• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт зеле Tobia (F1)

Сортът Tobia принадлежи към холандската селекция. От 2007 г. е включен в Държавния регистър на растенията на Руската федерация за Северозападната, Волго-Вятка, Централна, Средна Волга, Урал, Западен Сибир и Източен Сибир. Това зеле е хибрид, на опаковката със семена трябва да има маркировка F1.

Сортът принадлежи към средата на сезона, т.е.от момента, в който се появят първите издънки до началото на беритбата, отнема от 120 до 140 дни, в зависимост от метеорологичните условия.

Растението има малки заоблени вилици с тегло от 1,8 до 3 кг. Листната розетка е повдигната. Среден лист. Повърхността е везикуларна, ръбът на листа е леко вълнообразен. Основният цвят на листата е сиво-зелен, има восъчно покритие със средна интензивност. Има белезникав цвят на разреза на вилиците. Плътността на главата на зелето е 4,1 точки. Външният пън е къс, вътрешният пън е със средна дължина.

Хибридът Tobia е подходящ за отглеждане в частни домакинства и в промишлен мащаб. Поради плътната структура на главата на зелето, събирането на зеле е възможно механично.

Търговски добив на нивото на сорта Satelit F1 и Слава 1305 - 322-760 c / ha. Максималният добив е показан в района на Рязан и възлиза на 832 c / ha. Производството на продаваеми продукти е високо - 93%.

Сред другите характеристики си струва да се подчертаят следните:

  • вкусът се отбелязва като добър, няма горчивина;
  • листата са тънки, без груби жилки;
  • главите зеле са предназначени за прясна консумация, например във витаминни салати, те са подходящи и за ецване;
  • срокът на годност на зелето е около 3 месеца;
  • добра преносимост;
  • презрелите вилици не се напукват;
  • се забелязва висока устойчивост на фузариозно увяхване.

Тобия се засажда с разсад или семена. Последният метод е по-практикуван в топлите райони. Сортът се засява за разсад в края на март - началото на април. Втвърдените разсад се засаждат в земята на възраст 50 - 55 дни. Семената се засяват през април - май.

Грижите за растенията включват конвенционални земеделски техники. Авторът твърди, че хибридът е устойчив на болести и вредители, но умерената превенция няма да навреди.

Предимствата на това зеле: способността да се отглеждат култури в различни климатични региони, добър вкус и продаваемост, висок добив, устойчивост на болести.

Tobia има малко недостатъци: кратък срок на годност, гниене на долните листа с прекомерно поливане.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода