• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Orange Kinglet

Често виждаме това име, когато купуваме плодове на пазари или супермаркети. Междувременно „кинглетът“ не е отделен сорт, а цяла група портокали. Основната им отличителна черта е цветът на кожата. При червените бръмбари това не е оранжево, както обикновено, а ярко оранжево; често може да се опише по-скоро като червено. Поради тази причина растенията са известни и под друго популярно наименование - „кървави портокали“.

Оранжево сангвинело

Тароко

Те имат още една характерна черта. Плодовете им са много по-малки по размер от обичайните, стандартни портокали. В този компонент бръмбарите по-скоро се доближават до големите сортове мандарини.

Общо описание на групата

Вече споменахме две общи имена за тези растения. Но те имат и трето име - „сицилиански портокали“. Факт е, че те са възникнали като търговски сортове на остров Сицилия. Експертите смятат, че първият от тях се е появил в резултат на произволна мутация. Плодовете им съдържаха повишено количество специален пигмент, антоцианин. Неговото присъствие оцветява пулпата и кората на плодовете в интензивен червен цвят.

Местните производители на цитрусови плодове харесват необичайния вид плодове, освен това вкусът им е много приятен. Затова експертите започнаха да работят за подобряване на „съдържанието на антоцианин“, за да го консолидират в бъдещите поколения цитрусови плодове. Така че имаше няколко разновидности, които сега се наричат ​​„кървави“. На свой ред всеки от тях е дал цяла плеяда от клонинги и нови вариации, които, макар и да не са независими разновидности, се различават значително от техните предшественици.

Основните сортове сицилиански портокали

1) Сангвинело (Сангвинело). Най-старият от всички и по някакъв начин е „самозванец“. Казахме, че бръмбарите произхождат от Сицилия, но точно като търговско растение. Самият Сангвинело дошъл на острова от Испания. Вероятно той е бил известен тук много дълго време от времето на арабското управление.

Оранжево сангвинело

Сангвинело

2) Тароко (Тароко). Но това вече наистина е истински сицилианец! Създаден е на основата на Сангвинело и се различава предимно по това, че пулпът му не е толкова червен, колкото този на други плодове от тази група. Забележително е, че Тароко расте предимно по склоновете на връх Етна и в околните региони. На други почви и при други условия той почти губи цвета си, превръщайки се в обикновен малък портокал.

3) Моро (Моро). Най-младият сорт сицилиански червени цитрусови плодове. Отглеждан в околностите на Сиракуза през първата половина на 19 век. Неговата пулпа е не просто червена, а тъмночервена, понякога до черна. Поради тази причина по едно време легендата дори се разпространи, че Моро е хибрид от портокал и нар, въпреки че, разбира се, тази опция е невъзможна поради голямата биологична отдалеченост на тези растителни видове.

4) Интересно е, че СССР имаше свой „цар“, който беше наречен крушовидна... Растението е намерено в Аджария през 30-те години на миналия век. Плодовете му, за разлика от класическите представители на тази група, имат леко крушовидна форма, а цветът на кората, макар и да не е червен, е интензивно оранжев. Пулпът също не е толкова „кървав“ в началото, но след пълно узряване и определен период на узряване придобива тъмно черешов цвят. Най-вероятно, според експерти, клонингът произхожда от Сангвинело, но не е известно кога и как се е случило това. Обещанието му е, че в руските субтропици могат да се отглеждат дървета. Не е известно дали понастоящем се извършва развъдна работа по този сорт.

Общо описание на плодовете

По този начин различните сортове принадлежат към korolkami, различаващи се както по своята корона, така и по биологични характеристики.Свързани са само от мястото на произход и характеристиките на плодовете, които имат следните отличителни свойства:

Моро оранжево

Моро

- Размерът е малък, теглото е основно от 100 до 160 грама.

- Цветът на кората е необичайно ярък, често червеникав, интензивно оранжев, пурпурен. Важно е, че зачервяването се засилва, докато плодовете узряват под хладни нощи и топли дни. Ако дневните температурни колебания са малки, пигментацията може да бъде почти невидима.

- Пулпът също е червен, малина, нар. Вкусът му е приятен, сладък, в пулпата има много сок. В ароматния букет има нещо малина, грозде - нещо, което другите портокали нямат. Те са известни с високото си съдържание на витамин С.

- Кората не се отделя много лесно, особено при сорта Моро. На него често се вижда леко оребряване.

Някои други функции

Като цяло короната на тези дървета е ниска, но се разпространява. У дома дърветата набират не повече от метър височина, обикновено дори по-малко. Цветята са малки, но много ароматни; плодовете узряват на дървото дълго време. За да може бръмбарът в стаята да покаже всички свои характеристики, е необходимо да му се осигури такова редуване на дневните температури, за което докладвахме по-горе.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода