• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Цитрон Буда ръка

Ръката на Цитрон Буда (Citrus medica var. Sarcodactylis) в ботаническите справки е известна още като „цитронов пръст“. Но в англоговорящата среда производителите на цитрусови плодове отдавна го наричат, както подсказва името. Този ярък, не съвсем обикновен народен псевдоним се разпространи по целия свят, пусна корен и сега дори сериозни публикации понякога наричат ​​сорта - Citrus medica „Ръката на Буда“.

Цитрон Буда ръка

Няма съмнение, че най-важната характеристика на нашия герой са неговите плодове или по-скоро формата им. Тя е уникална в света на цитрусите! Дори името, което също е необичайно, произхожда от тези странни плодове. Факт е, че външният им вид явно наподобява полуотворена човешка ръка или калмар, леко разположени къси, пълни пипала.

Мистерията на произхода

Никой не знае точно кога, къде и как е възникнал този сорт цитрони. Изследванията показват, че Югоизточна Азия трябва да се счита за своя родина. Може би южните райони на Индия, Малайзия или Индонезия. Растението е широко разпространено в Китай, но с голяма степен на вероятност е попаднало там много по-късно, заедно с проникването на будизма.

Няма съмнение, че удивителната форма на плода, която се оказа стабилна ботаническа черта, е възникнала в резултат на генна мутация на "обикновени" цитрони. Може би усилията на древните животновъди от Изтока й помогнаха да се утвърди, с радост, „подкрепяйки“ необичайния външен вид на плодовете. Образът на мъж, сгънал длани в молитвен екстаз, беше свързан с нея. В Индия дървото отдавна се смята за свещено, то се използва широко (все още се използва) в религиозни церемонии.

Цитрон Буда ръка

Ботаническо описание

Ръката на Буда се разпространи сред любителите на домашно приготвените цитрусови плодове поради необичайния си външен вид. Културата няма сериозно индустриално значение. В родината си дърветата също се използват главно за декоративни цели, въпреки че имат и практически приложения.

Корона характеристика

В условията на открито полето ръката на цитрона на Буда изглежда като малко растение с височина около 3,5 метра (понякога е малко по-високо). В саксийна култура, особено ако дървото е на закрито през цялата година, то рядко расте повече от 1,5 метра. Тази компактност е голямо предимство за поддържане на закрито.

Клоните са дълги, с тенденция да растат вертикално, покрити с редки, малки тръни. Листата са красиви, кожести, светлозелени на цвят, растат на къси, силни дръжки. Формата им може да бъде различна, но винаги очевидно продълговата, със заоблени краища. Средната дължина на листа е приблизително 9-14 см, ширината е наполовина по-малка.

Цитрон Буда ръка

При добри грижи дървото се развива бързо, размножава се добре чрез вкореняване на резници. Както всички цитрони, и този е термофилен, дори през зимните месеци е препоръчително температурата да не пада под +5 ° C.

Интересно! Сега животновъдите са отгледали пъстрата форма на този сорт, върху листната плоча на която се виждат големи кремообразни петна.

Цъфтящи характеристики

Цветовете са големи, около 5 см в диаметър, разположени предимно поединично. Имат силен приятен аромат. Сега има сортове, при които пъпките и венчелистчетата имат забележимо антоцианиново оцветяване, но „оригиналните“ Буди се отличават с бели цветя.

Пикът на цъфтежа настъпва през втората половина на пролетта, въпреки че някои цветя могат да се появят през лятото. Плодовете узряват по-близо до зимата.

Описание на плодовете

Вече беше казано за техния необичаен, дори уникален външен вид. Трябва да се добави, че "пръстите" върху тях не винаги се отварят. Забелязано е, че това се случва само в 10 - 20% от случаите. Останалата част от плодовете наподобява по-скоро леко свит юмрук.

Цитрон Буда ръка

Ако е настъпило прословутото „хрипане“, обикновено се наблюдават от 5 до 9 процеса. Те могат да се различават значително по форма и размер, наподобявайки освен човешки пръсти и малки банани или пипала от калмари. Трудно е да се каже защо някои плодове се разгръщат, а други не. Със сигурност както условията на задържане, така и генетичните характеристики играят роля за това.

Както всички цитрони, и този има много дебела кора, чийто обем може да бъде до половината от размера на самия плод. Повърхността на кората е неравна, цветът е ярко жълт. Миризмата му е забележителна: приятна, изключително силна (изпълва цялата стая). Средното тегло е около 400 грама.

Отделно трябва да се каже за целулозата и нейния вкус:

- Обемът на пулпата е малък, сух, има памучна консистенция.

- Вкусът е горчив или неутрален; суровите тези плодове не са подходящи за храна.

- Съдържа много етерични масла и редки гликозиди.

- Семената са големи, наподобяват тиквени семки, понякога може да има доста от тях. Тяхната особеност е, че те често започват да покълват вече под кората, ако плодовете са преекспонирани на дървото.

Предвид тази информация става ясно, че тези цитрусови плодове не се консумират директно в храната. Но те се използват в кулинарията за получаване на захаросани плодове, а също и като подправка за различни ястия. За тази цел те предварително се сушат или изсушават. Понякога обаче пулпата се добавя към салати и сурова. Също така плодовете са просто украсени с празнични ястия.

В допълнение, в страните от Изтока лимонената ръка на Буда е известна като козметично и медицинско средство, широко се използва от будистите за техните религиозни церемонии.

Интересно! В последния случай се оценяват затворените плодове под формата на юмрук. В крайна сметка човек в молитва сгъва пръсти и не ги разтваря! В същото време сред европейските производители на цветя широко отворената форма се счита за специално постижение; тя привлича със своята уникалност. Това са културните различия в човешкия свят, които това дърво отваря!

Завършвайки разговора за „полезността“ на цитрона, повтаряме, че той най-често се отглежда на изток като декоративно растение, което украсява пространството около къщата и вътре в нея, изпълвайки въздуха с аромат. Като промишлена култура, тя е с ограничено значение в Япония и Китай.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Любов, Ижевск
Преди 2 години

Бих казал, че Ръката на Буда е чисто декоративно растение. И тогава - за любителите на екзотиката. Получих храст от любопитство. По отношение на съдържанието е доста непретенциозно, но не прощава всички същите грешки като другите цитруси, свързани с поливането, веднага „хвърля“ листата. Цъфтежът е подобен на всички цитруси - безумно ароматен, приятелски настроен, но краткотраен и слаб. Плодовете са основно "затворени", развиват се повече от шест месеца. В "зелено" състояние те са практически невидими на растението, в жълто, за някои изглеждат зловещи и напълно негодни за консумация. Расте зле на южните прозорци, не обича прякото ярко слънце. Опитах се да направя захаросани плодове от плодовете - те не дойдоха на вкус. Растението не е за всеки, не го оставих у дома.

Домати

Краставици

Ягода