• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Peony Highlight (Акцент)

Растенията със съцветия с богати, дълбоки тонове са най-подходящи за декорация на домашна цветна градина. Те придават атмосферата, която цари в него, мистериозен характер. Сортът божур Highlight, познат на човечеството от повече от половин век, е идеален за ролята на такава култура.

История на създаване и описание на сорта

Този сорт на царя на цветята се появява през 1952 г. в САЩ. Развъдчикът Auten Edward работи по нейното развъждане. Специалисти от фирмата за цветарство Wild Gilbert H. & Son също взеха участие в създаването на нашия герой. Акцент е вътревидов сорт, получен от p. Лактифлора.

Културата принадлежи към тревисти млечноцветни божури от средно късен период на цъфтеж. Неговите големи, двойни, полусферични цветя привличат вниманието. В диаметър съцветията достигат 20 см. Тъмно червено с кафяв, почти шоколадов оттенък, плътни, извити венчелистчета имат красив лъскав блясък. В пъпките те се прилепват плътно един към друг, поради което жълтите тичинки са скрити във вътрешността на цветето. Вътрешните венчелистчета са по-тесни от външните. Малките бели плодници имат стигми с бледорозов оттенък. По стъблата съцветията се образуват в количество от едно до три през първата половина на лятото. Миризмата на цветя е приятна, сладка, но не интензивна.

Издънките на тревистия божур са силни, от 75 см до 1 метър височина. Стъблата на Highlight обаче нямат сила, така че те могат да се деформират под тежестта на цветни шапки. Освен това самият храст може да се разпадне по време на цъфтежа. Поради тази причина той се нуждае от опора под формата на пръстен и вратовръзка. Листата са тъмнозелени, тройни, издълбани, запазвайки декоративния си вид до есента. Многогодишният цъфтеж се характеризира с невероятен разкош. Сортът е предназначен за отглеждане в зони на издръжливост 3 и 4 (според Министерството на земеделието на САЩ (USDA)). Не замръзва, когато термометърът падне до -40 ° C.

Характеристики на отглеждане и грижи

За нормален растеж и развитие растението трябва да се постави в слънчевата зона на обекта. Струва си обаче да се внимава, че по време на обедната лятна жега културата е в ажурна полусенка. Почвата за засаждане на божур е избрана умерено влажна, рохкава и питателна, с неутрална реакция. Увеличаването на киселинността на почвата се предотвратява чрез изсипване на дървесна пепел под храста.

Препоръчително е да засадите многогодишно растение през пролетта, през април или през есента, през септември, преди настъпването на слана. При копаене дупките се придържат към ширина и дълбочина 50-60 см. Между растенията се наблюдава разстояние от 1 метър. Подготовката на ямата за засаждане също се състои в полагане на слой дренажен материал на дъното, въвеждане на хумус. След това се изсипва малко пръст, в дупката се спуска разсад, корените се изправят и покриват с останалата почва. В резултат на това пъпките за обновяване на Highlight трябва да са на 4-5 см под нивото на земята. В края на процедурата храстът се полива обилно.

Цветът Highlight със сигурност се нуждае от редовно поливане, подхранване, плевене и разрохкване на почвата. За овлажняване на земята под многогодишно се използва утаена вода със стайна температура. Ледената течност е източник на стрес за растението. Средно по 1-2 кофи вода се изразходват за един божур наведнъж. Ден-два след поливане, почвата под реколтата се разхлабва и мулчира, за да удължи присъствието на влага в почвата.

Хране се храст с луксозни съцветия, започвайки от втората година от живота. През пролетта за тази цел се използва азот, във фазата на развитие на пъпките и 10 дни след края на цъфтежа - пълен комплексен тор. В годината на засаждане на растението не е позволено да цъфти, за което се отстраняват всички пъпки. Това се прави, за да му се даде възможност да набере сила и да увеличи листната маса.

С пристигането на стабилни есенни студове издънките на културата се подрязват. Те се отстраняват, оставяйки нисък пън не повече от 4-5 см височина. Не е необходимо да се приютява красив мъж отвъд океана поради отличната му издръжливост.

За да се предотвратят вредители и болести, реколтата трябва да се пръска няколко пъти през лятото с разтвор на фунгицид и инсектицид.

Случаи на употреба

Сортът Highlight е подходящ за всеки тип сайт. Това ще бъде отлична декорация както за голяма градина, така и за по-компактна предна градина, както за цветна градина, така и за обикновен двор. Тази култура задължително трябва да присъства в пионариума - отделна градина, където се поставят изключително цъфтящи божури от определени сортове.

При групови насаждения декоративното многогодишно растение перфектно съжителства с рози, пикантни билки, ароматни едногодишни растения, иглолистни дървета, ириси, камбани, лилии, орлови нокти, седум, флокс, фитолака, бадан, начална буква, гейхери, иглика, теменужки, карамфили. Когато избирате декоративни цъфтящи култури за ролята на спътници за този храст, отдайте предпочитание на екземпляри с пъпки с контрастни нюанси (бяло, кремаво, бледо розово), както и алено, червено-лилаво, черешов цвят. Нашият герой изглежда страхотно в алпинеуми; граници, граничещи с градински пътеки; хребети и миксбордове, в единични насаждения на фона на зелена морава. Ако искате да видите Highlight като централна фигура в градинската композиция, засадете по-къси култури около храста: например иглики, маншети или маргаритки. Когато засаждате сорт в цветна леха с непрекъснат цъфтеж, комбинирайте божура с пролетни галантюси и минзухари, лалета и нарциси, летни цинии, астилба, пеларгонии и далии, есенни хризантеми и астри.

Почти бордовите съцветия на здрави дръжки са подходящи за изрязване. Букети и други флористични композиции, украсени с помощта на Highlight, са от особено великолепие.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода