• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Гуливер

Gulliver е ранно узрял сорт картофи за маса (Solanum tuberosum) от руска селекция. Отгледан от служителите на Всеруския изследователски институт за картофовъдство А. Г. Лорх и Агроцентър Коренево LLC. За да се получат сортовете Concorde и Adora. През 2018 г., три години след подаване на заявление за допускане, нашият герой беше включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Зониран в два региона на Русия: Централен (Брянск, Тула, Ивановск, Калуга, Владимир, Москва, Рязан, Смоленск) и Централен чернозем (Курск, Тамбов, Орел, Воронеж, Белгород, Липецк). Различава се по устойчивост на суша и ранно приятелско узряване. Той е ценен заради своята устойчивост към много болести на пасхар.

Периодът от момента на поникване до прибиране на реколтата е 60-70 дни. Първото копаене може да се извърши на 45-ия ден от сезона на отглеждане на картофите.

Растението е високо, от междинен тип. Стъблата са полуизправени. Листата са големи, междинен тип, тъмнозелени на цвят. Венчето е средно, матово червено-виолетово на цвят. Вътрешната страна на венчето има слабо оцветяване на антоцианина.

В едно гнездо на Gulliver могат да се образуват 5-11 големи грудки със средно тегло 120-150 грама. Теглото на търговските копия се отбелязва в диапазона 106-139 грама. Клубените са овално удължени. Кожата е светло бежова, гладка, прозрачна. Пулпът е кремообразен. Очите са малки, повърхностни, незабележими, броят им е малък.

Според резултатите от държавни тестове, търгуемият добив на сорта е бил 163-283 c / ha, което е с 19-57 c / ha повече от показателите Винета... На 45-ия ден след пълното покълване, при първото копаене, беше възможно да се съберат 109-221 кг / ха, на нивото на стандарта Късмет и 25 c / ha повече от резултатите на Vega. По време на второто копаене, на 55-ия ден от отглеждането на картофи, са получени 155-278 c / ha, 57-120 c / ha повече от стандартите на Vega и Vineta. Най-високият добив е регистриран в Курска област - 371 c / ha, което е с 167 c / ha по-високо от стандартите на Vinet. Според огинатора потенциалният добив може да достигне 650 и дори 700 c / ha. Продаваемост 84−98%. Запазване на качеството 95%.

Вкусът на Гъливер е много добър. Грудките са слабо сварени, при варенето леко се напукват, но не губят формата си, лесно се нарязват на парчета, резени и лобове. Пулпата е леко плътна, леко брашнеста, леко водниста. Съдържанието на нишесте в него е 14,1-15,4%, минималното ниво е 11%. Картофите са най-подходящи за готвене в обелени и обелени кори, за приготвяне на супи и салати и за пържене. Особено добър е като млад варен картоф.

Сортът се препоръчва за отглеждане в региони с мек климат, на плодородни рохкави почви. Показва най-добрия добив на почви, богати на хранителен и минерален състав. Нашият герой се отличава с толерантност към суша, която му позволява да го обработва в райони с много горещо лято. Растенията са непретенциозни в грижите, но има няколко нюанса на отглеждане, които могат да повлияят на добива.

  • Експертите препоръчват покълване на семенен материал преди засаждане. Това ще подобри процента на покълване, както и ще допринесе за по-ранното узряване на Gulliver.
  • По време на вегетационния период на растенията е необходимо да се извършват основни мерки за грижи. Hilling, плевене, разрохкване на почвата, превантивни обработки срещу насекоми вредители и болести, поливане и хранене - всичко това силно влияе върху здравето и производителността на растенията.
  • Картофите ще реагират добре на торенето в почвата. Колкото повече хранителни вещества и минерали има в почвата, толкова по-големи ще бъдат клубените и броят им също ще нараства.

Сортът е устойчив на рак, златиста цистообразна нематода, слабо засегнат от ризоктония и обикновена струпясване, умерено устойчив на набръчкани и лентови мозайки. Според Всеруския изследователски институт по фитопатология той е умерено податлив на късна болест както при грудки, така и по върховете. В същото време създателят твърди, че растенията са устойчиви на късна болест.И все пак трябва да играете безопасно и да вземете подходящи превантивни мерки.

Гъливер се появи на широкия пазар съвсем наскоро, така че все още не е добре известен. Тези, които вече са се опитали да го отглеждат, са много доволни от резултата. По отношение на производителността си той изпреварва не само много изпитани във времето и изпитани сортове, но и модерни популярни „новости“. Градинарите особено харесаха много ранното приятелско узряване на картофите, високия му добив, отличен вкус, отлично качество на съхранение, отлично представяне, еднородност и еднородност на клубените по размер и тегло, което увеличава добива от продаваеми продукти. Също така може да се отбележи устойчивостта на клубените на механични повреди и потъмняване от удари, както и тяхната годност за измиване. По този начин нашият герой е идеален за отглеждане не само на лични домакински парцели, но и на производствените площи на големи земеделски фирми.

Градинарите говорят добре и за непретенциозността на картофа, неговата устойчивост на много болести, включително късна болест. Той се показа отлично в различни региони на страната. Летните жители бяха особено доволни от устойчивостта на суши на растенията, защото не всеки има възможност да осигури редовно поливане на насажденията си.

Все още недостатъците на Гъливер не са открити. Има само едно предупреждение - според прегледите на градинарите клубените са склонни към покълване, което може да се превърне в проблем при продължително съхранение. В противен случай нашият герой има много голям списък с предимства, както и голям потенциал.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода