• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки херцог

Сорт с гръмко и веднага впечатляващо име Duke, което на английски означава „херцог“. В началото на статията бих искал накратко да поговоря за това на кого е кръстен така. Около 1908 г. в Съединените щати се появява нова селскостопанска индустрия със създаването на нови сортове боровинки въз основа на тези, които се срещат в дивата природа. Първият беше Рубел, а отглеждането на хибриди започна през 1916 година. През 1920 г. на клиентите се предлагат нови артикули, а през 1924 г. започват активни търговски продажби. Един от пионерите в отглеждането и отглеждането на високи боровинки в Америка беше Артър Галет, по прякор „Херцогът“. Един от петимата братя Галет, синове на имигранти от Сицилия. Впоследствие те основават Atlantic Blueberry Company, която в момента е най-голямата ферма за високи боровинки в света с 1320 акра. И първата продажба на компанията донесе само 3 долара. Интересен факт - през 1946 г., за да изчистят и подготвят нови земи за отглеждане на боровинки, братята използваха изведен от експлоатация армейски резервоар като трактор.

История на създаването

Duke е отгледан през 1972 г. от група американски животновъди, състояща се от G. Galletta, N. Vorsa, G. Jelenkovic, водени от A.D. Драпер (от USDA-ARS). Развъждането е проведено в Белтсвил, Мериленд, като част от програмата на USDA за високо отглеждане на боровинки. В резултат на кръстосано опрашване на номерирани сортове G-100 (Ivanhoe X Earliblue) X 192−8 (E-30 X E-11) бяха получени разсад от нов сорт, който впоследствие показа отлично качество, размер на зрънце, добив и доста рано узряване. След много години на наблюдение, новите разсад влязоха в открита продажба през 1987 година.

Описание

Боровинката Duke е изпитан във времето, постоянно високодобивен и много ранен сорт. Започва да дава плодове в средата на юни в южната част на страната, в други региони от края на юни до началото на юли. Добивът е висок и стабилен. В американските индустриални насаждения нашият герой заема до 10% от общия брой в страната. Подходящ за механизирано прибиране на плодове. Плодовете са подходящи за пазара на прясно, замразяване и преработка, използвани в готвенето и медицината.

Растението е енергично, с добра сила, но дава среден брой издънки. Те са изправени, здрави и еластични, умерено разклонени, високи от 1,2 до 2 метра и широки от 1-1,7 метра, в зависимост от възрастта. Стъблата са зелени през първата година от живота, след това стават твърди и придобиват кафяв оттенък. Навикът на храста е отворен и плодовете се събират на открити гроздове, което благоприятства ръчното и механизираното събиране. Кореновата система е влакнеста, умерено разклонена, не е мощна и без смучещи власинки. Растението се подхранва поради симбиозата на кореновата система на вереса с мицела на гъбата, наречена микориза. Следователно за успешното отглеждане на Дюк е необходима кисела почва, за предпочитане с ниво на киселинност от рН 4,5-4,8.

Сортът цъфти късно, през втората половина на май. Късният срок предпазва цветните боровинки от „коварни“ завръщащи се студове, които причиняват голяма вреда на много култури, например ранни сортове ягоди. Растението изглежда много декоративно по време на цъфтежа. Цветята са красиви, бяло-розови, с форма на камбана с извити назад зъбчета, дълги около 1 см, събрани в множество гроздове. Duke е самоопрашен сорт високи боровинки, но кръстосаното опрашване с други сортове подобрява качеството на плодовете и количеството яйчници на храста. Листата са тъмнозелени, гладки с лъскав блясък, до есента стават декоративни яркочервени и оранжево-червени. Те са плътни, овални с твърди ръбове. Дължината им е 7-8 см, ширината е 3-4 см. Благодарение на ефективно променящия се цвят на листата, растението може да се използва за декоративни цели, по-специално за ландшафтен дизайн.

Плодовете са средно големи и големи, 1,7-2 см в диаметър, тежащи предимно 1,6-2,1 грама, могат да натрупат до 2,5 грама. Duke е известен с високия си добив от еднородни, висококачествени плодове. Плодовете се събират в плътни клъстери от 8-15 парчета. Освен това плодовете узряват доста приятелски, по-голямата част от реколтата се събира в 3-4 проби. Белегът след прибиране е сух и малък. Плодовете са кръгли, леко сплескани, светлосини на цвят с лек синкав цвят, с малък околоцветник. Те са твърди и твърди, хрупкави, когато се ядат. Кожата е стегната и еластична. Пулпът е сочен, с наситен послевкус, наситен ароматен, зеленикав цвят. Семената са много, но те са много малки, практически незабележими. Плодовете са доста сладки, с пикантна киселост, вкусът е мек, понякога леко тръпчив. Мекият вкус се подобрява допълнително след охлаждане на плодовете. Плодовете на боровинките са транспортируеми, стабилни, не се напукват по време на транспортиране и съхранение.

Интересни факти за характеристиките на Дюк могат да бъдат получени от резултатите от сравнителни изследвания на американски учени, проведени в Хамънтън, Ню Джърси. Те се провеждаха от 1996 до 2001 година. Предмладите разсад от тестваните сортове са засадени в експерименталното поле през 1993 г.

Според данни за шестгодишен период теглото на плодовете варира от 1,2 до 2,1 грама, при средно 1,77 грама. Плътността на плодовете е от 134 до 160 (gmm-1), съдържанието на разтворими вещества е от 144 до 160, титруемата киселинност (% лимонена киселина) е от 0,39 до 0,54. Дати на узряване за половината от реколтата: най-малката - 21 юни, най-голямата - 2 юли. По отношение на началото на узряването на плодовете и края на плододаването, най-ранният период е от 16 юни до 6 юли. Последният е от 22 юни до 13 юли. В резултат на това, според резултатите от 6-годишни изследвания, най-краткият период на връщане за реколтата на Дюк е бил 18 дни, а най-дългият - 25.

По отношение на размера на реколтата от боровинковия храст, най-малко количество е получено през 1996 г. - 2,1 кг, най-много през 1999 г. - 7,4 кг. Средно добивът от храст въз основа на резултатите от 6 години е 4,55 кг. Освен това най-малките стойности за добива на растението са показани през 3-та година след засаждането - 2,1 кг, а през 4-та година - 2,8 кг. През 5-та година показателите се увеличиха рязко и вече бяха 6,3 кг (ниската производителност води до първите две години от началото на плододаването и намалява средния общ показател за 6 години). Следователно можем спокойно да кажем, че Дюк придобива максимална сила след навършване на петгодишна възраст. Тогава добивът може да достигне до 8 кг от храст.

Растенията изискват редовна, но умерена резитба през вегетационния период, за да поддържат големи размери и добро качество на плодовете. Самият сорт е доста издръжлив, добре се адаптира към различни условия на отглеждане както в южните, така и в северните райони. Но устойчивостта на замръзване варира от -25 ° C до -35 ° C, в зависимост от различни метеорологични компоненти през зимата. Например, честото размразяване, последвано от рязък спад на температурата, висока влажност може да доведе до значително замръзване на леторастите. Много е важно да не се прехранва Duke с азотни торове, така че издънките да имат време да узреят.

Растението процъфтява най-добре на леки, добре дренирани почви. Той също така предпочита топли, добре осветени места. Културата се размножава добре, по-специално чрез зелени резници. Сортът е устойчив на основните заболявания на високите боровинки, по-специално на мумифицирането на плодовете.

За поддържане на добър растеж и развитие на храста е необходимо редовно торене с торове с различно съдържание на микро- и макроелементи. Освен това е необходимо да се избират NPK торове според периода на развитие на растенията. И разбира се, не забравяйте да поддържате необходимата киселинност на почвата.

Силни страни на сорта

 • Големи плодове и добър стабилен добив, висок процент на едномерни плодове.
 • Късно време на цъфтеж, предпазващо цветята от пролетни студове.
 • Приятелски и много рано узряване на плодовете, способността да се извършват масови проби. Поради това Duke има специален интерес към пазара на пресни плодове, което позволява да се продават повече култури на висока цена.
 • Силна жизненост, умерено разклоняване на страничните издънки.
 • Добра транспортируемост и запазване на качеството на плодовете.
 • Универсалността на използването на плодове.
 • Сладки, сочни плодове с ароматна пулпа и богат послевкус.
 • Сортовата издръжливост и адаптация към различни условия на отглеждане както на север, така и на юг.
 • Устойчив на големи болести от боровинки.
 • Възможността за използване на растението за декоративни цели.

Слабостите на херцога

 • Повишена взискателност към състава и структурата на почвата, непоносимост към преовлажняване.
 • Необходимостта от редовно подрязване.
 • При насажденията разсадът пада и самото растение замръзва много по-често, отколкото при другите сортове.
 • Храстите могат да се "разпаднат" - издънките са склонни към земята под тежестта на многобройни големи плодове.
 • Липса на стабилна устойчивост на замръзване, пряка зависимост на растението от метеорологичните фактори през зимата. Ето защо е препоръчително да се подслоните с агрофибър (лутрасил) през зимата.

В резултат на това можем да заключим, че за летни вили и градински парцели, където е по-лесно да се обърне повече внимание на боровинките, Duke ще бъде отличен и правилен избор. Препоръчително е също така да се отглежда в индустриален мащаб, но описаните недостатъци на сорта не му позволяват да заеме водеща позиция, както например героят на една от другите ни статии - известният Bluecrop.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода