• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Моро портокалов сорт

Моро портокалът (Citrus sinensis cv. Moro) принадлежи към групата на така наречените короли или портокали от пъпа. Второто му общо име е Moro Blood Orange. Има няколко разновидности на кървави портокали; всички те, оправдавайки прякора си, се различават по цвета на кората и пулпата. Плодовете на тези растения отвън не са оранжеви, както обикновено, а по-скоро червеникавочервени. Същото се отнася и за цвета на пулпата. Моро е може би най-червената от тази кохорта, а също и най-декоративната, което му е спечелило огромна популярност сред любителите производители на цитрусови плодове.

Моро портокалов сорт

Малко биография

Смята се, че нашият герой е доста млад вид, възникнал в самото начало на 19 век. Неговото потекло се простира до провинция Лентини, в близост до сицилианския град Сиракуза.

Интересно! Всички червени портокали от пъпа се развиват като технически култури на този остров, поради което те също се наричат ​​"сицилиански".

Експертите смятат, че този сорт е бъбречна мутация на известния италиански портокал "Sanguinello Muscato". Има обаче и друга, по-малко популярна версия, че той е хибрид между помело и мандарина.

Моро портокалов сорт

Любопитен! Дори имаше слухове, че Моро е възникнал чрез кръстосване на портокал и нар (месото му е толкова червено, почти тъмно). Това обаче е напълно невъзможно, тъй като такива растения са твърде отдалечени по своята биологична природа.

Моро принадлежи към често срещаните индустриални сортове. Основното му предимство е ранното узряване на плодовете, както и необичайните им вкусови свойства.

Характеристики на короната

Размерът на дървото е среден, понякога дори под средния. Формата на короната е кръгла, широка, клоните са склонни да растат отстрани, което създава определени неудобства за поддържане на помещенията. Растението е относително устойчиво на замръзване, способно да издържи краткотрайно застудяване до минус 5 ° C.

Моро портокалов сорт

Заслужава да се отбележи, че сортът се развива добре само при условия, максимално близки до тези, които природата е създала в Сицилия. При поддръжката на закрито тя е сложна: в ранните години расте бавно, особено на собствените си корени, плодовете рядко узряват до степента на зачервяване, която отличава растението от останалите. Силно податлив на атака от червени паякови акари.

Блум

Размерът на цветята е малък, обикновено до 3,5 см в диаметър, те са много ароматни, миризмата е сладникава. На клоните се поставят малки съцветия. Венчелистчетата винаги са боядисани в бледолилав оттенък.

Моро портокалов сорт

Описание на плодовете

Това е най-необичайната част от нашето растение. Много е казано за техния нетрадиционен цвят. Нека добавим, че цветът силно зависи от условията на отглеждане. В идеалния случай по време на узряването на плодовете ще има значителен диапазон от дневни температури: студени нощи и горещи дни.

Без това плодовете губят яркото си зачервяване, стават бледи, почти със стандартен цвят. Други външни характеристики:

- Размерът е малък (от 5 до 8 см в диаметър), обичайното тегло варира между 120 и 180 грама.

Моро портокалов сорт

- Въпреки факта, че Моро е от групата на пъпните портокали, плодовете му често са лишени от характерна издутина или тя е почти невидима.

- Те могат да висят на дърво дълго време, без да губят свойствата си, но когато се откъснат, бързо се влошават. Това е една от причините те да се продават рядко извън Италия.

- Формата е овална, кората е плътна, не е лесно да се отдели от пулпата. На повърхността се забелязва леко бугристост, но понякога липсва.

- На клоните плодовете са склонни да се поставят на малки гроздове, от 3 до 5 парчета, което придава на храста допълнителен декоративен ефект.

Моро портокалов сорт

Пулпът е особено интересен. Той е много сочен, интензивно червен, почти черен.Понякога на рубиновия му фон се виждат по-тъмни вени. Колкото по-дълго плодовете висят на дървото, толкова по-тъмен става цветът на пулпата.

Потребителите отбелязват, че вкусът на тези портокали не е толкова сладък, но много необичаен и деликатен. Характеризира се със сложна палитра, в която се усещат цитрусови плодове, малини и дори ягоди с касис. Този удивителен аромат е основното предимство на това растение. Плодовете му се използват в сладкарската промишленост, използват се за приготвяне на сокове, мусове и други напитки. За пореден път подчертаваме, че вкусът силно зависи от условията на отглеждане.

Вътре в плодовете има малко семена, най-често те напълно липсват. Самата пулпа се състои от 10 филийки.

По този начин имаме рано узряващо, вкусно, силно декоративно разнообразие от портокали, което има несъмнена индустриална стойност, но не е лесно да се поддържа в стаята. Колкото по-интересно е да го отглеждате!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода