• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Крушов сорт августовска роса

Августовская роса е летен сорт круша от VNIIGiSPR (Всеруски изследователски институт по генетика и развъждане на овощни растения) на името на В. И.В. Мичурин. Отглежда се чрез кръстосване на сорта Tenderness (донор с висока зимна издръжливост и сложна устойчивост на болести) с австралийския сорт Triumph Pakgama. От 2002 г. сортът е райониран в Централната черноземна област. Благодарение на набора от ценни икономически и биологични характеристики, тази круша продължава да получава все по-широко разпространение.

Крушов сорт августовска роса

Дърветата растат до малки размери (естествени джуджета с височина до 3 метра) и се характеризират с бързи темпове на растеж; короната е средно удебелена, леко увиснала форма. Пробуждането на бъбреците и способността да се образуват издънки са на високо ниво при този сорт. Когато се отклоняват от ствола, клоните образуват почти прав ъгъл. Кората на ствола и скелетните клони с гладка повърхност, сив цвят. Плодовите образувания се връзват най-често на прости и сложни пръстени, копия.

Издънките са доста дебели, извити, геникулирани, светлокафяви. Лещата е с малки размери, многобройна. Бъбреците са със среден размер, огънати, конична форма. Листата са средни по размер, продълговато-яйцевидни, назъбени по краищата, късо заострени в краищата, оцветени в тъмно зелено. Листната пластина с лъскава повърхност и клиновидна основа е насочена нагоре. Дръжките са със средна дължина и дебелина. Междувъзлията са средни. Прилистниците са малки, саблевидни.

Крушов сорт августовска роса

Цветята са малки по размер, с форма на чинийка, бели на цвят, венчелистчета с плътни ръбове, незатворени, в съцветия има 7-10 цветя; чашелистчетата доста дълги, с кривина към педицела; плодниците са дълги, разположени над нивото на прашниците.

Крушовите плодове августовска роса са средни по размер (средно тегло 120 - 150 g, но не по-малко от 100 g), доста едномерни, подравнени, с къса крушовидна форма, без ребра. През периода на подвижна зрялост плодовете са зелени и лишени от покривно оцветяване. По време на потребителския период основният цвят става зеленикаво-жълт, появява се покривният цвят - под формата на много слаб руж върху незначителна част от плодовете. Кожата е гладка, скучна, с множество подкожни пункции. Дръжките са доста дебели, дълги, извити във форма. Фуния с малък размер, тъпоконична форма, налице е леко ръжда. Чашата е малка, затворена. Чинийката е с малки размери, доста широка, с леко оребряване. Сърцето е голямо, луковично. Семенни камери със среден размер, затворен тип. Тръбата на под-чашата е къса, широка, с чашка.

Крушов сорт августовска роса

Пулпът е бял, финозърнеста структура, нежен, топящ се, много сочен, хармоничен кисело-сладък вкус (не прясно-сладък). В 5-точкова дегустационна скала вкусът на крушата Август роса се оценява на 4,6 точки. По химичен състав плодовете съдържат: сумата от захари (8,5%), титруеми киселини (0,59%), пектинови вещества (0,84%), Р-активни вещества (40 mg / 100 g), аскорбинова киселина (13,2 mg) / 100 g), арбутин (2,72%). Преобладаващо се отнася до разновидности за използване на маса.

Периодът на падежа, който може да се премахне, е в средата на септември. Зрелите плодове се държат здраво на клоните. На хладно място общият срок на годност не надвишава, като правило, 2 седмици. В хладилник крушите могат да запазят вкуса и свежестта си много по-дълго - до 3 месеца.Търгуемостта е на високо ниво, не по-малко от 90%, за 1-ви клас - до 70%.

Крушов сорт августовска роса

Тази круша има ниска степен на самоплодност; сортът Памяти Яковлев е признат за най-добрия опрашител за нея. Ранната зрялост е висока, дърветата дават плодове редовно, започвайки от 3 - 4-та година след засаждането в градината. Сортът е високопродуктивен. Още на 4-та година след засаждането от едно дърво могат да се съберат до 10 - 15 кг плодове. В периода на пълно плододаване добивът достига 200 c / ha. Нивото на зимоустойчивост и устойчивост на суша е високо. Дърветата са устойчиви на основни болести и вредители (листата и плодовете не са засегнати от струпясване). Сортът е непретенциозен в грижите.

Очевидните предимства на августовската круша за роса са: висока зимоустойчивост и производителност, ранна зрялост, висока продаваемост на плодовете, добра устойчивост на редица болести и вредители.

Говорейки за недостатъците: отбелязва се, че в годините на обилни реколти плодовете стават донякъде неравномерни.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Сергей
Преди 10 месеца

Сортът е добър, зимоустойчив в Средната лента, плодовете са вкусни, узряват през третото десетилетие на септември.
Изисква предварително отстраняване и узряване.

Олга, Чкаловск
преди 6 месеца

Погрешно е посочен периодът на зрялост на реколтата - не в средата на септември, а в средата на август.

Домати

Краставици

Ягода