• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Мис Америка (Miss America)

Снежнобялите цветя с жълт център са силно свързани с лайка. Но съцветия на много други растения всъщност отговарят на това описание. Например, сред божурите сортът Miss Miss има подобен външен вид. Той обаче има много други важни предимства.

История на произхода

Още от името на културата става ясно, че това многогодишно растение е отгледано в САЩ. Това е плод на упорития труд на двама животновъди: Mann John R. и van Steen Julius J. Сортът се появи доста отдавна - през 1936 година. Въпреки американския си произход, той е представен на пазара за цветя от Холандия, по-специално от Greenworks. Мис Америка е получател на Златния медал на Американското общество на божурите (APS). Тази благородна култура получи тази награда два пъти: през 1956 г. и 15 години по-късно - за обилен цъфтеж и ненадмината красота.

Описание

Отвъдморското цвете Мис Америка е тревисто растение от клас млечноцветни божури със силна коренова система и силни, здрави, изправени издънки, леко склонни към разклоняване. Културата прилича на компактен полусферичен храст, покрит (предимно в долната част) с тъмнозелени, големи, тройни тройни листа с лъскав блясък. Неговите силни издънки не изискват връзване, тъй като по време на цъфтежа те не се накланят на земята.

Пъпките на растението, както беше споменато по-горе, са наистина снежнобяли. В началото на фазата на разтваряне обаче големите цветя със сгънати венчелистчета във външния ред придобиват светло бледорозов руж. Вярно е, че напълно отворените съцветия отново стават врящо бели, подобно на гигантски купи със златисто жълти тичинки и светлозелени плодници в средата. Диаметърът на цветето е около 25 см, което е впечатляващо. Красотата на прекрасните пъпки се допълва от вълшебния аромат, който излъчват.

Мис Америка е многогодишно растение със среден период на цъфтеж, достигащо височина не повече от 90 см. Пъпките се появяват на това растение от май до юни. Цъфтежът на сорта винаги е обилен и дълготраен. Трябва да се добави, че този сорт божур има висока зимна издръжливост. Не се поврежда, когато температурата на въздуха спадне до -40 ° C.

Характеристики на селскостопанската технология

Американската красавица реагира на слънчева светлина, поради което е непрактично да я засаждате на сянка. В същото време лека полусянка между 11:00 ч. И 15:00 ч. Няма да навреди на растението, тъй като ще предпази нежните цветни листенца от възможни изгаряния. Храстът трябва да осигурява нормална циркулация на въздуха, за да предотврати развитието на вредители и появата на болести. За тази цел се препоръчва културата да се поставя далеч от дървета и други големи растения, както и сгради.

Растението се нуждае от плодородна почва, с висока степен на водо- и въздухопропускливост, с рН в диапазона 6-6,5. Когато избирате място за засаждане на Мис Америка, трябва да обърнете внимание на дълбочината на подпочвените води: колкото повече е тя, толкова по-добре. Най-подходящата почва за култура е глинестата, но можете да използвате и обикновена градинска почва. Основното е да добавите пясък, торф и хумус към него. Мис Америка се засажда в началото на есента или през април. Изкопава се яма за засаждане на божур, като се вземат предвид размерите, препоръчани от специалистите: широки и дълбоки до 60 см. На дъното на дупката трябва да се положи дренажен слой, както и компост, хумус, смесен с пръст, и 200 грама пепел. След това се изсипва още малко пръст, след което те засаждат. В края на събитието кореновата система на културата се покрива с останалата почва, почвата леко се уплътнява и разсадът се напоява добре.

Грижа за многогодишни нужди стандарт: редовно поливане с интервал от 1-2 пъти седмично, внасяне на торове под храста три пъти на сезон, често разхлабване на почвата, понякога мулчиране, през есента - резитба. За подхранване се използват предимно минерални концентрати, но през пролетта, в началото на периода на активен растеж, културата е глезена с органични вещества.Водата за напояване се приема изключително мека, без белина, не студена. При липса на дъжд за дълго време, почвата под растението рядко се навлажнява, но обилно. Преди есенните слани издънките се изрязват на късо над нивото на земята. Божурът не се нуждае от подслон. Но ще е необходимо няколко пъти по време на вегетацията да се обработват стъблата и листата с фунгицидно-инсектицидни разтвори - за да се предотврати появата на болести и насекоми.

Случаи на употреба

Мис Америка е идеална както за засаждане самостоятелно, така и за подреждане на групови, смесени композиции. Подходящ е за поставяне в класически цветни лехи, легла, миксбордове. Ландшафтните дизайнери използват нежно цвете, за да създадат алпинеуми, да намерят място за него в градини и паркове.

Като спътници на нашата героиня е по-добре да изберете растения според сянката на съцветията. Разкошните снежнобяли пъпки на Мис Америка ще изглеждат несравнимо в комбинация с цветя, отлежали в алено и тъмно червено, винени тонове. Прекрасен пример за такива съседи на растения: карамфил или хейхера. Освен това градинският чай, звънецът, ирисите и орлови нокти ще подчертаят свежестта и белотата на американските многогодишни съцветия. Можете да комбинирате божури от този сорт с иглолистни и вечнозелени растения, с декоративни широколистни растения и ароматни билки.

Прекрасните пъпки са подходящи за изрязване. Те стоят във вода дълго време, без да губят великолепния си вид. Флористите включват снежнобяли съцветия на силни дръжки в различни композиции.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода