• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Мандарина Минеола

Mandarin Mineola (Minneola) - това е името, под което плодовете на този цитрус се продават в супермаркетите. Така че често се призовава на различни вътрешни форуми и сайтове. Но да се помисли за мандарина с минеола, строго погледнато, би било грешка. Всъщност растението принадлежи към групата на така наречените „tangelo“ - изкуствено създадени хибриди от мандарини с помело или грейпфрут.

Мандарина Минеола

История на произхода

И така, tangelo Mineola е хибрид на мандарина Dancy и мандарина Duncan. Сортът е създаден във Флорида, САЩ. Министерството на земеделието на тази страна регистрира нов сорт през 1931 година.

Минеоловите дървета са широко разпространени във Флорида. Местният климат и почвите позволяват на този цитрус да покаже най-добрите си качества. В същото време трябва да се отбележи, че при други природни условия те могат да се окажат много по-лоши.

Mineola е популярна търговска култура. Сега, освен в САЩ, големи промишлени насаждения от сорта се срещат в Израел, Турция и Китай.

Мандарина Минеола

Описание на растението

Тъй като външният му вид и свойства могат да варират значително, ние ще опишем версията "Флорида" като най-близката до изискваните стандарти.

Корона характеристика

Дървото е високо, в открити почвени условия може да достигне 4 метра или дори повече. На закрито - до 2 метра, с добри грижи. На клоните няма тръни. Самите клони са здрави, с лека, груба кора, образуваща компактна корона.

Листата са тясно удължени, твърди, седнали на големи, дълги лъвчета. Степента на зеленина е висока, зависи от количеството светлина и влага. Растението е относително устойчиво на замръзване, може да издържи краткотраен спад на температурата под нулата градуса.

Мандарина Минеола

Блум

Цъфтящата природа е подобна на мандарина. Това означава, че дървото цъфти обилно, обикновено през втората половина на пролетта, но през лятото може да се появи втора вълна. По своята интензивност той значително отстъпва на първия. Цветята са малки, ухаещи, цветът на венчелистчетата е чисто бял.

Производителите на цитрусови плодове отбелязват, че често значителна част от цветята се рушат, без да дават никакви плодове. Това е особено забележимо при поддръжката на помещенията. Причината е, че Mineola е слабо развито самоопрашване. За добра реколта е необходимо наблизо да расте дърво от друг сорт или дори същото, но не и неговият клонинг (биологичен близнак). Когато се опрашват с биологично отстранени цитруси (например, клементини или мандарини), яйчниците стават по-големи, но в пулпата се появява изобилие от семена.

Мандарина Минеола

Също така беше забелязано, че в културата на саксии засаждането на плодове предотвратява появата на нов растеж по клоните. В години, когато плодовете се развиват добре, короната практически не се увеличава. Напротив, ако през пролетта е започнал добър растеж на нови издънки, реколтата ще бъде лоша.

Описание на плодовете

Славата на Минеола беше понесена от нейните плодове. Те имат деликатен, изискан, сладко-кисел вкус. Някои хора твърдят, че изглежда като смес от портокал и мандарина. Оранжевата плът се състои от 10 - 12 филийки и буквално се топи в устата.

Интересно! Този плод е истински шампион по съдържание на фолиева киселина. По-специално, той се нарича "женски витамин", той е много полезен за бременни жени, тъй като предотвратява появата на вродени дефекти при детето.

Мандарина Минеола

Сред всички мандаринови плодове нашият герой е лесно разпознаваем по характерната „шийка“ близо до дръжката, която всъщност е неразвит втори плод. Други отличителни черти:

- Цветът на кората е ярко оранжев. Ако преекспонирате плодовете на дървото, цветът става бледо.

- Ароматът е силен, повърхностната структура е гладка, порите на етерично масло са почти невидими върху него.

- Кората е със средна дебелина. Важна характеристика, която е неуспешна от търговска гледна точка, е лошото прилепване към целулозата.

- Формата е удължена, дълга около 8,5 см. Ширината е с 1 - 1,5 см по-малка.

Любителите на цитрусови площи на закрито смятат Mineola за красиво силно декоративно дърво. Той обаче има важен недостатък: трудно е да се постигнат значителни добиви, а узряващите плодове често се оказват твърде кисели.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода