• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Божур Адолф Русо

Някои божури от лакто-цъфтящата група заслужават да бъдат подчертани. Например, сортът Adolph Russo радва мнозина със своите ярки кадифени съцветия и специфичен аромат. Той може да стане ваш любимец, защото е очарователен в букетите. Заинтересовани ли сте? Тогава опознайте това растение по-добре.

История на създаване и описание на сорта

Адолф Русо е розов божур, появил се в края на 19 век. Този сорт е създаден през 1890 г. във Франция. Негов създател е Desert & Mechin.

Тревисто многогодишно растение от ранен период на цъфтеж радва окото със своите компактни размери (ширина и височина до 1 метър); декоративно тъмно зелено с примес на червена зеленина, което се задържа на храста до самите есенни студове; силни, изправени стъбла. Но най-голяма привлекателност му придават луксозните цветя: големи (до 15 см в диаметър), полу-двойни, пухкави, с огнено червено с цвят на черешов оттенък и очарователни златни тичинки, скрити между множество венчелистчета. При възрастните растения двойствеността на красивите цветя е много по-изразена. Ароматът на цветята е приятен, но не прекалено интензивен. Всяко стъбло на декоративно многогодишно растение е украсено с 2-3 или повече цветя.

Фазата на цъфтеж на Адолф Русо продължава от май до края на юли. През този период френският красавец изглежда невероятно празничен и елегантен. Благородното растение се отличава с висока устойчивост на замръзване, без да се повреди, когато температурата спадне до -37-40 ° C. Понася добре сушата, не страда от сиво гниене, но е много по-податлив на други заболявания. Божурът може да стане жертва на насекоми като листни въшки и мравки. Цветята не избледняват на слънце, не се разлагат или гният под въздействието на продължителни и обилни дъждове.

Характеристики на селскостопанската технология

Нашият герой расте добре в слънчевия и полусенчест сектор на обекта. Сянката не му подхожда, тъй като липсата на голямо количество светлина не позволява на сорта да цъфти или води до развитието на дефектни цветя на храста. Растението се нуждае от защита от течения. Не трябва да се засажда в низина, където подпочвените води са твърде близо до повърхността на почвата - това ще провокира гниене на корените на културата.

Почвата за красивия французин е подбрана рохкава, питателна, умерено влажна. Той трябва да включва пясък и хумус. Неприемливо е да се използва кисела почва за отглеждане на Адолф Русо. Също така трябва да се избягва прекомерното уплътняване на почвата под храста. Културата се засажда в дупка с размер 60 * 60 см. Ямата се приготвя месец преди предстоящото засаждане. На дъното на дупката се полага слой от малки камъчета, за да се предотврати по-нататъшен застой на влагата при напояване и дъжд. Не забравяйте да внесете минерални торове в ямата. Покривайки разсада със земя, уверете се, че пъпките на божура са на 3-5 см под нивото на почвата. Ако засаждането на растението е твърде ниско или високо, Адолф Русо ще откаже да ви зарадва с буйни, червени съцветия със златни петна.

Поливайте културата редовно, 1-2 пъти седмично. Един ден след поливането е препоръчително да се разхлаби почвата под храста и след това да се запълни зоната на кръга на багажника с мулч. Също така, сортът показва периодично подхранване и плевене. През целия период на цъфтеж е необходимо да се откъснат сухи листа и избледнели пъпки от храста. Не е необходимо растението да се покрива през зимата. Основното нещо е да изрежете издънките за кратко, да покриете реколтата с пръст и, ако желаете, да я покриете с мулч. Важно е многогодишното растение да се пръска с разтвор на фунгицид и инсектицид няколко пъти на сезон, за да се предотврати появата на вредители и болести.

Случаи на употреба

Собственикът на богати златисти черешови съцветия изглежда красиво на фона на моравата, както в група, така и в единични насаждения. За да се подчертае сортът Adolphe Russo в смесени композиции, той се комбинира с градински чай, камбани, декоративен бял лук, брадати ириси с контрастни нюанси, жълти лилии, орлови нокти.Растението е подходящо за декориране на миксбордове, за засаждане на цветни лехи и обикновени класически цветни лехи. Храстите на този божур могат да се поставят отстрани на градинските пътеки в компанията на минзухари, нарциси, лалета, галантус и мрежести ириси. Петуния, годеция, циния, астилба, както и ниско растящи иглолистни дървета: хвойна, бор, смърч, ела, туя, чемшир ще станат успешни спътници за нашия герой. На фона на декоративната зеленина на вече избледняло растение през есенния период, хризантемите и астрите ще изглеждат страхотно. Адолф Русо е идеален за настаняване в пионери, до беседката, покрай оградата, близо до предната част на къщата. Но не забравяйте, че около френския красавец трябва да има достатъчно място, в противен случай ще бъде проблематично да се грижите за него. Освен това прекомерната близост на други растения до божура ще има пагубен ефект върху растежа и развитието му. Ефектните цветя от стария сорт са добри за рязане.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Наталия, Татарстан
Преди 1 година

След като случайно попаднах на информация за този сорт божур, го изписах през един от сайтовете. Бях привлечен от неговия цвят, необичайност. Прилича ли на карамфил? В нашия район има студове до минус 35, вече сме преживели две зими нормално.

Домати

Краставици

Ягода