• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Топ месинг

Въпреки изобилието от модерни декоративни цъфтящи трайни насаждения, няма толкова много наистина специални и следователно запомнящи се такива. Едно от тези растения може безопасно да се нарече Божур с топ брас. Той има определена жар, благодарение на която при първото запознаване с цвете искате веднага да го вкарате във вашата колекция.

История на създаване и описание на сорта

Оригиналният сорт се появи през миналия век. Отгледан е от американския селекционер К. Клем през 1968 година.

Горният месинг е тревист божур от групата на лактофлавите. Той образува леко листен храст с височина около метър, максимум - 120 см. Силните му стъбла са покрити с големи, кожести, тъмнозелени листа с гладка повърхност и лъскав блясък, които имат сложна двойно перата форма. Великолепните цветя на стройния красавец радват съзерцаващите ги. Големи (от 15 до 20 см в диаметър), махрови, с форма на анемон, те приличат на бита топка по своята форма. Тази цветна шапка или по друг начин короната се състои от меки розови венчелистчета и стаминиди със слънчева сянка. Струва си да се отбележи, че сферичната форма е характерна не за цялото съцветие, а само за неговата основа. Долните венчелистчета граничат с буйния център на два реда и са боядисани в бяло. На места по тях се забелязват бледорозови удари. Трицветните пъпки изглеждат много празнично, придавайки на цялото растение празничен вид. Те са разположени върху силни дръжки едно по едно, по-рядко две или три парчета и миришат приятно, макар и не твърде силно. Цъфтящата култура е изобилна, започва в края на юни и продължава около 20 дни. На мястото на съцветията в резултат се образуват многолистни плодове. Семената узряват в тях през август или с настъпването на есента. Top Brass е средно късен, веднъж цъфтящ божур.

Удивително многогодишно растение може да издържи 40-градусови студове и следователно не изисква подслон за зимата. Не се уврежда от резки температурни колебания. Сортът се характеризира с повишена устойчивост на гъбични заболявания.

Характеристики на селскостопанската технология

Място за засаждане на растение се избира наводнено със слънчева светлина или в полусянка. Много е нежелателно да се поставя храст на сянка, ако искате да видите декоративна цъфтяща култура в целия й блясък. Божурът не се препоръчва да се поставя близо до сгради и големи растения, особено дървета, поради вероятността от прегряване през лятото и загуба на влага и хранителни вещества. Около горния месинг трябва да има достатъчно място за поддържане на циркулацията на въздуха, което ще предпази храста от появата на вредители и болести.

Луксозното цвете Top Breast расте на всякаква почва. Най-подходяща обаче за него е плодородна глинеста почва с леко кисела реакция. Растението се нуждае от редовно поливане, извършвано в умерен режим. Във фазата на появата на пъпки и цъфтежа си струва по-интензивно овлажняване на почвата под декоративното многогодишно растение. За пълно навлажняване на субстрата, едно растение ще трябва да използва до 3 литра утаена вода наведнъж.

Струва си да наторявате реколтата още от първата година от живота. През този период е особено важно храстите да се хранят през пролетта с азотен концентрат - например течен лопен. По време на образуването на пъпки на растението, през периода на цъфтеж и през есента, хибридът се нуждае от минерални комплекси, богати на калий и фосфор.

След поливане, щом почвата под цветето изсъхне малко, е добре да се разхлабят и премахнат плевелите под храста. През есента, преди настъпването на стабилни студове, всички издънки на божур се отрязват за кратко, оставяйки само малък пън. Ако искате да играете безопасно, можете да го покриете със слой торф или компост, но като цяло хибридът зимува добре под снега.

Случаи на употреба

Във всяка градина и цветна градина има място за Top Brass. Този сорт е добър в миксбордери и други групови насаждения, където е перфектно съчетан с цъфтящи трайни насаждения с пъпки с контрастни нюанси, както и с декоративна зеленина. Най-добрият месинг е страхотен при единични насаждения, като ефективно се откроява на фона на буйна морава. Трябва да се постави по протежение на оградата или близо до беседката.Достойни съседи на хибрида: рози, клематис, флокс, джудже.

Растенията от описания сорт ще украсят алпинеума и пътеките, ако ги засадите отстрани на градинските пътеки. Подходящо място за американски красавец е пред храсти с гъста тъмнозелена зеленина, на фона на които уникалните му цветя ще привлекат особено възхитени погледи. Флористите използват този божур за рязане, тъй като необичайни цветя стоят във водата дълго време, без да губят визуалната си привлекателност, и изглеждат страхотно в букети.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода