• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Мандарина Нова

Nova принадлежи към голяма група от така наречените „фалшиви мандарини“. Фактът, че сортът е хибрид на Fina clementine и Orlando tangelo, го прави по-вероятно да принадлежи към групата на мандарините. Някои справочници считат Нова за клементин.

Мандарина Нова

Създаване на хибрид

Известно е, че работата по пресичането на Фина и Орландо започва в една от експерименталните станции във Флорида още през 1942 г., под ръководството на известния специалист Джак Белоуз. Окончателното проектиране и описание на сорта е извършено в средата на 60-те години на миналия век. Скоро сортът започна бързо да се разпространява в други страни.

Сега е популярен като индустриална култура в Испания (там носи името Клеменвил), Израел (Сантина), Южна Африка и Китай. Той е от голямо значение за отглеждането на цитрусови плодове в САЩ.

Мандарина Нова

Някои характеристики на короната

Средно голямо дърво с разклонени клони. Бодлите под формата на малки шипове се появяват едва през първите години от живота и постепенно изчезват след началото на плододаването. Нуждае се от малко формираща резитба, за да се премахнат някои от новите клони с яйчници. Ако това не бъде направено, следващият сезон реколтата ще се окаже слаба, поради изчерпването на дървото.

Листата са плътни, жилави, забележимо удължени, ланцетни, напомнящи на мандарина. Въпреки това, цялата корона като цяло много прилича на голямо мандариново дърво. Листните дръжки са практически без лъвчета, цветът на листната плоча е плътен, зелен.

Мандарина Нова

Блум

Цветовете са средни по размер, с много силен сладникав аромат, появяват се масово в края на пролетта, но пъпките могат да се появят през лятото. Подобно на листата, цветята наподобяват мандарини толкова много, че е невъзможно да ги различим. Къси, плътни венчелистчета. Първите пъпки могат да се появят на дърво още през втората година от живота, но пълен цъфтеж се наблюдава през 3 - 4-та година.

Характеристики на плодовете

На външен вид има леко сплескване. Плодовете са големи в сравнение с мандарините, със средно тегло от 140 до 170 грама. Диаметърът варира от 5 до 8 см (но последното е рядко). Експертите смятат, че плодовете на нашия герой са много сходни с тези на танжело на Орландо.

Мандарина Нова

Цветът е много ярък, червеникав, понякога се характеризира като гранат. Интересното е, че интензивността на цвета се появява само във фазата на пълна зрялост, която настъпва в края на есента и началото на зимата, в зависимост от това кога е настъпил масовият цъфтеж. Бледо зеленикавите ивици са едва забележими в цвета - отличителен знак на Nova. При недостатъчна зрялост те са по-видими.

Кората е с дебелина около 3 мм, леко неравна, с камъчеста текстура. Порите на етерично масло са ясно видими върху него. Лесно се отделя от пулпата, когато е настъпило пълно узряване. Ако плодовете са били отстранени малко преди време, откъсването е лошо.

Най-високи добиви се получават на плантации, опрашвайки вида ни с храмовия тангор. За съжаление в този случай в плодовете се появяват много семена, което леко разваля търговската привлекателност на плодовете.

Вкусови качества:

- цветът на пулпата е тъмно оранжев, обикновено се състои от 11 сегмента;

- вкусът е приятен, сладникав, умерено кисел, пулпата е богата на сок (до 40% от обема);

- в пулпата има повече семена с кръстосано опрашване, при самоопрашване са малко, но добивите са по-ниски;

- ако плодовете са преекспонирани на дървото, вкусът започва бързо да се влошава;

- Плодовете от Нова правят чудесни мармалади.

Обобщавайки, можем да кажем, че този цитрус е отличен пример за образец за отглеждане на закрито. Той е красив, относително непретенциозен, с подходящи грижи дава малка, но стабилна реколта.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода