• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки Елизабет

Сорт, кръстен на „кралицата на гълъбите“. Това е името, дадено на Елизабет Колман Уайт от Уайтсбо, Ню Джърси, САЩ. Жената, която днес стоеше в началото на индустрията с милиарди долари. Тя е първата, която избира от дивата природа и отглежда растения, подходящи за търговски цели. По това време фермерите не смятали боровинките за икономически интересна култура, отглеждайки предимно боровинки. Но благодарение до голяма степен на постоянството, постоянството и упорития труд на мис Уайт, с течение на времето мнението им се е променило на противоположното. През 1927 г. тя помага за организирането на кооперативната асоциация на Ню Джърси за боровинки, а през 1929 г. става първата жена президент на Асоциацията на производителите на боровинки.

Интересен факт, показващ как човек наистина е обичал работата си. Умира Елизабет Колман Уайт през 1954 г. В своето писмено завещание тя пожелава след кремацията пепелта й да бъде разпръсната по любимите си боровинки и блата с боровинки. И това беше направено. Така че във всеки храст, растящ в тази област, сега има парче от боровинката - Елизабет Уайт. И защо градинарите със същото име са толкова любители на сорта със същото име и заслужава ли си изобщо внимание - в нашата статия по-долу.

История на създаването

В началото на ХХ век американката Е. Уайт, дъщеря на фермер с боровинки, се замисли за създаването на сортове, подходящи за търговска продажба. Те трябваше да съчетават, в допълнение към едроплодните, висок аромат и вкусови качества. Тя ръководи изследванията на боровинките и буквално „претърсва“ всички източни щати на Америка в търсене на диви храсти с най-вкусните, големи и ароматни плодове. Изследователят участва активно в търсенето на местни жители, които познават горите и какво расте в тях. Обещано им е да плащат щедро за намирането на храстите с най-големите плодове.

Но тя не можа да намери растение с такива характеристики, каквито искаше. След 1910 г. госпожица Лизи продължава да работи със селекционера Фредерик Ковил. Ковил не беше фермер, а Елизабет не беше учен. Но те бяха еднакви по своята упоритост и любопитство. И скоро постигнаха успех. Първият сорт, размножаван чрез резници, е Rubel. Името му е съкратено за собственото и фамилното име на местен жител, който го е намерил в дивата природа по указания на Е. Уайт. И тогава започна хибридизацията на различни сортове Covill. И след кръстосано опрашване (Katharine x Jersey) x Scammell се получи новост, която по-късно беше наречена "Елизабет", в чест на мис Уайт. Нашата героиня тръгна в търговска продажба през 1966 г.

Описание

Blueberry Elizabeth е средно-късно узряващ сорт. В южните райони се пее от втората половина на юли, в другите региони от края на началото на август. Това е висок, енергично растящ храст. Има много издънки, те са със средна дебелина, зелени с червеникаво-тухлен оттенък, страничните (плодни клони) са тухлено-червени. С възрастта стъблата стават дървесни и стават светлокафяви. Страничните издънки на Елизабет се разклоняват силно в страни и в дълбините на храста. Следователно тази боровинка заема доста място в ширина, което трябва да се вземе предвид при избора на схема за засаждане. Сортът изисква редовно и внимателно подрязване. Размножава се добре със зелени резници. Стъблата са изправени, но разперени, главно 1,5-1,8 метра високи, ширината на храста е до 1,5 метра. Навикът е възпитан, отворен.

Листата са тъмнозелени, със среден размер и овална форма, заострени в краищата. Те са гладки, плътни, с лек лъскав блясък. До есента те придобиват жълтеникаво-червен цвят. Кореновата система е влакнеста, добре разклонена, без косми, абсорбиращи хранителни вещества от почвата. Расте плитко, до 30-40 см. Сортът е чувствителен към необходимата киселинност на почвата, трябва да е на ниво на рН 3,5-4,0. Цветовете са бели, с форма на камбана, дълги 1-1,5 см, с малки извити гърбове назад.Елизабет е самоопрашваща се боровинка, но е желателно кръстосано опрашване с други сортове, цъфтящи през същия период. Това позволява плодовете да бъдат с по-добро качество, по-вкусни и по-големи по размер. Растението цъфти през втората половина на май и първата половина на юни, в зависимост от региона на отглеждане.

Плодовете са с високо качество, плътни, кръгли, леко сплескани, средно големи и големи, понякога просто огромни. Размерът им варира от 1,6 до 2,2 см в диаметър, понякога може да достигне до 2,5 см! Плодът тежи 1,6-2 грама, но може да побере до 2,4-2,7 грама. Кожата е тънка, но еластична. Плодовете се събират в хлабави, рехави гроздове. Узрелите се отстраняват лесно от храста с характерен звук, когато опашката е откъсната, белегът след прибиране е сух и малък. Узряването на плодовете на Елизабет е приятелско, но периодът на прибиране е относително дълъг (предимно 2-3 седмици). След узряване плодовете на боровинките висят дълго на храста, без да се ронят.

Наситено сини плодове, равномерно оцветени, с плътно светло восъчно покритие. Характерното за сорта - неузрели зелени плодове с млечно червеникав оттенък. Трудовете на мис Уайт не бяха напразни. Плодовете наистина имат наситен, мек, сладък вкус. Той е светъл, многостранен, с касис и гроздови нотки. Захарта и киселината са идеално балансирани, стягащо усещане не се усеща. Плодът също има устойчив приятен послевкус. Силният плътен аромат само подчертава цялата изтънченост на вкуса на зрънце. Според много експерти и обикновени градинари в Европа и Америка, Елизабет е най-добрият сорт по отношение на вкусовите характеристики от групата на средно късните. А самата госпожица Уайт в статия в „Ню Йорк Таймс“ смята вкуса на тази боровинка за изискан. Плодовете са богати на витамини и антиоксиданти.

Транспортируемостта на плодовете е на добро ниво, но е желателно транспортиране в малки картонени кутии или пластмасови обувки от 1 и 0,5 кг. Поради тънката кожа, повече или по-малко дългосрочно съхранение е възможно само в хладилници. Плодовете са подходящи за лична консумация и продажби на пазарите на пресни горски плодове, както и директна продажба във вериги магазини, супермаркети. В същото време те използват схема, която вече се използва у нас от някои ферми. Така нареченият You-Pick (“U-Pick”) или Pick-Your-Own (PYO), което буквално означава “Вие ще съберете” или “съберете своето”. Всъщност това е самобиране на плодове от купувачи на мястото на отглеждане на култури. Ползата на клиента е възможността лично да видите и изберете плодовете за последваща консумация, за фермера - спестяване на заплатите на берачите и последваща реклама на фермата от хората. Ако, разбира се, им хареса всичко.

Големите плодове с интензивен аромат и отличен вкус правят сорта един от фаворитите сред най-добрите готвачи и сладкарски готвачи в Европа и САЩ. Плодовете на тази боровинка са подходящи за всякакви преработки (консерви, конфитюри, сосове, сиропи).

Добивът е значителен, главно 4-6 кг от добре развит възрастен храст. Производителността може да бъде дори по-висока - до максимум 7,5-8 кг. Но за това трябва да се създадат подходящи условия и да се спазват правилно земеделските технологии. Освен това е желателно да се засаждат в южните райони или оранжерии, защитени от пролетни студове. Например в Полша, със студено лято и ранни есенни студове, Елизабет няма време да се откаже напълно от цялата си реколта. Производителността варира от година на година, няма стабилност, на която фермерите да могат да разчитат. Разликите в пролетните температури по време на цъфтежа засягат особено показателите за добив. При повтарящи се студове, боровинковите цветя, ако не измръзнат, тогава често образуват така наречените безплодни цветя.

Елизабет обича добре и редовно влажна, но добре дренирана, лека почва. Киселинността трябва да бъде в границите на рН от 3,5-4,0.Растението предпочита засаждането на места, добре осветени от слънцето. Носи частично засенчване. Препоръчва се засаждане с минимално разстояние между редовете 1,2 метра и минимално разстояние между редовете 2,4 метра. Но, разбира се, е по-добре да практикувате поставяне на площ с разстояние в ред от 150 см, така че по-късно да не се налага да трансплантирате вече зрели и вкоренени растения.

Сортът е устойчив на основните болести на боровинките, но с висока влажност и удебеляване на короната, той може да вземе зацапване. Максималната устойчивост на замръзване е добра, до -35 ° C (USDA зона 4). Във връзка с активното запълване на руския пазар с чужди сортове, няма да е излишно да се знае накратко какви са тези зони като цяло. Съществуващото зониране е разработено от Министерството на земеделието на САЩ (USDA) и впоследствие стана широко използвано по целия свят, често при характеризирането на сортовете растения. Те са 13, от нулевата зона с нейните -65 ° С до 12 зони с температура + 12,8 ° С. Например Санкт Петербург се намира на границата на зони 4 и 5 на USDA, а Централна Русия е 5-та зона и по-долу.

Силните страни на Елизабет

 • Големи и много големи красиви плодове.
 • Един от най-добрите сортове на вкус и аромат - плодовете са сладки, вкусът е многостранен, богат, с постоянен послевкус. Ароматът е плътен, интензивен.
 • Добър добив.
 • Устойчив на големи болести от боровинки.
 • Плодовете са транспортируеми на големи разстояния, но е препоръчително да използвате плитък съд и да приберете в хладилник след прибиране на реколтата.
 • Добра мразоустойчивост на сорта.
 • Универсалността на използването на плодове.

Слабостите на Елизабет

 • Разстилащ се храст, силно разклоняващи се странични издънки. Необходима е редовна и внимателна резитба, за да се поддържа добър размер на зрънцето и цялостното здраве на растенията.
 • Боровинковият храст заема доста място.
 • Нестабилни добиви, дължащи се отчасти на колебанията в пролетните температури по време на цъфтежа.
 • Период на зреене. В северните райони, в случай на студено лято и ранни студове през есента, е възможен недостиг на реколта.
 • Добър срок на годност е възможен само когато се съхранява в хладилник.
 • Сортът представлява интерес повече за лично и дребно отглеждане.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода