• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Лора десерт (Лора десерт)

Сортовите божури са не по-малко популярни сред съвременните цветари от розите. Това се обяснява с факта, че те често имат луксозен външен вид, устойчивост на редица неблагоприятни външни условия, а също и издръжливост. Например десертният сорт Laura, при подходящи грижи, може да расте на едно място в продължение на няколко десетилетия. Бъдете сигурни, този сорт ще се превърне в един от най-ярките диаманти във вашата градина.

История и описание на създаването

Този сорт е изпитан от времето, откакто е станал известен на света в началото на миналия век. Сортът е отгледан във Франция през 1913 г. от компанията Dessert. Растението е известно с великолепната си корона двойни цветя, които са с големи размери (до 16-20 см в диаметър) и с приятен за окото двоен нюанс. Външните, заоблени и широки венчелистчета са бели с леко забележим розов оттенък. Сърцевината на пъпката се формира от по-тесни, по-къси листенца, отлежали в светложълти или кремави тонове, както и канарчести жълти стаминоди. Поради великолепието на пъпките божурът получи друго име - Бомбен божур. Съцветията на десерта Лора са много ароматни, което е безспорно предимство на сорта. В техния аромат можете да уловите свежи цитрусови нотки. Десертът Лора е тревисто многогодишно растение от ранен до среден период на цъфтеж. Френската красавица получава първите си цветя в края на юни. Цъфтежът на благородното растение е достатъчно изобилен.

Този млечноцъфтящ божур е енергичен, мощен многогодишен растеж със силни издънки и месести коренови грудки. Храстът расте доста силно с течение на времето и става разтегнат. Височината на културата варира от 80 см до 1 метър. Листата на силни стъбла са тъмнозелени, големи, разчленени. Растението е много зимоустойчиво: не се страхува от студове от -34 до -40 ° C. Поради тази причина културата не се нуждае от подслон. Декоративното цъфтящо многогодишно растение има средна устойчивост на болести и вредители. Френската перла също има една не особено приятна черта: нейните разкошни цветя избледняват на слънце, превръщайки се от бледожълто в снежнобяло. Обаче някой харесва крайния цвят на съцветията дори повече от оригиналния.

Отглеждане и грижи

За засаждане на храст трябва да изберете умерено слънчево място, където в обедните часове на летните дни растението ще бъде в ажурна полусянка. Студените течения са противопоказани за култура, тъй като десертът Laura е термофилно многогодишно растение. В допълнение, тя не толерира близкото попадане на подпочвени води на почвената повърхност: в такава ситуация корените на френските жени започват да гният. Десерт Лора предпочита плодородни, глинести почви с леко кисела реакция на околната среда.

Засаждането на красив божур се извършва на няколко етапа. Първо, трябва да изкопаете дупка с дълбочина около 60 см и със същата ширина. След един ден трябва да се напълни със смес от градинска пръст, торф, хумус и пясък в равни количества на 2/3. След това към дупката се добавят пепел и суперфосфат, всичко се поръсва с пръст. Едва след това те започват да засаждат културата директно. Уверете се, че пъпките са на 5 см под нивото на почвата. В края на тази процедура разсадът се напоява добре.

Трябва да се грижите за цвете, както всяко друго култивирано градинско растение: поливайте своевременно, не забравяйте за торенето, периодично разхлабвайте почвата под многогодишно растение, правете го само по отношение на влажна почва. Когато поливате, в никакъв случай не изливайте твърде много вода под храста на божура: събитието трябва да се провежда в умерен режим, 1-2 пъти седмично. Препоръчително е през пролетта да подхранвате десерта Лора с азотен комплекс - за да расте и да се развива по-добре, да придобие зелена маса; във фаза на бутониране, по време на цъфтежа и след цъфтежа - с минерални торове, най-добре тези, които съдържат фосфор и калий.

След първите есенни студове трайните насаждения започват да се подготвят за зимата.Неговите издънки се подрязват на нивото на почвата и се покриват със суха земя. Препоръчително е да се покриват специално само млади божури с изолация и дори тогава само при отглеждането им в регион със суров климат и малко сняг. За предпазване от вредители и болести е важно цветето да се пръска 2-3 пъти през пролетно-летния сезон с разтвори на инсектицид и фунгицид.

Случаи на употреба

Десертният сорт Laura изглежда добре на зелена поляна в прекрасна изолация и в компанията на други като тях. Ландшафтните дизайнери също го отглеждат в легла, миксбордове, на кръгли класически и многоетажни цветни лехи, в граници от двете страни на градинските пътеки. Растението е подходящо за декорация на нисък жив плет, пионария. Малкият размер ви позволява да засадите културата в контейнери и саксии. Френският сорт е идеален за смесени насаждения. Десертът от Лора се съчетава добре с лилейници, орлови нокти, ириси, карамфил, хехера, петунии, астилба, пеларгония, морозник, градински чай. Добър вариант е да поставите кремаво цвете до иглолистни и вечнозелени култури: туи, джуджета, хвойни, дървета. Ако искате да добавите вертикални линии към цветната градина, засадете делфиниум или лисица до божурите от описания сорт. На малка площ сортовото растение не е забранено да се комбинира с маргаритки, маншети, иглика или бадан. Буйните съцветия на нашата героиня ще украсят всеки букет, особено след като те не губят свежестта си дълго време, когато се режат.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода