• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Червена грация

От многото разновидности на божури, така наречените бомбовидни червени сортове са много специални. Те се открояват с магическия си цвят и необичайната форма на съцветия. Поразителен представител на растенията от тази категория може да се нарече сортът Red Grace. Веднага след като опознаете тази култура по-добре, със сигурност ще отделите почетно място за нея във вашата цветна градина.

История на появата

Червената грация е междувидов хибрид, отглеждан в САЩ през 1980 година. Получено е чрез кръстосване на два вида: P. Lactiflora и P. Officinalis. В превод от английски името на цветето означава „благодатта на червеното“. Производителят на културата е Glasscoc / Klehm. Декоративното тревисто многогодишно растение има повече от една награда. И така, през 1996 г. той беше награден със златен медал като част от национално събитие, наречено Американско шоу на божур. И в периода от 1991 до 2003 г. великолепното цвете печели четири пъти на изложението на Московския клуб на производителите на цветя.

Описание на външния вид и характеристики

Основната декорация на многогодишно растение са големи цветя с наситено тъмночервен или тъмно черешов оттенък. Те достигат 18 см в диаметър, имат еднороден цвят и форма на почти перфектна топка, плътно пълнена с копринени венчелистчета. Пъпките с форма на помпон блестят на слънце. Външните им венчелистчета са равномерни и заоблени. Разкошните съцветия се появяват през втората година от живота на растението и се образуват по върховете на леторастите един по един. На храста няма странични пъпки. Това е ранно цъфтящ сорт: той получава първите си цветя през месец май. Културата цъфти обилно, отделяйки слаб, приятен аромат.

Червената грация образува мощен, енергичен храст с височина от 80 до 120 см. Нейните прави, дебели и следователно силни стъбла са украсени със силно разчленена, ажурна зеленина с богат зелен цвят. Поради силата на издънките, храстът на божур не губи формата си по време на буйния цъфтеж, не изисква опора и обвързване. Сортът е много зимоустойчив, издържа на студове до -40 ° C. Характеризира се с добра устойчивост на болести и вредители от насекоми. Цветовете на растението не губят своя декоративен ефект при продължително излагане на ултравиолетова радиация.

Отглеждане и грижи

Нашият герой обича обляни от слънце просторни зони. Допустимо е да сте в полусянка. Но съдържанието на културата на сянка трябва да се избягва, ако не искате появата на нискокачествени съцветия. Най-добре е да засадите многогодишно растение на хълм или на равна повърхност. Поставянето на храст в низина и в райони с малка дълбочина на подпочвените води е изпълнено с наводняване на божура и впоследствие - гниене на корените му.

Идеалната почва за красив хибрид е глинестата почва с неутрално рН. Освен това, за засаждане на храст, можете да използвате почвена смес, състояща се от следните компоненти: градинска пръст, вермикомпост, хумус и пясък. Изкопана е дупка с ширина около 70 см и дълбочина поне половин метър. На дъното се полага дренажен слой, нанася се сложен минерален тор и малко дървесна пепел. Кореновата система Red Grace се задълбочава, така че пъпките да са на 3-5 см под нивото на почвата.

През целия вегетационен период растението изисква редовно поливане и хранене. Почвата под божура трябва да се навлажнява само с мека, хладна вода. Не си струва да поливате Red Grace често: по-добре е да го правите по-рядко (веднъж седмично), но обилно. Що се отнася до торенето, те са необходими на културата през пролетта, по време на навлизането на многогодишното растение във фазата на активен растеж; при появата на пъпки и по време на цъфтежа, както и две седмици след цъфтежа на храста. През първите две години под цвете не се прилага тор.Най-добрият вариант за хранене е да разтворите концентрата във вода и да съчетаете събитието с поливане.

С пристигането на есента издънките на растението се съкращават значително. Това, което остава след резитбата, се поръсва с пепел или суха почва. За хибрида не се изисква допълнително покритие, като се има предвид превъзходната му издръжливост. За да се намали рискът от различни болести по културата, включително широко разпространеното сиво гниене сред божурите, то трябва да се третира с разтвор на фунгицид 2-3 пъти на сезон. От вредителите на американския красавец могат да безпокоят мравките и листните въшки. За борба с тези насекоми се използват инсектициди.

Използване на растенията

Най-изгодният вариант за включване на сорта Red Grace в дизайна на цветна градина или градина е да го направите централната фигура на обекта. За тази цел божурът се засажда съвсем сам, така че великолепните му цветя са поразителни от всяко място в зоната за отдих. Отвъдморските трайни насаждения изглеждат страхотно на фона на тревистата тревна площ и вечнозелени растения на заден план.

Сортът Terry е подходящ за поставяне в групови композиции. Той се комбинира с култури като каменна реколта, флокс, ириси, лисица, делфиниум, памучна вата. Хибридът се препоръчва да се използва за декорация на жив плет, миксбордъри, като елемент на алпинеуми и алпинеуми, за разделяне на територията на зони. Многогодишно растение, което е присъщо на тържествеността, е подходящо на предния вход на жилището, в предната градина, близо до беседката. Червената грация също може да се използва като сорт нарязване, тъй като цветята от този сорт, поставени във вода, не губят своята привлекателност за дълго време. От луксозни сферични съцветия се получават приказно красиви букети, подходящи за всеки повод.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода