• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Армани

От незапомнени времена божурът се е смятал за символ на щастие и богатство. През годините малко се е променило: в наши дни популярното китайско учение за фън шуй дава на царя на цветята подобни характеристики. С оглед на огромния брой сортове, ако искате да закупите прекрасно растение за вашата градина, със сигурност ще се сблъскате с проблема на избора. На първо място, отдайте предпочитание на сорта Armani - един от най-атрактивните представители на културата.

Описание

Тревистото многогодишно растение Armani от класа млечноцветни божури е доста високо растение (90-100 см). Стъблата му могат да бъдат изправени или леко разклонени. Те са доста здрави, еластични, благодарение на които храстът поддържа формата си добре. Листата на културата е външно много декоративна: ажурна, пухкава, тъмнозелена на цвят, с лъскав блясък. Забележително е, че както листата, така и издънките са най-привлекателни през есента, когато придобият богат бордо-червен оттенък.

Големи, двойни цветя на горд красавец изглеждат направо луксозни. Диаметърът на пъпката във фазата на пълно разтваряне е от 16 до 20 см. При отварянето си цветът се превръща от рубинен в гранато-червен. Всеки ден сянката на съцветията става все по-дълбока и по-тъмна. Размерът на сатенените листенца в различните му части не е еднакъв: в основата те са по-големи, по-близо до центъра стават по-малки. Съцветието прилича на разрошена, буйна топка. Бушът цъфти обилно и продължително, в разгара на лятото.

Armani има висока устойчивост на замръзване. Издънките му не замръзват, когато температурата спадне до -40 ° C. Цветята на божур понасят добре летните жеги, без да избледняват или да се пекат на слънце. Краткосрочните дъждове за тях също не представляват никаква опасност.

Отглеждане и грижи

За да може културата да се развива нормално и да цъфти великолепно, трябва да бъде избрано точното място за нея в сайта. Нашият герой се нуждае от много слънчева светлина и отворено пространство - като вземете предвид тези изисквания и поставете цветето. Лека полусянка също е приемлива, а в периода от обяд до 15:00 дори е необходимо за благородно растение. Не се препоръчва да отглеждате многогодишно растение на сянка, защото в този случай няма да получите цветя от него.

Растението има отрицателно отношение към стагнацията на влагата в почвата, следователно следете нивото на поява на подпочвените води на мястото на засаждане на божура: колкото по-ниско е, толкова по-добре. Почвата за декоративния храст е избрана рохкава, питателна, леко кисела. Ако има възможност да засадите растение в глинеста почва, не е нужно да желаете повече. Сортът Armani обаче е подходящ и за обикновена градинска почва, към която е необходимо да се добавят торф, пясък и хумус в равни части. За да се намали киселинността на почвата, към субстрата се добавя вар. Обогатяването на почвата може да се извърши чрез използване на железен сулфат и костно брашно.

При засаждането е важно да не задълбочавате кореновата шийка твърде много. Високата талия също е противопоказана за Armani. И двата варианта пречат на растението да цъфти в бъдеще. Необходимо е да оставите разстояние от храстите най-малко 100 см. Елегантно многогодишно растение трябва да се полива 1-2 пъти седмично и да се подхранва три пъти на сезон. Водата за овлажняване на почвата под божур се използва мека, леко топла. В този случай дебитът на течността на храст трябва да бъде равен на няколко кофи. От пролетта азотният тор се прилага върху почвата, във фазата на поява на пъпки и по време на цъфтежа - минерален концентрат.

Подготовката на растение за зимата се състои в подрязване на издънки на нивото на земята и мулчиране на "конопа", образуван в резултат на това събитие, с торф. Препоръчителният размер на мулчиращия слой е 5 см. Не си струва да покривате растението през периода на замръзване.По време на вегетационния период е необходимо храстът да се пръска с разтвор на фунгицид и инсектицид няколко пъти. Тази мярка ще помогне да се избегне появата на болести и вредители по насекоми върху трайни насаждения.

Случаи на употреба

Сортът Armani изглежда страхотно, засаден сам на спретнато подстригана морава. Той може да бъде поставен на преден план на сайта, така че да привлича максимално внимание. В групови и смесени композиции това растение също изглежда доста изгодно. Културата е съчетана с едногодишни и многогодишни растения, включително божури от други сортове със снежнобяли, коралови пъпки и пастелни цветни съцветия. Идеалните спътници за Армани са ириси, клематис, лилии, камбани, орлови нокти, градински чай, бял декоративен лук, чемерика, берберис. Сортът е подходящ за декорация на алпинеуми, алпинеуми, предни градини, пионариуми, паркове, пейзажи. Цветето изглежда прекрасно в миксбордъри, близо до беседката и по ръбовете на градинските пътеки. Комбинациите му са хармонични с вечнозелени растения: туя, хвойна, ела, чемшир, джуджета. Ако изборът ви падне върху високи дървета, пред иглолистните дървета трябва да се засадят декоративни цъфтящи храсти със съцветия от нар.

Сортът се използва и в разфасовка. Поставени във ваза с вода, шикозните пъпки на силни дръжки запазват формата и свежестта си за 1,5 до 2 седмици.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода