• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки Бонус

Героят на нашата статия е сравнително нов бонус сорт. А в рускоезичното и англоговорящото интернет пространство има много малко надеждна информация за него, характеристиките са посочени само в общи линии. И както се казва - когато очевидците мълчат, се раждат легенди. За „общо развитие“ преминах през много сайтове и поне се развеселих. Какво има, просто не пиши! И фактът, че Бонусът е пробив в канадската селекция и че е получен от широколистния храст „висок ваксиниум“ и други подобни. Е, за начало бихте прочели поне малко за боровинките като цяло и след това да драскате статии. И те биха знаели, че лат. Vaccinium corymbosum е вид широколистен храст от рода Vaccinium от семейство Хедър. Той е висока боровинка. А също така родът Vaccinium включва боровинки, боровинки, боровинки. Така че кой всъщност е Бонусът и как ще ни интересува - повече за това в статията по-долу.

История на създаването

Акцентът при селекцията беше направен предимно върху постигането на големи и просто огромни размери на плодовете, а след това на добър вкус и добив. Първоначално сортът беше позициониран като един от най-плодоносните в света, пряк конкурент на известния рекордьор по най-големите плодове - Чандлър. Създаден от американски животновъди от фермата на De Grandchamp's, разположена в Саут Хейвън, Мичиган, с участието на учени от Мичиганския държавен университет, което има значително влияние върху индустрията на боровинките не само в САЩ, но и по света. В продължение на почти 30 години изследователят и селекционер на ягоди и боровинки, автор на сортове като Aurora, Draper, Liberty, Huron, Calypso и Osorno, професор Джим Ханкок играе важна роля в него.

Описание

Сортът е със средно късно узряване, в южните райони узрява през втората половина на юли, в другите региони в края на юли и първата половина на август (в Саут Хейвън, Мичиган, САЩ, узрява от края на Юли). Бонусният храст е среден, навикът е отгледан, отворен, той дава добре издънки, високи 1,4-1,6 метра, като изключение може да нарасне до 1,8 метра. Издънките са мощни, еластични, изправени, но по-скоро се разпространяват. Издържа на теглото на многобройни големи плодове. Ширината на храста е до 1,2-1,3 метра. При възрастните растения дебелината на стъблата е 2-3 см. Младите издънки са зелени, до есента те придобиват червеникаво-тухлен оттенък, който заедно с зачервената зеленина изглежда много декоративен. С възрастта издънките на боровинките стават дървесни и стават светлокафяви на цвят. Сортът се удебелява умерено, така че се нуждае от умерено подрязване. Размножава се доста добре със зелени резници.

Листа с интензивен тъмнозелен цвят, гладки, плътни. Те са с елипсовидна форма, заострени в краищата, на къси дръжки, с плътни ръбове. 6-8 см дълги и 3-4 см широки. Младите листа са светлозелени. До есента те стават червени, придобивайки красив аленоцветен цвят. Това прави Бонуса доста подходящ за декоративни цели.

Кореновата система е влакнеста, добре разклонена, без косми, абсорбиращи хранителни вещества от почвата. Покълва до дълбочина до 40 см. Сортът е доста чувствителен към необходимата киселинност на почвата, трябва да е на ниво на рН 3,5-4,0. Растението се подхранва с помощта на микориза. Mycorrhiza (гъбичен корен) е симбиоза на мицела на гъбата с корените на висшите растения, по-специално боровинките. Ако например листата станат бледи, жълтеникави, тогава киселинността на почвата е близка до неутрална. Микоризата може да абсорбира хранителни вещества от почвата само в кисела среда. И дори ако Бонусът е в почвата, богата на хранителни вещества, той няма да може да ги получи, тъй като микоризата няма да „работи“. Следователно е необходимо да се следи киселинността на почвата, като в този случай подкисляването трябва да се извърши с помощта на лимонена киселина, електролит, разреден с вода. и т.н.

Цветята са бели на цвят, звънчести, с дължина до 1 см, с малки огънати назад зъбчета. Събрани в многобройни четки.Боровинките цъфтят през втората половина на май, цъфтежът е дълъг, може да продължи до третото десетилетие на юни. Сортът е устойчив на повтарящи се пролетни студове. Бонусът е самоплоден, но кръстосаното опрашване с други сортове подобрява качеството и размера на плодовете. Необходимо е датите на цъфтежа да съвпадат. Например Bluegold е подходящ за тези цели.

Плодовете са кръгло сплескани, с малък околоцветник. Размерът е от среден до голям и много голям, 1,8-2 см в диаметър, но може да се излее до 2,5-3 см. Тегло средно 1,8-2,5 грама, но често издържа при голям диаметър на плода и нагоре до 3,5 грама. Що се отнася до боровинките, това е много голямо зрънце. Според американски изследвания средно има 100 плода на килограм (0,45 кг). Бонус плодовете имат и друго качество - за хората, които ги виждат за първи път, те предизвикват така наречения „уау ефект“. В това той се състезава с друг признат лидер по размер на плодовете - Чандлър. Маркетинговият термин "уау ефект" по същество е радостна изненада, когато човек, както често се казва, е обзет от някаква драстична промяна в състоянието си. Тоест, отново задачата на подобен ефект е да изуми и зашемети, да изрази всички емоции от видяното с възклицанието „Уау !!!“. Плодовете се събират на отворени гроздове, предимно по 10-20 парчета. При възрастните растения може да има повече плодове в клъстери. Бонусът влиза в пълна сила след навършване на петгодишна възраст. Освен това плодовете често са разнородни по форма и размер. Интересното е, че има пряка зависимост на формата от размера - колкото по-големи са плодовете, толкова по-сплескани са те.

Самите плодове от сорта са висококачествени, еластични и плътни, но пулпът е сочен, зеленикав на цвят с малки семена. С лек сух белег след прибиране на реколтата. Кожата е стегната и еластична. Боровинките са ярки, наситено светлосини, покрити със силно восъчно покритие. Те запазват красивия си цвят дори когато се съхраняват след прибиране на реколтата. Плодове с много добър, богат, ярък и запомнящ се вкус с лека пикантна киселост, сладки, със силен аромат. Захарта и киселината са идеално балансирани в плодовете. Но интересното е, че промяната в цвета от зелен в син не означава пълна зрялост. Само след 10-14 дни след оцветяването плодовете стават наистина вкусни и сладки. Бонус плодовете са богати на ценни физиологично активни вещества: биофлавоноиди, антоцианини, левкоантоцианини, катехини, хлорогенни и тритерпенови киселини. Също така плодовете му са ценен източник на важно антиатеросклеротично и липотропно вещество - бетаин, което има противоязвен ефект.

Плодовете имат добро съхранение, съхраняват се дълго време, особено след охлаждане. Те се транспортират добре на дълги разстояния, не се набръчкват и не изтичат. Плодовете изглеждат страхотно на пазара, веднага привличайки вниманието на купувачите. Плодовете се използват за лична консумация и прясния пазар, подходящ за замразяване. Поради отличния си вкус и аромат, както и внушителните си размери, те се използват активно в готвенето, по-специално за декорация на десерти, торти и т.н. Много добър за печене и всякакви обработки - конфитюри, сиропи, сосове и т.н.

Сортът е плодоносен, доста издръжлив. Реколтата е редовна, при възрастни растения показателите достигат 5-6 кг, понякога до 8 кг. Но такава реколта може да бъде получена на добре развит, висок храст с компетентна земеделска технология, включително навременното осигуряване на боровинки с всички необходими микро- и макроелементи. Плодовете узряват доста неравномерно, няма маса, така че Бонусът не е подходящ за механизирано прибиране на реколтата, той просто не е икономически осъществим. Но за ръчно вземане на проби е много подходящо, благодарение на отворени клъстери и големи плодове.А създателите препоръчват само ръчно бране за пазара на пресни плодове.

Нашият герой предпочита да расте на открито слънце или в малка сянка. Обича леки, добре дренирани, кисели почви. Притежава висока устойчивост на замръзване, до -35 ° С. Устойчив е и на екстремни температури.

Интересни данни за сравнителните вкусови характеристики на сортовете бяха публикувани от Университета в Делауеър, САЩ през 2015 г. Оценени са 14 сорта: Jubilee, Bonus, Toro, Bluecrop, Chandler, Legacy, Misty, Lenier, Bluegold, River, Aurora, Liberty, Arlen, Darrow. Цифрите са представени като процент въз основа на броя на 100% дегустатори. Критерии за вкус на боровинки - възхитителен, добър, нормален, ужасен, възхитителен или добър.

Бонус показателите са невероятни 16%, добри 42%, добре 37%, ужасни 5%, невероятни или добри 58%. По отношение на вкусния вкус само Чандлър го изпревари с 26% за вкусен и 9% за ужасен, Мисти с 18%, но тя има и доста проценти за ужасен вкус - 27. След бонуса, Юбилей веднага последва рейтинг от 15% за вкусни, но и същия брой хора, които описаха вкуса му като ужасен - 15%. Торо 13%, той е единственият, който няма тези, които са гласували за този сорт, като ужасно. Лидерите на антирейтинга са боровинки Liberty 32%, River 25%, отново Misty 27%, Darrow 19%, Bluecrop 17%. Според времето в Делауеър (един от средноатлантическите щати на САЩ), нашият герой узрява от 15 юли, а пикът на реколтата пада на 30 юли.

Интересна е научната работа на учените от Санкт Петербург (особено за жителите на северните райони на страната ни). Изследването е проведено през 2013–2015 г. на базата на образователната и експериментална градина на Държавния аграрен университет в Санкт Петербург. Посадъчен материал (11 сорта) е внесен от Беларус и Финландия.

Киселинността на почвата за засаждане е 3,6, което е оптималният показател за отглеждане на боровинки. Схема за засаждане на двугодишни разсад: 1,5 метра между растенията в един ред с междуредие от 2,0 метра. Датата на кацане е август 2013 г. Преброяванията и наблюденията са извършени съгласно „Програма и методология за изследване на сортове плодови, ягодоплодни и ядкови култури“.

Според данните от 2015 г. цъфтежът на вегетативни пъпки на Бонус се е състоял на 4 май, растежът на основните издънки е започнал на 7 юни, а разклонените издънки са започнали да растат от 14 май. Началото на цъфтежа от 17 юни, началото на узряването на плодовете от 1 септември, пълно узряване - 22 септември. Всички издънки завършиха растежа си до 3 септември. Листата започнаха да стават червени от 16 септември, напълно оцветени на 28 септември. Началото на листата пада от 25 септември, завършващо на 10 ноември. В резултат на фенологични наблюдения беше установено, че всички изследвани сортове високи боровинки съответстват на сезонните ритми, формират добива от ягодоплодни продукти и се вписват в вегетационния сезон на Ленинградска област. По-конкретно нашият герой се показа като късно узряващ. След зимния период на 2015 г. върху него се забелязва леко измръзване на издънките (0,3 точки), което може да се определи като много незначително. Безопасността на растенията след излизане от зимата е 100%. През 2014 г. замръзването изобщо не се забелязва.

Според резултатите от 2015 г. Бонусът формира 6 нови основни издънки (издънки за формиране) и 44 издънки на клони (странични стени). Дължината на листата е 5,6 см, ширината е 2,8 см. Средното тегло на зрънцето е 1,7 грама, диаметърът е 1,6-1,7 см.

Мисля, че нашата статия помогна да се направи общо впечатление за сорта. Краят е подобен на силните и слабите страни на нашия герой.

Силни страни

 • Голям и много голям, приятно изненадващ размер на плодовете. Бонусът има сто процента "Уау-ефект".
 • Добра транспортируемост и запазване на качеството на боровинките, особено ако се използва охлаждане след прибиране на реколтата. Поддържайки дълбочината на цвета след прибиране на реколтата, плодовете изглеждат страхотно на щанда на пазара.
 • Сладък, богат, плътен вкус с лека пикантна киселост и плътен аромат.
 • Добри добиви, особено предвид ниския, среден растеж на храстите.
 • Устойчивост на основни заболявания, издръжливост на растенията като цяло.
 • Високо съдържание на витамини, антиоксиданти и физиологично активни вещества в плодовете.
 • Добра устойчивост на замръзване (до -35 ° C) на сорта, възможност за получаване на реколта дори в северните райони.
 • Възможността за отглеждане както за лична консумация, така и за продажба.
 • Универсалността на използването на плодове (обработка, замразяване, готвене и т.н.).
 • Бонус храстът не се удебелява прекалено много, резитбата е умерена.
 • Възможността за използване на боровинки в озеленяването за украса на сайта.

Слаби страни

 • Продължителен период на плододаване, плодовете узряват доста неравномерно. За пазарната търговия това е минус, тъй като за повече или по-голям размер на извадката трябва да имате достатъчен брой растения. Но за лична консумация това е плюс - възможността да пирувате дълго време от едно зрънце от един сорт.
 • Също така, неравномерното узряване прави механизираното събиране на реколтата непрактично.
 • От момента на оцветяване до комплект със захарни плодове и наистина страхотен вкус изминават 10-14 дни. А тези, които имат малко опит в отглеждането на боровинки, могат да събират реално зелените, неузрели плодове, но вече имащи синкав цвят. Един от признаците на узряването на плодовете е отделянето от дръжката без никакви усилия, с характерен звук, който прилича на отделяне, например, на смукач от стена.
 • Средна жизненост, която пречи на храста да достигне много високи добиви.

Като цяло това, което може да се добави - Бонусът наистина ще се превърне в ценна находка за градински парцел и за ферми, които използват ръчен труд. Повярвайте ми - след като веднъж сте видели плодовете му, никога повече няма да ги забравите. Но в северните райони все още е по-добре да изберете сортове с по-ранен период на узряване.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода