• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Unshiu мандарина

Растението с това име - Citrus reticulata Unshiu - често се описва като отделен сорт или няколко тясно свързани разновидности на мандарини. Но това се случва и обратно, счита се за независим вид. Всъщност това е обширна помологична група, представена от много разновидности, понякога значително различаващи се както външно, така и по своята биологична природа.

За да се разберат особеностите на подобна ситуация, трябва да се каже, че видът мандарина от рода Citrus по принцип все още няма установена таксономична структура. В рамките на вида лесно се формират нови хибриди, разнообразието от форми, които могат да впечатлят! В Югоизточна Азия, особено в Япония и Китай, от векове се извършва развъдна работа, в резултат на което са получени стотици клонинги и сортове.

Структура на групата

Това несъмнено е най-голямата група от видовете Citrus reticulata. В литературата често се описва под името „Сатсума“ (Сацума) или дори просто - „японски мандарини“. В него от своя страна са описани пет подгрупи, които се различават по такива характеристики като зреене, география на произход и исторически области на разпространение.

Wase Group... Това включва много сортове, чиято основна характеристика е бързото, ранно узряване, както и относително слабата зимна издръжливост. Васалните растения обикновено са най-различни от останалата част на Уншиу. Характерен и популярен сорт в групата - Кован Уашо.

Зайрай... Тази дума може да се преведе като „местен“, „местен“, „стар“. Самото име показва, че тези сортове са възникнали отдавна, произходът им е загубен във времето. Ако говорим за "японски мандарини", тогава Dzairai най-вече отговарят на това име. Подчертаваме, че поради ранната зрялост някои от Заираите може да са свързани с Уас. Това е популярният сорт Miyagawa.

Ондари мандарини... Кръстен на провинциите на остров Хоншу, откъдето идват. По-старите сортове Owari също могат да бъдат посочени като Zairai. Поради високата си плодовитост тези дървета са сред лидерите в индустриалното отглеждане на цитрусови плодове в Япония.

Група Ikeda... Малък на брой, почти изчезващ, първоначално от едноименния град в префектура Осака. Под формата на малки индустриални насаждения се среща на островите Хоншу и Шикоку.

Икирики... Подобно на предишните, те са получили името си от селището. Също така те бързо губят популярност, има насаждения близо до Нагасаки и в префектура Сага.

Описание на Unshiu Citrus

Имайки предвид всичко казано по-горе, може да се зададе логичен въпрос: как тогава да се опише тази мандарина, ако нейните представители имат толкова забележими различия? В крайна сметка има многобройни описания на руски език?

Малко история

И тук трябва да направите малка историческа екскурзия. Факт е, че всички Unshiu имат доста висока зимна издръжливост. Устойчивостта на студ обикновено е характерна за всички мандарини в сравнение с други популярни цитрусови плодове. Още в Руската империя мандарините се отглеждат в Азербайджан и Кавказ, особено в Абхазия и Аджария. Това са най-северните региони в света, където цитрусовите плодове могат да растат на открито, не само като отделни екземпляри от вана, но и в промишлени насаждения.

По съветско време, вече през 30-те години, в Грузия се извършва сериозна работа за въвеждане на мандариновата култура. Растенията от групата Вашо, като най-ранните узряващи растения, бяха взети за основа, преди всичко. В същото време старите сортове Dzairai бяха използвани като най-устойчиви на студ. Появиха се много разновидности, сред които Сочи, Пионер, Мичуринец Сухумски, Анасеули-Саадрео и други. За щастие мандариновата култура ви позволява да получите плодни разсад след 4 - 5 години, което значително улесни работата на животновъдите.

В резултат на това, което сега се описва като мандарина Unshiu, е по-скоро сборно изображение на няколко нискорастящи сортове, които са станали широко разпространени като култура в стая или вана.Това е особено забележимо, например, на форумите на производители на цитрусови плодове, където често описанието на Unshiu от един участник отговаря на възраженията на други: "Но моето дърво изглежда различно!" Като опция има спорове за времето на узряване, за формата на плодовете, наличието на семена в тях и т.н. Всъщност всички са прави, просто говорим за различни клонинги и сортове. Въпреки това съществува усреднено описание и ние също ще го използваме.

Описание на короната

У дома това е компактно дърво с височина не повече от един и половина метра, обикновено дори по-ниска. Клоните са тънки, леко увиснали, лишени от бодли. Кората е зеленикава и само по ствола и старите клони придобива кафяв оттенък.

Листата са дълбоко тъмни, кожести, плътни, с ясно изразена централна жилка по тях. Ако листът се втрие в дланта на ръката ви, се появява характерна тревисто-горчива миризма. Листната плоча има удължена овална форма, стесняваща се към края. Дръжките са тесни, много къси.

Дървото е относително непретенциозно, устойчиво на сух въздух и липса на осветление. Именно тези качества го направиха популярен сред любителите производители на цитрусови плодове. В допълнение, както вече отбелязахме, той е в състояние да издържа на ниски температури. В Абхазия зрелите храсти не измръзват дори при минус 12 ° C, при условие че такава слана не трае дълго.

Короната се формира лесно чрез резитба, удобно е да й се придаде сферична форма. Обикновено има два прираста годишно: основният е пролетта, а вторият, по-слаб, в края на лятото.

Скоростта на вкореняване на резници е изключително ниска, обикновено дърветата се размножават чрез присаждане, включително трилистни.

Внимание! Мандарините обикновено се нуждаят от хладно зимуване и по-специално присадени върху триполиат. Ако нямате студена лоджия, трябва да използвате други цитруси като подложка, например посадъци от портокал или лимон.

Цъфтящи характеристики

Масовият цъфтеж настъпва през последната трета на пролетта, въпреки че времето е силно зависимо от условията на задържане. В края на лятото може да има втора вълна, но тя дава малко цветя, освен това върху тях не са вързани плодове. Цветята са малки, но много ароматни (мнозина наричат ​​миризмата им сладникава), петлистни. Те седят на миналогодишните малки клонки, обикновено събрани в съцветия от 4 - 6 парчета, има и единични.

Цветовете са предимно самоопрашващи се, което води до безплодни плодове. Важна характеристика е, че цъфтежът вече може да се появи на двугодишни храсти. Пълното плододаване настъпва на 4-та или 5-та година от живота.

Характеристики на плодовете

Плодовете узряват от ноември. Те са малки, около 70 грама, сплескани, светлооранжеви на цвят. Именно изразената плоскост отличава плодовете Unshiu от реколтата от други сортове.

Лъскавата кора се отделя лесно от пулпата, а при изсушаване се използва в кулинарията и народната медицина. Пулпът също е оранжев; както вече споменахме, обикновено е лишено от семена и се състои от отделни, лесно разделящи се лобули.

Вкусът на плодовете е страхотен! Те се различават по сладост, въпреки че отстъпват по това на новите хибриди, например танжело. Транспортабилността на тези плодове също е висока. Нищо чудно, че Unshiu се счита за важна индустриална култура!

Заключение

Всеки сорт от тази група може да се превърне в отлична екзотика на закрито. Мандарините са непретенциозни, лесно понасят условията на апартамент, не изискват отделно място за себе си. В същото време те са в състояние да дават плодове достатъчно бързо, дори ако за тях се грижи не особено опитен човек. Основното условие за образуване на плодове е наличието на няколко хладни зимни месеца.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Любов, Ижевск
Преди 2 години

Tangerine Unshiu - цял възрастен храст, висок около 70 см, придобит в ботаническата градина. Той беше по-адаптиран към условията на закрито от холандските си колеги, дори не се разболя, не хвърли листа.
Цъфти обилно, няколко пъти в годината, много ароматен. Многобройни плодове са вързани, самото растение регулира броя им, като изпуска ненужни яйчници. Мандарините са много ароматни, кожата е тънка, на източния прозорец нямаше достатъчно сладост, имаше киселина. Малко по-малки от тези, продавани в абхазките магазини.
Между другото, резниците не са съвсем лоши - от 10 парчета. пусна корен без проблеми 3 - 4.
Както по време на цъфтежа, така и по време на плододаване, дървото изглежда доста елегантно и декоративно, въпреки "плешивата" корона. За любителите на цитрусовите плодове в къщата, силно препоръчвам да си вземете това дърво.

Домати

Краставици

Ягода