• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур бяла шапка (бяла капачка)

Много хора знаят, че има двуцветни рози. Съществуват обаче и подобни екземпляри сред божурите. Най-ясният пример е сортът бяла шапка. Невероятно красивите му съцветия са свързани с искрящи звезди, а компактната му форма улеснява намирането на място за декоративен цъфтящ храст в градината.

История на създаването

Бялата капачка е въведена в средата на миналия век, а именно през 1956 година. Негов автор е американският селекционер Уинчел Джордж Е. Съответно мястото на произход на културата е САЩ. Името на цветето означава "бяла шапка" на английски. Това се дължи на факта, че съцветията на растението до края на фазата на цъфтеж, под въздействието на лъчите на лятното слънце, избледняват и стават напълно снежнобяли. През 1991 г. културата е отличена с почетната награда на Американското общество на божурите - златен медал.

Описание на външния вид и характеристики

Отвъдморските трайни насаждения принадлежат към японската група и класа на млечноцветните божури. Той е собственик на специално съцветие, по-близо до анемоната, форма и поразителен цвят. Само си представете великолепни цветя с капачка от бели, жълтеникави или кремообразни розови стаминиди в центъра, обрамчени от богат тъмен кармин или плътно червено заоблени, дори венчелистчета. Невероятен контраст, нали? Освен това цветята от този сорт са с впечатляващи размери: те достигат 20 или дори 25 см в диаметър. Те са толкова тежки във фазата на пълно разтваряне, че могат да предизвикат загуба на форма от храста и дори увреждане на стъблата, които между другото се считат за достатъчно силни. Цъфтежът на културата е дълъг и изобилен. Ароматът, излъчван от съцветията на Бялата шапка, е приятен, чувствен, но слаб. Правите издънки на декоративно многогодишно растение са покрити с яркозелени, заострени листа със среден размер, с лъскав блясък. Самият храст е мощен, енергичен, но не твърде висок - от 80 до 100 см, не повече.

Като се има предвид тежестта на цветята, нашият герой, в разгара на периода на цъфтеж, изисква връзване и установяване на опора близо до него. Културата може да се похвали с отлична зимна издръжливост: растението лесно понася температури до -40 ° C. Трябва да се добави, че тревистото многогодишно растение рядко се разболява и е нападнато от вредители. Лекият прекъсващ дъжд не вреди на атрактивните цветя на божур.

Отглеждане и грижи

Тъй като ярките копринени венчелистчета на прекрасните съцветия от бяла шапка избледняват на слънце, за предпочитане е реколтата да се постави в полусянка. Ако това е невъзможно, засенчете растението сами с бял памучен плат в обед през летните дни. Засаждането на реколта на сянка е радикална мярка, която ще донесе повече вреда, отколкото полза: просто няма да чакате цъфтежа на американския красавец, или ще се окаже по-ниско и много оскъдно. Защитете растението от течения: силните и особено поривисти ветрове могат да счупят цъфтящите храсти.

Почвата, в която планирате да засадите културата, трябва да бъде добре дренирана, силно плодородна, свежа, умерено влажна и лека. Преди да го използвате по предназначение, изкопайте дупка, сложете слой фин чакъл на дъното на дупката, поставете малко градинска пръст отгоре и нанесете фосфорно-калиеви торове. Най-доброто време за засаждане на божур е есента (от края на август до края на септември) и втората половина на пролетта.

Бялата капачка обича водата, така че трябва да се полива обилно. Следващото овлажняване на почвата под храста се извършва веднага след като горният слой на почвата изсъхне. В даден момент трябва да излеете около две кофи чиста, мека, хладка вода под растението.Имайте предвид обаче: културата не приветства застояла влага в почвата. Поради тази причина не трябва да се засажда на място, където подпочвените води са твърде близо до повърхността на земята.

Декоративното цъфтящо многогодишно растение се нуждае от периодично хранене. През пролетта азотни торове се внасят в почвата под храста, за да може културата бързо да натрупа зелена маса. През лятото, когато растението е завързано и след това пъпките ще се отворят, храстът ще се нуждае от минерални комплекси, съдържащи калий, фосфор и микроелементи. Две седмици след като божурът избледнее, минералната превръзка се повтаря. Важно е да отстранявате изсушените листа от храста през целия сезон. Същото се отнася и за избледнелите съцветия. През есента многогодишно растение се подрязва: всичките му издънки се съкращават значително, оставяйки нисък пън. Отгоре е покрита с мулч. Специален подслон за защита на растението от замръзване се използва само в региони със суров климат.

Случаи на употреба

Можете да направите бяла капачка основната украса на вашата градина. За целта го засадете на поляната или на предния план на обекта. Цъфтящите храсти на това растение по оградата, близо до беседката, отстрани на градинските пътеки като част от границите ще бъдат подходящи. Култура с ярки цветя от японска форма е подходяща за декориране на хребети, миксбордове и класически кръгли цветни лехи. Тя ще придаде особен чар и оригиналност на алпинеума, алпинеума. В смесени композиции, флокс, ириси, клематиси, божури от други сортове с цветя от малина, алени, розови, бели и кремави нюанси ще станат добри съседи за Бяла шапка.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода