• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт зеле от Коля (F1)

Холандската фирма Monsanto Holland B.V. отдавна е известно в Русия. Неговата марка Seminis Vegetable Seeds е най-голямата марка за отглеждане, отглеждане и маркетинг на зеленчуци в света. Наскоро животновъдите на тази марка предложиха на зеленчукопроизводителите много обещаваща новост - бялото зеле Коля (Kolia). В някои източници този сорт се нарича още Калибър или Колия. През 2010 г. новостта беше включена в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия и получи разрешение за отглеждане в пет региона на страната: Северозападен, Централен, Волго-Вятка, Урал и Западен Сибир. Зеленчукопроизводителите в Беларус също ще могат да оценят новостта. През 2013 г. нашият герой беше включен в Държавния регистър на сортовете на страната и му беше позволено да расте в областите Гомел, Гродно, Витебск, Минск и Могилев. Принадлежността на сорта към хибридите се потвърждава от задължителната маркировка F1.

Описание

Растението е силно, изправено, с добра сила на растеж. Розетката от листа е повдигната. Листата са средно големи, напречно-овални, с леко вълнообразен ръб, повърхността на листната плоча е мехурчеста, със силно восъчно покритие. Цветът на листата е зелен, със сивкав оттенък. Външните листа са леко вдлъбнати. Нервът на листа е перист, вените не са твърди. Главата на зелето е равномерна, заоблена, покрита, вътрешните листа са тънки и сочни, плътно опаковани. Вилиците са белезникави на среза. Плътността на главата на зеле се оценява от Държавния регистър на 4,3 точки. Вътрешен пън със среден размер. Външният пън на Коля е среден, но по-често дълъг, висок 9,5 - 10 см, поради което зелето не се страхува от влага, което означава, че е по-малко податливо на болести, които причиняват случайно преовлажняване на почвата. Диаметърът на узрялата вилица е средно 22,5 см. Средното тегло на търговски зеленчук според Държавния регистър е 2,0 - 2,5 кг, според други източници теглото може да достигне 4,0 - 8,0 кг. Вкусовите качества са много добри и отлични, което се потвърждава от градинарите. Особеността на сорта е, че той няма горчив вкус във вкуса си, така че не отнема време да узрее - можете да ядете зеленчука направо от градината.

Характеристики

  • Холандският хибрид принадлежи към сортовете в средния сезон. Вегетационният период от засаждането на разсад до началото на реколтата отнема 120 - 125 дни;
  • реколтата има много висок потенциал за добив. Според Държавния регистър търгуемият добив е 371 - 498 c / ha, което е на ниво със стандарта Подарък... Максималният показател е получен в Ростовска област и възлиза на 652 c / ha. Сравнението с подобен хибрид ще бъде интересно. Предсърдие, чийто среден добив е 100 t / ha (въпреки че в някои ферми близо до Москва е било възможно да се отстранят 120 тона от този зеленчук от един хектар). И така, потенциалната производителност на Коля е по-висока, при условие че има редовно поливане, можете спокойно да разчитате на 150 т / ха. Един прост градинар, който изпълнява селскостопански техники, обичайни за културата, ще бъде награден с 9,5 кг зеле от 1 кв.
  • поради минимални загуби по време на прибиране на реколтата, добивът от продаваеми продукти е 92%;
  • невероятно ценна характеристика на сорта е неговата устойчивост на напукване. Растението е в състояние да престои на полето още 20 дни след пълно узряване, поддържайки целостта на вилицата;

  • добрият имунитет, присъщ на хибридните растения в нашия герой, се проявява във висока устойчивост на фузариум (раса 1), способността да се противопоставят на лигавичната и съдовата бактериоза. Устойчивостта на мухъл (мухъл) е малко по-висока от тази на идентичните сортове Atria и Larsia. Съществува и толерантност към досадните трипси, които не само развалят представянето на зеленчука, но и са носители на болести;
  • по време на дълготрайно транспортиране зелето не губи продаваемост, не страда от механични повреди;
  • дълголетието все още не е достатъчно високо, въпреки че е трудно да го наречем ниско. Зеленчукът може да се съхранява до март - април, при спазване на стандартите за съхранение (доста висока влажност и температура не по-висока от + 2 ° C);
  • реколтата се използва по универсален начин.Зелето се използва в естествената си форма, толерира добре топлинната обработка и след като се окаже невероятно нежно, поради което се използва за приготвяне на различни ястия. Коля е подходящ за ецване и ецване.

Агротехника

Сортът може да се отглежда по разсад и по разсад. При малки обеми на засаждане се дава предпочитание на разсад. В този случай сеитбата на семена може да се извърши от началото на март до края на април. Разсадът се засажда в земята в началото на май, като по това време младите растения трябва да са на възраст около 50 - 55 дни. Растението е непретенциозно към почвите. Но той не обича кисели почви, следователно, преди засаждането в такива райони, ще трябва да се дезоксидира. Най-добрите предшественици са лук, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, краставици. Схема за засаждане на разсад: междуредово разстояние 50 - 60 см, разстояние между растенията в един ред - около 40 см. Агротехнологията обикновено е стандартна за културата като цяло. Но нашият герой изисква специално отношение към поливането. Когато отглеждате разсад, поливането трябва да бъде умерено. Но по време на вегетацията влажността на почвата трябва да бъде 70%. В допълнение, хибридът изисква осветени зони, образува малка и рохкава глава зеле на сянка. Нюансът на отглеждане е необходимостта от хелиране, тъй като външният пън на зелето често расте доста дълго. От една страна, това предотвратява развитието на болести с преовлажняване, но от друга страна, има опасност от преобладаване на узряла глава зеле.

Kolya е обещаващ хибрид, високо ценен заради високия си потенциален добив, отлична еднородна структура на вилицата, отлично здраве. Способността да се консумира незабавно зеленчук от градината и универсалното му използване е друг плюс в съкровищницата на полезните характеристики на сорта. Фермерите също така обърнаха внимание на сорта: реколтата се транспортира и съхранява перфектно, а самият зеленчук е доста привлекателен, изравнен и плътен. По време на периода на отглеждане нямаше отрицателни отзиви за зелето.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода