• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт портокал Вашингтон Пъп

Вашингтонският пъп портокал (Citrus sinensis ‘Вашингтонски пъп’) уверено се счита за един от най-често срещаните индустриални сортове в света. Особено големи насаждения от този сорт се намират в Калифорния (САЩ), Австралия, Аржентина, Китай. В Европа е по-малко популярен, въпреки че се отглежда и успешно. Заедно със сорта Валенсия, той се нарежда на първо място по продажби в света. Той се използва широко в колекциите на производители на цитрусови плодове като вътрешна култура.

Вашингтон Пъп оранжев

Историята на произхода на сорта

Тя е доста богата, смислена и дори двусмислена. Цитрусовите историци твърдят, че първите „следи“ от Вашингтон Навела се откриват в Бразилия в самото начало на 19 век. Тук, в щата Бахия, на едно от портокаловите дървета от местния сорт „Селекта“ е възникнала бъбречна мутация и отглежданият клон е дал плодове, които се различават значително от родителските.

За ваша информация! Предшественикът на Селекта вероятно е сортът Умбигу, донесен от Португалия около 50 години по-рано.

Полученото растение се харесало на бразилските производители на цитрусови плодове, те го размножили и скоро историята наредила някои екземпляри да дойдат в Австралия.

И след няколко десетилетия дърветата от сорта, които между другото тогава имаха различно име, отново се озоваха в Новия свят: първо във Флорида, а след това в Калифорния.

Вашингтон Пъп оранжев

Експерти от Калифорния вдъхнаха нов живот на Вашингтон. Те го популяризираха като основния си индустриален портокал.

Интересно! Сортът получи името си поради факта, че е одобрен от USDA, разположен във Вашингтон. Думата "Пъп" означава "пъп" - характерна особеност на плода, която ще бъде разгледана по-късно.

Описание на оранжевия пъп на Вашингтон

И така, вече е ясно, че той принадлежи към голяма група от така наречените „пъпкови портокали“, които се характеризират с наличието на специален израстък на върха на плода, наподобяващ пъп. Този израстък не е нищо повече от недоразвит втори плод.

Характеристики на короната... Дървото е средно голямо, в открити почвени условия често е дори голямо. Клоните са дълги, тънки, понякога висящи във вана култура. Листата са със среден размер, около 15 на 8 см, но при слаба светлина те могат да растат много по-големи. Цветът на листата е тъмно зелен, дръжките са удължени, със средно големи лъвчета. Малки тръни растат в пазвите на листата, има ги немалко. В закрити условия клоните трябва периодично да се подрязват, особено през първите години от живота, в противен случай те са силно опънати.

Вашингтон Пъп оранжев

Дървото здраво понася сухия въздух, но се нуждае от осветление по време на активния вегетационен период.

Блум... Наблюдава се през първата половина на пролетта, обикновено на 3 - 4-тата година от живота. Цветята са големи, понякога до 6 см в диаметър и имат силна сладникава миризма. Тяхната особеност е, че те могат да бъдат във фаза на пъпките до един месец, ако температурата на въздуха е твърде ниска. По правило цветята са разположени поединично, но са способни да образуват малки съцветия. Пъпките са със светъл антоцианинов цвят.

Характеристики на плодовете... Сортът е плодотворен, известен с вкуса си. Това, заедно с доброто качество на съхранение и транспортируемост, направи Washington Navel отличен търговски цитрус. Месото на този плод е сладко, много сочно, ярко оранжево на цвят. Много потребители изпитват някои ягодови нотки във вкуса му. Вътре в плода има малко семена, често те изобщо не присъстват.

Много справочници приписват този портокал на ранно узряващите сортове, въпреки че, както показва практиката, този фактор зависи от количеството светлина и топлина.В закрити условия, когато няма достатъчно светлина, портокалите на дърво узряват много по-дълго.

Вашингтон Пъп оранжев

Други важни характеристики на плодовете:

- Тегло от 150 до 300 грама.

- Формата е кръгла, може би малко удължена.

- Цветът на кората е ярък, оранжев, но е забелязано, че в условията на влажен топъл климат тя става по-бледа. Като цяло тези растения се представят най-добре там, където има хладна зима и сухо лято (типичен средиземноморски климат).

- Кората има финозърнеста структура, тя се отделя от пулпата с известна трудност.

Интересно! В Южна Калифорния дървото, което стана прародител на всички настоящи американски портокали от този сорт, все още е живо! По едно време тя почти умря от старост, но градинарите успяха да присадят в остатъците от короната на собствените си резници, в размер на 16 парчета, които успешно се вкорениха и вегетираха върху корените на родителя. По този начин сортът има своеобразно дърво паметник.

Тук е уместно да се отбележи, че въпросните дървета от портокала могат да живеят в продължение на много десетилетия, въпреки че е установено, че добивът им намалява от определен период от време и става неизгодно да се поддържа растението по-нататък.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода