• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки Patriot

Досега на пазарите продажбата на високи плодове боровинки (наричаме го още градинска боровинка) предизвиква искрен интерес и възхищение у мнозина след дегустация. И до днес в Русия това зрънце е почти екзотика. В крайна сметка напоследък той стана популярен у нас и в продажба започнаха да се появяват известни чужди сортове. По-запознати сме с обикновените боровинки. Но тя, както се казва, "предава гърба" пред северноамериканския гост. Боровинките са по-продуктивни, много по-големи, по-сладки и по-вкусни. И поразителният представител на този вид е патриотът.

История на създаването

Нашият герой е отгледан от американски животновъди А. Д. Дрейпър и П. Хелпер през 1976 г. Работата започва в Белтсвил, Мериленд. В резултат на кръстосаното опрашване на сортовете Dixie x Michigan LB1 x Erliblu бяха получени разсад от нов сорт, който показа отлично качество на плодовете, производителност и високи декоративни свойства. След дълги години на наблюдение те излязоха на публична продан през 1997 г. По случайност през 1976 г. се чества 200-годишнината от независимостта на САЩ и в чест на тази историческа дата е дадено името на новия продукт - Patriot (Патриот). Интересното е, че първоначално акцентът беше повече върху декоративността на растението, а производството на плодове беше вторично. Тогава, разбира се, ситуацията се промени радикално, отличен вкус, големината на плодовете и добивът на боровинки излязоха на преден план.

Описание

Това е един от най-плодоносните, обилно плододаващи и вече обичани сортове на нашия пазар. Един вид ранно узряване - плододаването започва в средата на юли. Бушът е със среден растеж, има малко издънки, но те са добри, понякога дори твърде гъсто разклонени. Стъблата са зелени през първата година от живота, след това стават твърди и придобиват кафяв оттенък. Те са силни, доста мощни и растат вертикално нагоре. Ширината на възрастния храст Patriot е 1,2-1,5 метра, височината е от 1,2 до 1,8 метра, най-големият растеж е регистриран в САЩ - 2,5 метра. Боровинковият храст достига максималния си размер на възраст 5 години.

Кореновата система на сорта е влакнеста, гъсто разклонена, без коренни смукателни власинки, което е характерно за семейство Хедър. При възрастните растения кореновата система расте в земята на дълбочина 50 см. Листата са овални, дръжките са къси, с плътни ръбове, доста плътни, върхът е заострен. Средно листата са широки 4 см, дълги 8 см. Те са тъмнозелени, блестящи, светлозелени през пролетта и могат да придобият червеникав оттенък. През есента Patriot става изключително декоративен - зеленината придобива красив и грандиозен ярък аленен цвят.

Цъфтежът започва рано - през май. Камбановидни цветя с бял или бледорозов цвят, средно дълги 1 см, с 4-5 извити гърба назад, групирани в гроздовидни съцветия от 8-10 парчета. Боровинките се самоопрашват, но кръстосаното опрашване с други сортове подобрява качеството на плодовете и броя на яйчниците. Сортът привлича добре пчелите и пчелите. От началото на цъфтежа до началото на реколтата преминават 45-50 дни.

Плодовете Patriot са светлосини на цвят, понякога с бели пролуки или размазани светли ивици по кожата. Не напълно узрелите плодове са оцветени в зеленикаво-червено. Кожата е стегната и еластична. Пулпът е зеленикав, стегнат, но сочен. Самите плодове са много вкусни, ароматни, деликатно сладки, с богат послевкус. Те са заоблени, силно сплескани с малък сух белег. Плодовете са големи и много големи, както при боровинките, със средно тегло 2-3 грама, диаметър 1,7-1,9 см. Плодовете се събират в малки плътни гроздове. Откъснете на сухо, без усилие от страна на колектора. След узряването плодовете висят дълго на храста, без да се рушат. Те имат добро качество на съхранение и транспортабилност.

Сортът е доста продуктивен, но храстът може да стане много удебелен и претоварен с реколта, което може да доведе до намаляване на размера на плодовете и влошаване на качеството им.За да се предотврати това, се изисква цялостно изтъняване, изрязване на слаби, болни издънки и малки странични клони. Patriot е придирчив към обилното поливане по време на узряването на плодовете. И така, като цяло е доста устойчив на суша. Подходящ за механизирана колекция.

Средният добив е 4-5 кг от растение, може да достигне до 9 кг, в зависимост от възрастта на храста и правилната агротехнология, както при боровинките. Особено важно е да се осигури необходимата киселинност на почвата (рН 3,5-4,5) и своевременно компетентно подхранване, в зависимост от периода на развитие на растенията. С последните проби плодовете могат да станат по-малки, но да останат доста големи по размер. Първите плодове могат да се видят още на 2-рата година след засаждането, така наречената сигнализация. И с пълна сила сортът започва да дава плодове вече от 4-5 години.

Patriot е толерантен към влажни райони и е подходящ за суровите северни условия на растеж с кратък вегетационен период. Чувства се много добре в слънчеви, топли (но в никакъв случай не се пече горещо!) Парцели, това има положителен ефект върху качеството и размера на реколтата. Растението има висок праг на устойчивост на замръзване до -40 ° C, но за това стъблата трябва да имат време да узреят напълно. Препоръчително е да спрете храненето на растението с азотни торове от средата на лятото, за да се избегне активен по-нататъшен растеж. Сортът е устойчив на рак на корените, късна болест и рак на стъблото. А също и на много често срещани вредители.

Боровинките, и по-специално Patriot, са изключително богати на витамини и минерали; тази култура е много полезна както за подпомагане на лечението на много заболявания, така и за тяхната профилактика. Едно нещо, но - плодовете му са доста скъпи на пазара, една от причините е възрастта, в която боровинките започват да бъдат търговски интересни. Това са поне 3, но най-вече 4 години. А средният добив е около 5 кг. Цифрата не е много голяма. Това определя цената на продавача. Хората чакат с години началото на събирането на стоките (и това не е грозде, където цифрата от 5 кг, грубо казано, е 2-3 добри канали). Но това зрънце, разбира се, си струва парите!

Сортът се отглежда успешно както в голям промишлен мащаб, така и в обикновени летни вили. Плодовете Patriot са чудесни за продажба на пазарите и пресни за лична консумация. Използват се и за производството на вкусни и здравословни сокове, конфитюри, сиропи, сосове, чудесно в печени изделия, особено кифли. Добър и замразен.

В края на статията бих искал да добавя - високите боровинки са достойни да бъдат във всяка градина и във всяка лятна вила. Изберете, засадете, опитайте - и вие сами ще разберете всичко. И такъв сорт като Patriot ще ви помогне да направите правилния избор! Но не забравяйте, че отглеждането на тази култура има свои нюанси, без които тя не може да даде плодове, а просто да расте нормално. Но повече за това в следващите статии.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода