• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт зеле Златен хектар

Стойността на всеки сорт се определя от степента на интерес към него. Например зелето Golden Hectare в продължение на почти 80 години се радва на постоянен успех сред градинарите не само в Русия, но и в Молдова и Украйна. Този рекордьор е роден през 1938 г. във V.I. Н.И. Вавилов. През 1943 г. е включен в Държавния регистър. Има много региони за приемане - Север, Северозапад, Централна, Централна Чернозем, Волго-Вятка, Нижневолжски, Средна Волга, Урал, Източен Сибир, Далечен Изток.

Често върху торба със семена има надпис Златен хектар 1432. Това не е друг, а същият описан сорт. Просто първоначално се наричаше така и с течение на времето много производители на посадъчен материал съкратиха името му.

Описание

Глава зеле е кръгла, малка или средна по размер, с тегло 1,6 - 3,3 кг. Листната розетка е полуиздигната, компактна, с обиколка 56 - 77 см. Листът е твърд, приседнал, с къс дръжка. Малки по размер, кръгли или овални, сиво-зелени на цвят с леко восъчно покритие. Повърхността е гладка или леко набръчкана, ръбът е гладък или леко вълнообразен. Плътността е средна. Вътрешният пън е малък. На среза главата на зелето е бяло-зелена. Външният пън е къс и дебел, силно облистен. Кореновата система е основна, проникваща на дълбочина най-малко 40 cm.

Характеристика

Описаното зеле получи името си заради многобройните си положителни качества, тъй като сред ранните подвидове няма равен на себе си.

  • Културата е средно ранна. Периодът от поникване до техническа зрялост е 100 - 110 дни.
  • Главите зеле узряват активно и почти едновременно. Търговският добив достига 500 - 850 кг / ха, което е много приятно, тъй като ранно узряващите сортове не се различават по добри показатели в това отношение.
  • Производството на продаваеми продукти е много високо - от 90 до 99%.
  • Цветоустойчивостта е над средната.
  • Златен хектар е силно устойчив на много болести, но по-податлив на зелевия кил.
  • Въпреки факта, че главата на зелето не е достатъчно плътна, тя не е склонна към напукване.
  • Голям плюс на сорта е устойчивостта на суша и способността да понася малки студове.
  • Вкусът е много добър.
  • Целта е разнообразна - за прясна консумация, задушаване, ферментация.
  • За ранното зеле той има добро качество на съхранение и добра транспортабилност.

Характеристики на селскостопанската технология

Сортът предпочита леки площи с глинеста почва, богата на хумус. Но черноземите, за съжаление, не са подходящи. Може да се засажда със семена или разсад. Вторият метод е по-предпочитан, тъй като реколтата узрява по-рано. Семената се засяват в края на април - началото на май. Разсадът се засажда на възраст 35 - 40 дни, след втвърдяването му. Зелето обича поливането, то се извършва два пъти седмично, въпреки че може да прекара кратък период без влага. Подхранват се три пъти през сезона, като се използва смес от азотсъдържащи и фосфорно-калиеви торове. В противен случай грижите няма да отнемат много време, основното е редовно да разхлабвате леглата и да ги поддържате чисти. За 1 - 2 седмици преди началото на прибирането на реколтата трябва напълно да спрете поливането. За да се предотврати заразяване с болести и вредители, се провеждат превантивни лечения.

Каква е популярността на сорта?

Златният хектар по право се радва на заслуженото внимание на градинарите. Той е непретенциозен, изисква стандартни грижи, но в същото време радва със стабилен добив. Домакините оцениха вкуса и способността да готвят много здравословни ястия от сорта. Дори съхранението, макар и за кратко, може да се отдаде на предимствата на зелето, защото много други ранно узряващи видове изобщо не се съхраняват.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода