• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт боровинки Bluecrop

Сред различните ягодоплодни култури съществуват стандартни сортове. Тези, с които другите се сравняват, и тези, с които са равни. И градинските боровинки не са изключение. Героят на нашата статия, американец с дълбока пенсионна възраст, е Blyukrop, който въпреки солидните години дава шанс на младите амбициозни нови продукти. Много фермери по света все още засаждат стотици акра и хектари от него, като предпочитат доказаната класика и не се поддават на рекламните трикове на развъдните компании, изхвърляйки на пазара всички нови, но не винаги полезни сортове. И какво заслужава Blukrop такава любов, признание и доверие - в нашата статия по-долу.

История на създаването

Нашият герой е получен в САЩ в резултат на кръстосване на номерирани сортове боровинки GM-37 (Jersey x Pioneer) x CU-5 (Stanley x June) през 1934 година. Работата е извършена от група американски животновъди в състав: J. Darrow, J. Clark, F. Coville, O. Freeman. Получените семена от кръстосването са засадени в експерименталния участък за по-нататъшно наблюдение. След това, през 1941 г., учените J. Darrow и J. Clark избраха желаните характеристики от повече от хиляда разсад. Новият сорт е кръстен Bluecrop и е пуснат в продажба едва през 1952 година. В превод от английски Синьо - синьо, Култура - земеделска култура, реколта.

Описание

Bluecrop Bluecrop е един от най-продуктивните, устойчиви, най-известни, обичани и разпространени сортове в света. И за да не се объркате, Bluerop и Bluecrop са едно и също, единствената разлика е в превода на името на руски. Сортът е в средата на сезона, узрява на юг от края на юни, в други региони от началото на юли. Подходящ за ръчно и механизирано събиране. Нашият герой е най-често срещаният индустриален клас в САЩ и по целия свят.

Растение с добра жизненост, висок храст, стъблата са здрави, еластични, изправени, но леко разперени. Височината е предимно 1,3-2 метра. Ширина 1-1,7 метра. Максималното растение расте до 2,5 метра. Храстът се разширява значително нагоре, докато расте. Страничните издънки са силно разклонени и удебелени. Следователно е необходимо редовно подрязване на стъблата и изрязване на тънки, слаби клони, което се отразява негативно на бъдещата реколта и размера на плодовете.

Кореновата система на боровинките е влакнеста, гъсто разклонена и няма всмукателни власинки. Прониква в почвата на дълбочина 30-40 см. За успешен растеж и разкриване на целия потенциал, присъщ на нея, Bluecrop изисква спазване на необходимото ниво на киселинност на почвата - рН 4,5 и по-ниско.

Листата на сорта са тъмнозелени с лъскав блясък, плътни и гладки, с овално-продълговата форма с плътни ръбове, заострени в края. Дръжките са къси. През пролетта младата зеленина може да бъде ярко зелена, светло зелена на цвят. Поради това често може да изплаши градинарите; лесно можете да объркате този симптом с хлороза, при която растенията имат листа с приблизително еднакъв цвят. Bluecrop се използва успешно в ландшафтен дизайн за декорация на сайта - зеленината през есента е боядисана в алени и жълто-червени цветове. Освен това издънките придобиват червеникаво-кафяв оттенък през есента, което добавя още по-голям декоративен ефект към цялото растение.

Времето на цъфтеж на тази боровинка е края на май или началото на юни. Освен това растението успешно издържа на пролетни студове. Цветовете са многобройни, бели и бледорозови, средно 1 см дълги, камбановидни с 4-5 назъбени венчелистчета назад. Цветята са събрани в красиви, дълги, четни клони, висящи под клоните. Bluecrop е самоопрашен сорт. Но се препоръчва да се увеличи количеството на яйчниците и следователно добивът и качеството на плодовете, засаждане заедно с други сортове. Освен това за кръстосано опрашване са необходими подобни периоди на цъфтеж. Нашият герой е добро медоносно растение, привлича много пчели и пчели.

Плодовете са сини на цвят с богат и подчертан светлосин цвят, с малък околоцветник и малък сух белег след прибиране на реколтата.Плодовете са твърди, стегнати, със стегната еластична обвивка. Пулпът е сочен, светло зелен на цвят, ароматен. Плодовете са средно големи и големи по размер, заоблени, леко сплескани. Диаметърът обикновено е 1,7-2,0 мм, а теглото 1,6-2,0 грама. Бутик от 250 ml (пластмасов контейнер за плодове с малък обем) има средно 65 плода. Когато узреят, плодовете се събират в дълги отворени гроздове, окачени на земята, което значително улеснява събирането. Плодовете са с много високо качество и с всяка селекция се увеличава, тъй като общото натоварване на храста намалява и останалите плодове получават повече храна.

Плодовете на боровинките са сладки, но вкусът е среден, както при боровинките. Може да се каже, че е обикновен, без широката гама от вкусове, които имат много други сортове. Плодовете често са тръпчиви. Те се използват широко както за лична консумация, така и за продажба на пресни плодове на пазара. Подходящ за замразяване, различни видове обработка, използва се в кулинарията, козметиката, фармацевтиката.

Качеството на съхранение и транспортируемостта на плодовете е на високо ниво; след събирането те не се напукват или мачкат по време на съхранение и транспортиране. Плодовете също не се напукват дори след продължителни дъждове. Bluecrop е склонен към претоварване на реколтата, което влияе върху размера и цвета на плодовете, които стават червеникави. Следователно е необходимо често вземане на проби, понякога на етапа на техническа зрялост.

Сортът се отличава с редовен висок добив от 4-6 кг на храст, той може да даде до 9 кг плодове, в зависимост от възрастта на растението и използваната земеделска технология. Освен това, развит разсад на възраст от две години може да ви зарадва със сигнализиращи плодове, освен това броят им може да бъде до 100 броя. Периодът на плододаване, както при боровинките, е доста удължен, като обхваща целия юли и отчасти август.

Интересни факти за характеристиките на Bluecrop могат да бъдат получени от резултатите от сравнителни изследвания на американски учени, проведени в Хамънтън, Ню Джърси. Те се провеждаха от 1996 до 2001 година. Предмладите разсад от тестваните сортове са засадени в експерименталното поле през 1993 г.

Според данни за шестгодишен период теглото на плодовете варира от 1,3 до 2,0 грама, средно 1,72 грама. Плътността на плодовете е от 110 до 138 (g · mm-1), съдържанието на разтворими вещества е от 10,5 до 12,9, титруемата киселинност (% лимонена киселина) е от 0,7 до 0,8. Най-малката дата на узряване за половината от реколтата е 5 юли, най-високата е 14 юли. Според времето на началото на узряването на плодовете и края на плододаването на боровинките, най-ранният период е от 24 юни до 21 юли, а най-късният - само от 11 юли до 5 август. В резултат на това, според резултатите от 6-годишни изследвания, най-краткият период на връщане за реколтата Bluerop е 18 дни, а най-дългият - 25.

По отношение на размера на реколтата от храст, най-малко количество е получено през 1996 г. - 1,6 кг, най-много през 1999 г. - 6,0 кг. Средно добивът от храст въз основа на резултатите от 6 години е бил 4,15 кг. Освен това най-малките стойности за добива на растението са показани на 3-та година след засаждането - 1,6 кг, а на 4-та година - 3,7 кг. През 5-та година показателите се увеличиха значително и вече бяха 5,4 кг. Интересното е, че през последната експериментална година (2001 г.) цифрите отново бяха 3,7 кг (резултатите от ниската производителност през първите две години и през последната от началото на плододаването намаляха средния общ показател за 6 години). Намаляването на добива на боровинки през последната година е най-вероятно свързано със стареенето на храста, натрупването на болести и т.н. Освен това, този спад се наблюдава при всички сравнени шест разновидности. Следователно можем спокойно да кажем, че Blukrop придобива максимална сила след навършване на петгодишна възраст. Тогава добивът може да достигне до максимум 9 кг от храст. Също така този сорт набира скорост в производителността година по-рано от други.

Нашият герой е устойчив на много болести, но податлив на изстрелване на болести, практически не засегнати от вредители. Относително устойчив на липса на влага, замръзване и топлина. Той се адаптира добре към различните видове почви, при условие че са осигурени необходимата киселинност и доброто им отводняване, без чести стагнация на водата. Боровинките не понасят постоянно висока влажност. Расте успешно на пълно слънце и полусянка.По време на плодния период, поради изобилието от плодове, е необходимо редовно да се осигурява на растението достатъчно количество влага. При липса на поливане плодовете се набръчкват малко и губят по размер. С възобновяването на редовното поливане всичко ще се нормализира.

Bluecrop е много издръжлив, един от най-добрите по този показател. Тестваният праг е до -40 ° С. Сортът е устойчив на екстремни температури през зимата по време на размразяване и студове до -7 ° C. Трябва да следите количеството азотно торене, не прехранвайте. Не е препоръчително да ги използвате от втората половина на лятото. Издънките трябва да имат време да узреят добре. При засаждане на разсад се препоръчва разстояние в ред от поне 1,5 метра.

Силни страни на сорта

 • Големи, сочни, висококачествени плодове.
 • Плодовете на Bluecrop са сладки, вкусни, с аромат.
 • Добра адаптация към различни условия на отглеждане и метеорологични условия.
 • Отлична устойчивост на замръзване, боровинките понасят нормално топлината, температурните промени, включително "люлка" през зимата.
 • По-рано от други сортове, той започва да дава реколта по възраст.
 • Обилно, редовно и стабилно плододаване, непрекъснато снабдяване с плодове в продължение на 30-40 дни.
 • Транспортабилността и поддържането на качеството на плодовете са на добро ниво, не се напукват по време на транспортиране.
 • Благодарение на цветно променящата се зеленина и издънките, които се зачервяват към есента, Bluecrop може да бъде украса на сайта.
 • Универсалността на използването на плодове.
 • Устойчив на много болести и вредители.
 • Издънките не падат под тежестта на плодовете, храстът не се разпада.
 • Това е референтният сорт за боровинки по целия свят.

Слабости на Bluecrop

 • Храстите са склонни към претоварване на реколтата; редовно събиране на плодове е необходимо дори на етапа на техническа зрялост.
 • Растението силно се сгъстява, трябва редовно да отрязвате стъблата и клоните. И също така да се извърши общо санитарно почистване, подобряване на вентилацията на храста.
 • По време на периода на плододаване е необходим достатъчен запас от влага. В противен случай плодовете могат да се свият и да загубят размер.
 • Посредствен, обикновен вкус. Тези боровинки не са за гурме. Плодовете често са тръпчиви. Но за непокътнатия потребител вкусът е напълно приемлив.

В края на статията бих искал да добавя, че Bluecrop е наистина достоен сорт за индустриално отглеждане, при който фермерът ще разчита на щедра и гарантирана възвращаемост. Да, и на лятната вила, нашият герой ще зарадва с много вкусни големи плодове. А до есента ще донесе и естетическо удоволствие, ярко оцветявайки градината. Но ако искате наистина да се насладите на плодовете с най-богат вкус, плътен богат аромат и да се възхищавате на огромния им размер, тогава трябва да изберете други сортове. За да разберат защо толкова много обичат боровинките и защо толкова бързо стават популярни у нас. Или просто ги дразнете с Bluecrop. Не говорим за всички ползи, които тези красиви и необичайни сини топки носят на човешкото тяло. Не забравяйте да засадите боровинки във вашия имот. А нашите статии ще ви помогнат да изберете правилния сорт, който бързо ще се превърне във ваш фаворит и гордост!

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода