• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт круша Любима клапа

Clapp's Favorite е американски сорт круши с летни узряващи плодове. Получено в Масачузетс, САЩ около 1860 г. от семена Горски красавици... Съществува и версия, че този сорт е могъл да възникне в резултат на спонтанна хибридизация със сорта Уилямс... Авторството е възложено на Т. Клап. Други имена: Favorite, Favorite Clapp.

Сорт круша Любима клапа

От 1947 г. Любимецът на Клап е на държавно тестване на сортовете. През 1947 г. тази круша е районирана в Северозапад (Калининградска област), Северна Кавказ (републики: Дагестан, Адигея, Северна Осетия, Кабардино-Балкар, Карачай-Черкес, Ингуш, Чечения; както и Краснодарски и Ставрополски територии, Ростов Регион) и Нижневолжски (Астраханска област и Република Калмикия) региони. Той е широко разпространен в Беларус, Молдова, Украйна, многобройни балтийски страни и Централна Азия. Сортът е признат за един от най-добрите летни сортове круши; идеален за производство, заден двор и градинарство.

Дърветата са средни до енергични. В млада възраст крушите се характеризират с бързи темпове на растеж и образуват тънка корона с пирамидална форма. С възрастта короната става оскъдна, леко „плачеща“ (висящи клони) и придобива широко закръглена форма. Основните клони са доста дебели, разклоняващи се до слаба степен, когато напуснат багажника, образуват ъгъл от 45 градуса. Кората на багажника е леко люспеста; на основни клони с гладка повърхност, кафеникаво-сив цвят. Като цяло дървото е много крехко и крехко. Плодовете се връзват най-често на пръстени, отчасти на плодни клонки. Средната продължителност на живота на дърветата е 50 - 55 години (според някои източници - до 70 години).

Сорт круша Любима клапа

Издънките са дебели, дълги, прави, тъмнокафяви на цвят, с лилав оттенък; междувъзлията са къси. Лещата е многобройна, сива на цвят. Листата са средни по размер, елипсовидни или овално-яйцевидни, със стеснение към основата, върховете са късо заострени, краищата са фино назъбени. Повърхността на листната пластина е кожена, с лъскав блясък, без пубертета, боядисана в тъмно зелен цвят. Дръжките са тънки, дълги, голи, светлозелени.

Цветовете са доста големи, леко двойни, бели, събрани в съцветия от 6 - 7 парчета. Цъфтежът е дълъг, настъпва в средни срокове.

Плодовете на Любимица Клап са над средни и големи по размер (теглото на една круша може да варира от 140 - 180 до 200 - 230 грама), а големите плодове растат предимно на млади дървета; плодова форма - яйцевидно удължена (късо-крушовидна), с голямо разширение към върха. Кожата на повърхността е нежна, гладка, леко неравна. Според основния цвят плодовете са жълтеникаво-зелени, когато са напълно узрели са жълти, покривният цвят се забелязва на осветената страна на плодовете под формата на ярък карминов руж. Подкожните точки са малки, многобройни и едва забележими. Рядко по плодовете може да има лека ръжда, в основата на върха под формата на малки петънца. Дръжките са със средна дължина, средна или дебела дебелина, леко извита форма, месеста в точката на закрепване (с удебеляване в основата). Фунията е много малка или напълно липсва. Отворена чаша. Чинийката е малка, тясна, с леко набръчкани стени или напълно гладка. Сърцето е със среден размер, слабо изразено, широко елипсовидна форма. Семенните камери са със среден размер и яйцевидни; аксиалната кухина е куха.Семената са с малки размери, добре направени, тъмнокафяви на цвят.

Сорт круша Любима клапа

Пулпът е бял, много сочен, нежен, топящ се, с лек аромат, много добър кисело-сладък (винено-сладък) вкус (преобладава сладостта). По химичен състав плодовете съдържат: сухо вещество (13,7%), количеството захари (8,3%), титруеми киселини (0,4%), аскорбинова киселина (6,6 mg / 100 g), P-активни катехини (39,4 mg / 100 g суровина). При 5-степенна дегустационна скала вкусът на сорта се оценява на 4,6 - 4,8 точки. Предназначението на плодовете е универсално: поради отличния си вкус и красив външен вид, те се използват предимно пресни, но също така подходящи за консервиране, сушене и др. Получените продукти са с добро качество: сушените плодове от зрели плодове и компотите са класирани на 4 точки. За консервиране на компоти се препоръчва използването на круши в началния етап на пожълтяване на кожата и омекотяване на пулпата.

В условията на Кубан подвижната зрялост настъпва в периода от 28 юли до 8 август, в планинските райони узряването на плодовете настъпва малко по-късно - през 2-рото десетилетие на август. Общият период на съхранение на плодовете не надвишава 10-15 дни. Важно е да се отбележи, че незрелите плодове се държат здраво на клоните, но когато са напълно узрели, те са склонни към опадане. В тази връзка се препоръчва да се отстранят плодовете малко по-рано - 10 дни преди началото на биологичната им зрялост. Прекомерното събиране на реколтата (както и твърде късното) не влияе по най-добрия начин на качеството на плодовете. Транспортируемостта на сорта е доста добра.

Сорт круша Любима клапа

Любимият на Клап се счита за самоплодни круши. Най-добрите опрашители могат да бъдат сортове: лято - Уилямс, Илинка, Пана; от есента - Горска красавица, Бере Гифард, Бере Боек, Бере Боск, Бере Лигел; от зимата - Winter Deccan, Olivier de Serre, Saint Germain.

По отношение на избора на почва: сортът обикновено е непретенциозен, но по-ранното плододаване се наблюдава при дървета, растящи на леки, плодородни, добре навлажнени (но не твърде влажни) почви. При засаждане избягвайте тежки глинести, солени, слабо дренирани почви. Също така не е разрешено близкото появяване на камъчест слой. В сухи години плодовете могат да станат по-малки и сериозно повредени от медната глава.

Ранното узряване на сорта Любимица Клапа е ниско: периодът на плододаване започва при дървета обикновено 7 - 8 години след засаждането в градината. Дърветата обаче плододават щедро и редовно. В условията на централната част на Кубан средният добив от 15 - 20-годишни дървета е 150 - 180 c / ha, а в предпланинските райони дърветата на възраст 24 - 26 години носят средно 250 - 300 c / ha. Съвместимостта на сорта с дива круша и дюля обикновено е добра, но се случва дърветата да не пускат корени от дюля.

Сорт круша Любима клапа

Показателите за зимна издръжливост и устойчивост на суша на тази круша са високи (приблизително еднакви или малко по-ниски от тези на горската красавица). И така, в детската стая L.P. Симиренко 2 - 3-годишните дървета издържаха 30-градусови студове. През суровата зима от 1938 - 1942г. дървета от този сорт в разсадника в Института. И.В. Мичурин оцеля след 35-градусови студове, въпреки че бяха наблюдавани сериозни щети. Устойчивостта на краста е доста слаба (листата са засегнати до 1 - 1,5 точки).

Основните предимства на крушата Любимица Клап са признати: високо ниво на зимоустойчивост, високи добиви, доста големи плодове с добър вкус, неизискващи към почвените условия.

Значителните недостатъци включват: кратък период на съхранение на плодовете, склонност към опадане, когато плодовете са напълно узрели, лоша устойчивост на струпясване, самоплодност, високи дървета.

Сортът често се използва в развъдната работа: с участието на Любимица Клап са получени около 20 нови сорта, от които 5 вече са зонирани. Сред тях: Nalchikskaya Kostyka, разплод NKZNIIGiPS (Bere Ardanpon x Lyubimitsa Klappa), Elegant Efimovka развъждане VSTISP (Tonkovotka x Lyubimitsa Klappa), Tatyana развъждане Rossoshanskaya ZPYaOS (Bere зима Michurina x Lyubimitsa Klappa (Лято), Северянка, отгледана от VNIIGiSPR ((Ussuriiskaya x Bere Ligel) x Lyubimitsa Klappa) и др.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Людмила, Ростов на Дон
Преди 1 година

Купих домашния любимец на Клап в Ботаническата градина. Вкусът не отговаря на описанието. Плодовете висяха до края на октомври и не пееха. Вкусът е твърд, сладък, като трева, безвкусен. Разочарован.

Александър, Орловска област
Преди 1 година

До края на октомври ... Очевидно не си купил, Любимец на Клап '' ... Това е летен сорт и освен това за вашия регион е ...

Домати

Краставици

Ягода