• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт мандарина Ковано Уашо

Биологичният вид мандарина (Citrus reticulata) има сложна структура, която включва няколко помологични групи, чиято таксономична структура все още не е ясно разработена. Усложнява нещата факта, че мандарините лесно се хибридизират с други цитрусови плодове.

Сорт мандарина Ковано Уашо

Kovano Wase (Cītrus unshiu Kawano Wase) е един от най-популярните сортове, принадлежащи към така наречената група Unshiu. В подгрупата Wase има още 6-7 разновидности, но настоящият ни герой сред тях е безспорният лидер, предшественикът.

Интересно! Името "мандарина" идва от санскритската дума "мантрин". Така че в древна Индия наричали чиновници или по-скоро съветници на високопоставени хора. Заедно с будизма терминът идва в Китай и оттам е отнет от португалците, но в модифицирана форма - „мандарим“, което буквално означава „китайски чиновник“. В тази страна служителите носеха ярко оцветени дрехи, които наподобяваха мандаринови плодове по цвят.

Сорт мандарина Ковано Уашо

Малко родословие

Всички мандарини Уашо се наричат ​​още китайско-японски, защото произходът им се свързва с тези страни. Освен това, като се има предвид „степента на влияние“, думата „японец“ с право трябва да бъде на първо място. Японските развъдчици на цитруси са положили всички усилия да развият тези линии мандарини.

Първите дървета са донесени в Съветския съюз през 1937 г., оттогава те се отглеждат активно в съветските субтропици, особено в Абхазия и Аджария.

Всички растения Вашо са чудесни за вътрешно, домашно развъждане. Те са компактни, лесно се вписват в дома на човек, а освен това се отличават с бързо плододаване.

Сорт мандарина Ковано Уашо

Описание на сорта

Ковано Уашо е типичен член на неговата група. Създаден е специално, за да служи на хората като кадк култура. Това го прави много популярен вътрешен цитрус в наше време.

Характеристики на короната

Един от най-компактните, маломерни сортове. При естествени условия той достига до един и половина метра, но в саксия, особено в апартамент, рядко печели дори 0,5 m.

Формата на короната е широка, често почти сферична, тя е гъсто покрита със светло зелена зеленина. Цветът на кората на багажника е кафяв; по него винаги се вижда грапавост. Листата са плътни, кожести, широко ланцетни, заострени в двата края. Дръжките са дълги, тесни, понякога с малки лъвчета.

Сорт мандарина Ковано Уашо

На клоните няма тръни, младите издънки са леко оребрени, зелени, но с възрастта стават кафяви. Короната почти не е необходимо да се формира, въпреки че стъблата са тънки, гъвкави, леко увиснали.

Цъфтяща природа

Започва рано, вече на две години, дървото е в състояние да цъфти и да дава плодове, въпреки че истинска зрялост настъпва до тригодишна възраст. В открита почва цъфтежът настъпва през пролетта, по-близо до май, но в стаите растението става ремонтантно и може да цъфти няколко пъти в годината. Това му придава специален декоративен ефект: можете да наблюдавате едновременно короната, украсена с пъпки, цветя и плодове.

Мандарината цъфти обилно, изцяло покрита с ароматни бели цветя, събрани в малки съцветия. Някои растения обаче имат венчелистчета с леко жълтеникав оттенък. Диаметърът на цветето е от 3 до 4,5 см, има 5 венчелистчета и голям плодник, заобиколен от тичинки, свързани в основата.

Сорт мандарина Ковано Уашо

Нека поговорим за плодовете

Плодовете Kovano Vasho се отличават с отлични потребителски качества! Деликатната им плът има кисело-сладък вкус, разделен на 8 - 13 филийки с различни размери. Забележително е, че филмът, разделящ резените, може да бъде както тънък, така и много груб, в зависимост от условията на отглеждане.Сладостта на сока зависи от количеството слънчева светлина: колкото повече има, толкова по-сладки са плодовете.

Плодовете узряват изненадващо бързо, в рамките на 5 - 6 месеца! Ако има малко слънчева светлина, която се наблюдава в помещенията, периодът на узряване се удължава с месец - един и половина. Най-често в пулпата няма семена.

Други плодови характеристики:

- формата е сплескана, върхът винаги е леко депресиран;

- цветът е ярък, светло оранжев;

- кората е тънка, около 3 мм, лесно се рони и се отделя от пулпата;

- средно тегло от 50 до 70 грама;

- не се влошават дълго време след изваждане от храста.

Освен това дърветата могат да издържат на ниски температури и могат да преживеят малки, кратки студове. Скоростта на вкореняване на резници е изключително ниска, следователно при домашното отглеждане на цитрусови плодове той се размножава само чрез резници или сеитба на семена. Добивът е висок, от възрастно, многогодишно дърво, дори в апартамент, могат да се премахнат до сто плода за една година!

Уверихме се, че Ковано Уашо с право се счита за една от най-добрите мандарини за отглеждане на закрито. Като се грижите правилно за растението, можете да се насладите на красотата му, докато събирате добри добиви от сладки плодове!

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Татяна
преди 7 месеца

Какъв копирайтър е написал текста? Уважаеми авторе, много ми хареса как описахте сортовете цитрусови плодове (не четох други) и произхода, и сортовите характеристики, всичко до точката. Но тази статия е написана от очевидно невеж човек, много гафове. Много съжалявам.
Скоростта на вкореняване на резници е изключително ниска, следователно при домашното отглеждане на цитрусови плодове той се размножава само чрез резници или сеитба на семена.

Домати

Краставици

Ягода