• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Храм Божур Шърли

Неопитните производители, като правило, се страхуват да започнат с отглеждане на сортови култури с необичайно привлекателен външен вид. Те свързват ефективността на растението с необходимостта от внимателна и сложна грижа за него. Всъщност сега има много разновидности, които притежават едновременно ненадмината красота, издръжливост и непретенциозност. Божурът от храма Шърли попада в тази категория.

История на създаването

Това цвете е резултат от американската селекция от средата на миналия век. Получава се чрез кръстосване на сортове Фестивал Максим и г-н Едуард Дория. Културата се появи през 1948 г. в САЩ. Отгледан от селекционера Луис Смирнов. Хибридът носи името на холивудската актриса, най-младата носителка на Оскар Шърли Темпъл.

Описание на външния вид и характеристики

Сортът принадлежи към класа тревисти божури и вида млечноцветни божури. Големите му (до 20 см обиколка) двойни цветя в началото на фазата на разтваряне са боядисани в розов оттенък и по-късно стават снежнобяли. Благодарение на тях декоративното многогодишно растение изглежда просто разкошно. Особеностите на пъпките са тяхната плътност, розова или сферична форма; наличието на слаб, фин аромат. Съцветията са оформени от прави, назъбени венчелистчета.

Храмът Шърли е ранно цъфтящ сорт. Първите пъпки се появяват върху него през май или началото на юни. Цъфтежът на храма Шърли е изобилен и дълготраен. Луксозни съцветия се образуват на силни дръжки едно по едно. Издънките на растението са силно издръжливи, не се огъват под тежестта на пепеляво-белите цветя и следователно не се нуждаят от подкрепа и обвързване. Многогодишна зеленина ажурна, разчленена, тъмно зелена, средно голяма. През есента той променя обичайния си цвят до пурпурен оттенък и остава на храста до късна есен. Самата култура е много мощна, макар и не висока (максималната й височина е 90 см).

Този ангелски изглеждащ божур е изключително устойчив на замръзване. Той перфектно понася температури до -40 ° C. Като се има предвид този факт, възрастните растения не се нуждаят от подслон. Освен това културата се заобикаля от болестта и дори насекомите рядко се увреждат. Отвъдморският красавец се отличава със своята издръжливост. Расте на едно място в продължение на няколко десетилетия, без да изпитва нуждата от трансплантация.

Отглеждане и грижи

Тревистият многогодишен храм Шърли е фотофилно същество. Поради това е по-добре да го засадите на слънчевата страна на обекта, но да го предпазвате от директни лъчи чрез леко засенчване през лятото, по обяд. Поставяйки реколтата си на сянка, няма да чакате да се появят вкусни пъпки върху нея.

Изберете въздухопропусклива почва за храста, богата на хумус с леко кисела реакция. В процеса на засаждане на растението се уверете, че пъпките са на поне 3 см от нивото на почвата. На дъното на ямата за засаждане за божур е необходим добър дренаж: смес от пясък и чакъл, например. Заедно със субстрата, чиято идеална версия е глинеста почва, в дупката се внасят и торове - суперфосфат, пепел. Засадете реколтата така, че около нея да има разстояние около метър. Това е необходимо, за да се осигури нормална циркулация на въздуха, което е защитна мярка срещу появата на болести и вредители.

Растението не понася свръхсолидацията и наводняването на почвите. Сушата на Шърли Темпъл също не е по ваш вкус. Така че красиво многогодишно растение ще трябва да се полива редовно (в умерен режим) и един ден след тази процедура - за разхлабване на почвата под реколтата. В същото време плевелите трябва да бъдат премахнати, за да не изтеглят влагата и хранителните вещества от храста.

Грижата за храма Шърли включва хранене.Те се показват на божура през пролетта (органичните вещества се въвеждат под храста), на етапа на пъпкуване и през есента, в края на цъфтежа (с помощта на минерални комплекси). Като цяло се препоръчва три пъти през сезона да нахраните снежнобялия красавец. Преди настъпването на постоянни есенни студове, многогодишните издънки трябва да се отрежат кратко, оставяйки малък пън. По-добре е младите екземпляри да се покрият с торф или компост - по този начин те гарантирано ще презимуват.

Случаи на употреба

Американският хибрид е страхотен и засаден самостоятелно, включително на поляната, и в групови градински композиции. В първия случай тя ще изглежда най-изгодна, тъй като никое друго растение няма да засенчи нашия герой с красотата си. Когато се използва в групови насаждения, акцентът трябва да бъде върху цветни лехи, миксбордове и постелки. Растенията от този сорт са добри в алпинеуми, в близост до беседки, в големи пейзажи. Shirley Temple е чудесно решение както за класически, така и за по-модерни стилове на градински дизайн.

С какво се комбинира едно прекрасно растение? С други сортове божури, с карамфили, хехера, ириси, камбани, лилейници, макове, орлови нокти, храсти на берберис. Основното е, че съседите на благородна култура имат цветя, които са хармонични или контрастират с бял тон: кърваво червено, бордо, череша, люляк, лилаво, алено, розово. Градински чай, туя, чемерика, пеларгония, астилба, петунии, циния също ще направят добра компания на храста. Shirley Temple може да се използва за рязане. Цветята му стоят във водата дълго време, като остават толкова привлекателни, колкото когато ги режете. Възхитителни букети се правят от снежнобяли пъпки.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода