• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки Река

Доскоро това беше напълно неразбираем нов продукт на пазара. Голям интерес беше подхранван от факта, че сортът беше от напълно дивно място за нас - далечна Нова Зеландия. А самото име, съзвучно с руската дума „река“, добави мистерия към новата боровинка. Много градинари наистина мислеха, че това е сорт със славянски корени. И самият автор на статията първо се зачуди: "Що за река е това и къде тече?" Но се оказа просто. Reka означава „сладък“ на маори, националният език на коренното население на Нова Зеландия. Но дали името отговаря на реалността и с какво още ще ни очарова новозеландецът - повече за това в статията ни по-долу.

История на създаването

През 1969 г., в резултат на споразумение между P. Bates (Ruakura) и A. D. Draper (USDA), семената от кръстосаното опрашване на най-добрите американски сортове са дарени на Ruakura. Целта на изследванията, проведени от учени в Нова Зеландия, е да се развият растения, които са най-подходящи за местните условия. В резултат на научна работа бяха избрани 10 елитни вида от над 1000 разсада на боровинки. Някои от тях произхождат от Бъркли и Блури, а други от Bluecrop и Ерлиблу. Само от техните кръстоски и в резултат на внимателен подбор и оценка, извършени през годините, бяха избрани 3 нови новозеландски сорта - Puru, Niu и, разбира се, Reka. Работата е завършена от селекционера Франклин Х. Ууд. През 1982 г. той отново засажда разсад, за да потвърди още веднъж търговската стойност на новите продукти. Притежателят на авторските права е Maftech North Ruakura Research Research Center, Хамилтън, Нова Зеландия. Патентът е издаден през 1986 г.

Описание

Речна боровинка (Река) много рано узрява. На юг колекцията започва в средата на юни и вече в Ленинградска област ще пее от 26-30 юли. В други региони, например, в Средната лента, от края на юни до началото на юли. Като цяло, по отношение на времето, нашата героиня е подобна на сорта Херцог... Времето на узряване може да бъде значително повлияно от пролетното време. Студената пролет може да забави началото на узряването до 2 седмици.

Растение с мощна сила на растеж, речният храст е висок, стъблата са здрави, еластични, изправени, навикът на храста е отворен. Височината е предимно 1,3-1,8 метра, по-рядко до 2 метра, ширината е 1,2-1,7 метра. Страничните издънки са силно разклонени и удебелени. Следователно е необходимо редовно подрязване на стъблата и изрязване на тънки, слаби клони, което се отразява негативно на бъдещата реколта и размера на плодовете. Младите издънки на боровинки са леко космат, зеленикави с розов оттенък. С възрастта, по-близо до есента, те придобиват розово-червен, "тухлен" цвят.

Листата са тъмнозелени с лъскав блясък, на къси дръжки, плътни. Горната повърхност е гладка, с леко депресирани вени, а долната страна е леко опушена в областта на централната вена. Листата са средно 63 mm дълги и 36 mm широки. Те са яйцевидни, с плътни ръбове, заострени в краищата. Реката може успешно да се използва в ландшафтен дизайн за украса на обекта - през есента зеленината е боядисана в грандиозно бургундско-червен цвят. А до есента многобройни издънки придобиват червеникаво-тухлен оттенък, което придава още по-голям декоративен ефект на цялото растение.

Цветовете са многобройни, бели с розов руж и слаборозова ивица отстрани. Удължено-цилиндрична, камбановидна, с огънати назад венчелистчета, събрани в големи гроздове от 8-12 цветя. На юг боровинките цъфтят през април-май. В други региони през май-юни. Реката цъфти дълго - до 1 месец. Това е самоопрашен сорт, но се препоръчва за увеличаване на броя на яйчниците, вкуса и размера на плодовете чрез кръстосано опрашване с други сортове. Освен това за кръстосано опрашване са необходими екземпляри с подобни периоди на цъфтеж. Например, ранният херцог, Патриот... Също така, нашата героиня е добро медоносно растение, храстът привлича много пчели и пчели.

Кореновата система е влакнеста, гъсто разклонена, без смукателни власинки.Прониква в земята на дълбочина до 40 см. Расте добре на леки песъчливи почви, торф и по-тежки глинести глини. Но сортът за успешно развитие и разкриване на целия потенциал, присъщ на него, изисква спазване на необходимото ниво на киселинност на почвата - рН 4,5-4,8.

Плодовете на боровинките са наситено тъмносини на цвят с подчертан сивосин цвят, с малък околоцветник и малък сух белег след прибиране на реколтата. Те са твърди, плътни, с еластична еластична кожа. Пулпът е сочен, с малки, почти незабележими семена, светло зелен цвят, приятен, средно богат аромат. Отнема до 10 дни от момента на оцветяване на плодовете до набора от сладост и вкус.

Плодовете са средни до големи по размер, закръглени, леко сплескани. Средният диаметър на плодовете е 1,4-1,6 см, по-рядко до 2,0 см, а теглото 1,6-1,8 грама, по-рядко до 2 грама. Освен това средното тегло е с порядък по-малко от 2 други новозеландци - Puru с 2,2 грама и Nui с 2,1 грама. Но общият добив на реката е почти 2 пъти по-висок в сравнение с тях. Плодовете се събират в относително отворени, многобройни гроздове, главно от 8-12 плода; възрастните и добре развитите растения често имат гроздове, съдържащи 20 плода.

Диаметърът и теглото на плодовете на боровинките варират в зависимост от сезона. Ранните реколти са по-големи и по-тежки от по-късните проби. Висок процент от общата производителност се случва в началото на сезона. Плодовете са наистина вкусни. Добре узрелите плодове имат отличен вкус, богати, многолики, с нотки на грозде и ягоди. Те са много сладки, но понякога може да присъства лека пикантна киселинност.

Реката набира сила до 5-тата година на отглеждане. Изисква редовна и внимателна резитба. Ако резитбата е недостатъчна, храстът ще се сгъсти силно. В резултат на това ще има много малки плодове, които ще отнемат много време, за да пеят и да придобият вкус. Сортът изгражда потенциала си доста бързо и започва да дава реколта. Производителността след достигане на 3-годишна възраст е 4,4 кг, а до 5-та година от живота добивът на боровинки (в Нова Зеландия) е бил 9,3 кг на храст. Средната производителност в света е 6-10 кг на храст.

Плодовете се характеризират с добро качество на съхранение и транспортабилност. Когато се транспортират на кратки разстояния, те не се набръчкват и не текат. Плодовете са умерено устойчиви на падане от храста, когато са напълно узрели. Освен това плодовете се характеризират със средна устойчивост на напукване.

Нашата героиня е ценна находка както за търговско, така и за любителско отглеждане. Плодове с универсална употреба: чудесни за лична консумация, продажби на пазари, преработка, замразяване, активно се използват в готвенето.

Реката е един от най-бързо растящите и най-приспособими сортове в света. Но той се проявява най-добре в региони с умерен климат, със засаждане на места, добре осветени от слънцето. Тази боровинка е по-толерантна към висока влажност на почвата, отколкото много други сортове. Устойчив на болести и вредители. Притежава добра устойчивост на замръзване. Издържа на спад на температурата до -35 ° C без измръзване на издънките и пъпките. Според Министерството на земеделието на САЩ (USDA) зоните на устойчивост на замръзване са 4-7. Нашата героиня в много отношения е подобна на родителя си - Блюкроп. Той е подобен на него по силата на растежа на храста, аромата, зимната устойчивост и размера на плодовете.

Интересна е научната работа на учените от Санкт Петербург (особено за жителите на северните райони на страната ни). Изследването е проведено през 2013–2015 г. на базата на образователната и експериментална градина на Държавния аграрен университет в Санкт Петербург. Посадъчен материал (11 сорта) е внесен от Беларус и Финландия. Киселинността на почвата за засаждане е 3,6, което е оптималният показател за отглеждане на боровинки. Схема за засаждане на двугодишни разсад: 1,5 метра между растенията в един ред с междуредие от 2,0 метра. Датата на кацане е август 2013 г.Преброяванията и наблюденията са извършени съгласно „Програма и методология за изследване на сортове плодови, ягодоплодни и ядкови култури“.

Според данните от 2015 г. цъфтежът на вегетативни пъпки по реката е настъпил на 04.05, началото на растежа на основните издънки - 05.06, началото на растежа на разклоняващите се издънки от 13.05. Началото на цъфтежа от 05.06, началото на узряването на плодовете - 30.07, пълното узряване - 10.08. Всички издънки са завършили растежа си до датата 30.08. Листата започнаха да стават червени от 21.08, напълно оцветени 10.10. Падането на листата започва в 15.10, завършва в 23.10. В резултат на фенологични наблюдения беше установено, че всички изследвани сортове високи боровинки съответстват на сезонните ритми, формират добива от ягодоплодни продукти и се вписват в вегетационния сезон на Ленинградска област. По-конкретно, реката се показа като рано узряла. След зимния период на 2015 г. върху него не се наблюдава дори леко замръзване на леторастите. Безопасността на растенията след излизане от зимата е 100%. През 2014 г. замръзването също изобщо не се забелязва.

Сортът получи една от най-високите дегустационни оценки (4,4 от 5 точки). И беше установено също, че плодовете на реката имат богат биохимичен състав.

Според резултатите от 2015 г. сортът е образувал 6 нови основни издънки (издънки за формиране) и 52 разклонени издънки (странични стени). Дължината на листата е 5,8 см, ширината е 2,7 см. Средното тегло на боровинките е 1,6 грама, диаметърът е 1,4-1,6 см.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода