• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур мосю Жул Ели

Доста голям брой разновидности на божури се отличават с нежността на съцветията поради невероятната сянка на венчелистчетата. Тази особеност е характерна и за сорта на посоченото растение, наречено мосю Жюл Ели. Веднага щом я видите, ще ви хареса и със сигурност ще се превърне в истинското съкровище на вашата цветна градина.

История на произхода

Мосю Жул Ели е френски сорт, отгледан през 1888 г. и поради това считан за исторически. Негов автор е животновъдът Crousse Félix. В каталози и други информационни източници тази култура често е посочена под името „монсеньор Жул Ели“.

Описание на сорта

Тази култура принадлежи към групата на млечноцветните божури и принадлежи към тревистите трайни насаждения. Външно изглежда като къс, до метър, храст със силни, изправени или леко разклонени стъбла и тъмнозелена, матова зеленина със среден размер. Това е ранно цъфтящо растение. Създадените върху него съцветия са големи, с диаметър 18-20 см, двойни, бомбовидни. Те създават впечатление за огромни пухкави топки, състоящи се от тесни венчелистчета със сребристо покритие по краищата. Централната част на цветето е увенчана с корона от венчелистчета, огънати навътре. Долните венчелистчета на съцветието са доста широки, прави или леко огънати. Но цветята, които цъфтят на растението, са най-привлекателни заради светло розово-люляковия си цвят. В допълнение, пъпките на този божур също са много ароматни.

Блум на мосю Жюл Ели започва с пристигането на лятото. Характеризира се като дълготраен, обилен, буен. Сортът има отлична зимна издръжливост: растението не се влияе неблагоприятно от спад на температурата на въздуха до -40 ° C. По този начин, когато отглежда декоративно многогодишно растение в централна Русия и особено в южните райони, то не се нуждае от подслон. Устойчивостта му към вредители и гъбични заболявания е средна, както и към дъжд. Ароматните цветя по правило не избледняват на слънце. Поради факта, че издънките са силни и не се огъват под тежестта на кълбовидните съцветия, декоративният храст не се нуждае от опора.

Отглеждане и грижи

Мястото за френската красавица мосю Жюл Ели трябва да бъде избрано слънчево или в полусянка. По-добре е да откажете да поставите културата в сенчест ъгъл на градината, защото в противен случай няма да чакате цъфтежа на многогодишното растение. Когато засаждате храст, където пряката слънчева светлина ще пада върху него през по-голямата част от деня, погрижете се да го засенчите през особено горещите обедни часове. Друг момент: тъй като божурите обичат пространството, не поставяйте реколтата близо до големи храсти и дървета. Също така избягвайте местата за засаждане, които са близо до повърхността на почвата на подпочвените води, за да не провокирате гниене на кореновата система.

Почвата, идеална за отглеждане на сорта, трябва да бъде плодородна, лека, с добра водо- и въздухопропускливост, ако е възможно - глинеста. Мосю Жул Ели предпочита неутрални и напълно непоносими към кисели почви. Растението се засажда в предварително подготвена дупка с дълбочина около 60 см, покрита с почвена смес от торф, пясък, хумус и градинска пръст, взета в съотношение 1: 1: 1: 1. Не забравяйте да добавите малко дървесна пепел и около 200 грама минерален тор (за предпочитане суперфосфат) към използвания субстрат. Задълбочете кореновата система на растението, така че пъпките да са на 4-5 см под повърхността на почвата.

Собственикът на шикозни съцветия се нуждае от редовно поливане, извършвано 1-2 пъти седмично в умерен режим. За тази процедура не трябва да се използва студена и твърда вода.Изсипете 1,5-2,5 кофи с утаена течност под един храст. Подхранването на божур е периодично. Те са необходими за декоративно многогодишно растение през пролетта (азотни торове под формата на органични вещества) и през лятото, през периода, когато на културата се появяват пъпки и всъщност съцветия (минерални комплекси, особено богати на калий, фосфор и калций ).

Два пъти месечно почвата под цветето трябва да се разрохква. Важно е да направите това, докато основата е все още влажна след поливане. По пътя отстранете плевелите от корените, които растат в зоната на стволовия кръг. След процедурата за овлажняване, за да се задържи влагата в почвата за дълго време, се препоръчва почвата под божур да се мулчира със суха трева, дървени стърготини или компост.

В края на есента многогодишните издънки се отрязват за кратко, така че вместо храст да се образува нисък пън. Покрит е със суха почва, компост или суха зеленина. В северните райони културата трябва да бъде покрита със смърчови клони или специална изолация, но не и с найлоново фолио, за да се избегне затихването.

Случаи на употреба

За мосю Жул Ели няма да е трудно да намери място в градина, цветна градина или предходна градина. Розовите му цветя с люляков блясък контрастират забележително със светлия фон на тревната морава и тъмнозелените игли на вечнозелени растения - хвойна, ела, туя, ела, чемшир, борове. В смесени насаждения мосю Жюл Ели е чудесно съчетан с ароматни билки и зърнени култури със сребристи листа и люлякови, сини, розови, бели съцветия. Растението може да бъде поставено близо до беседката, засадено по протежение на оградата, на преден план на площадката, на предния вход на жилището. Големите цветя на божур са подходящи за изрязване.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода