средна и по-малка.

Въз основа на името на сорта може да се приеме, че грудките му имат много атрактивно представяне и това наистина е така. Картофите в гнездото са изравнени, хомогенни, има много малко дреболии. Клубените се отличават с правилната форма и равна повърхност, благодарение на които нашият герой става много обещаващ за отглеждане за продажба.

Според резултатите от държавните тестове, пазарният добив на Красавчик е отчетен в диапазона 169-201 c / ha, което е на нивото на Romulus и Невски... Най-голямо количество е събрано в Орловския регион - 284 центнера грудки на хектар. Според някои доклади показателят може да достигне 300 c / ha. Търгуемостта е на добро ниво - 85-98%. Запазването на качеството е отлично - 97%.

Вкусът на картофите е отличен. Клубените са средно големи, леко напукани при варене, но запазват формата си. Пулпата е доста плътна, с приятна консистенция, леко брашнеста и не водниста, не губи цвета си по време на термична обработка и рязане. Сортът е най-подходящ за пържене, варене, печене, пълнене, както и за приготвяне на салати, супи и зеленчукови смеси. Чудесен е и за картофено пюре. Целулозата съдържа 12,4-17,8% нишесте, което прави нашия герой идеален за преработка във пържени картофи, чипс и сухо картофено пюре. В Русия този сорт е доста популярен сред големите хранителни предприятия.

Красив се отглежда в много региони на Руската федерация, но най-често в централната черноморска област. Той е в състояние да се адаптира към всякаква почва и климат, но най-добрият добив може да бъде постигнат на леки, плодородни почви. Що се отнася до грижите, растенията са непретенциозни, изискват само стандартни агротехнически мерки. Навременното плевене, насипване и разрохкване на почвата, както и превантивни обработки, поливане и торене - всичко това ще има отличен ефект върху добива и здравето на картофите. Не забравяйте за спазването на сеитбообръщението на сайта. Между другото, нашият герой има добра устойчивост на суша, което е сериозен аргумент при избора му за отглеждане в южните райони с горещо сухо лято.

Сортът е устойчив на набръчкани и лентовидни мозайки, причинител на рак. Податлив на златиста кистозна нематода. Според оригинатора той е умерено устойчив на късна болест в горнища и устойчив на грудки.

Красавецът вече е получил доста голям брой положителни отзиви.Градинарите особено харесват ранния период на узряване, приятелското нагряване, добър добив, отлично представяне на картофите и, разбира се, отличните му вкусови качества. Много хора отбелязват отлично качество на съхранение - клубените се съхраняват повече от една година без загуба на потребителски и пазарни характеристики, докато не са склонни към покълване. Между другото, не е необходимо да покълне семенен материал преди засаждането, което за някои летни жители може да бъде голям плюс.

Не може да не се отбележи пластичността на сорта, способността му да се адаптира към най-разнообразните условия на околната среда. Показва отлични резултати в различни региони на страната, освен това има висока устойчивост на суша. Списъкът с предимства включва също доста висок процент на продаваемост на клубените и тяхната устойчивост на механични повреди, което прави Красавчик много подходящ за отглеждане в индустриален мащаб.

От минусите може да се спомене чувствителността на картофите към златистата цистообразна нематода, но навременните превантивни мерки лесно ще коригират този проблем. В противен случай този сорт е много добър и дори да не е толкова продуктивен като някои други средно ранни сортове, той е в състояние да зарадва градинарите почти в цяла Русия, като същевременно не изисква много грижи.

Следните селскостопански предприятия официално се занимават с отглеждане: LLC "Agrofirma Krimm" в Тюменска област, CJSC "Ozery" и LLC FH "Sedek" в Московска област, LLC "Зелени линии-Калуга" в Калужкия регион, LLC "Vladimirskie зеленчуци "и LLC" Suzdalagroprom "във Владимирска област. Елемент М LLC и FGBOU VO RSAU-Московска земеделска академия на името на К. А. Тимирязев в Москва, Agropak LLC в Санкт Петербург, Belyaevka LLC в Пермската територия, APK Lyubovskoye LLC в Архангелск, LLC "SPK на името на Ленин" в района Lukhovitsky на Московска област.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода