• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Валери Чкалов

Валери Чкалов е стар, рано узряващ сорт череша, получен съвместно от Централната генетична лаборатория. И.В. Мичурин (сегашният Всеруски изследователски институт по развъждане на овощни култури) и Мелитополската експериментална градинарска станция на името на М. Сидоренко. Това е разсад от свободно опрашване на кавказкия розов сорт. Авторството е възложено на S.V. Жуков и М.Т. Оратовски. През 1953 г. сортът е изпратен на държавния тест. От 1974 г. той е райониран в Севернокавказкия регион (Ставрополска територия, Ростовска област, републики: Ингушетия, Чечения, Карачаево-Черкесия).

Сорт череша Валери Чкалов

Големи дървета (до 5 - 6 метра височина); короната е широкопирамидална, с добра зеленина, със средна плътност, с напредване на възрастта тя става все по-разпространена и удебелена. Стъблото е достатъчно дебело; кората на ствола е груба, сиво-кафява на цвят. Скелетните клони са покрити с червеникаво-кафява кора, ъгълът на отклонение от багажника е 45-60 градуса. Издънки с дебелина 5 мм, извити във форма, боядисани в сиво-кафяво. Лещата е рядкост. Вегетативни пъпки с размер 6,4 × 3,3 мм, конусовидни, оцветени в кафяво. Листата са с размер 19 × 10 cm, широко овални или обратнояйцевидни, с остър преход към върха, ръбът е обрамчен от двойно назъбена назъбеност. Дължината на дръжките е 4,5 см, в основата на всяка листна пластинка има 2 боб-образни жлези, боядисани в зеленикаво-кафяв цвят.

Сорт череша Валери Чкалов

Черешовите плодове Валери Чкалов са големи (с тегло до 6 - 8 грама), заоблени и с широка сърцевидна форма, тъп връх. Кожата е тънка, тъмночервена (когато е напълно узряла, е почти черно-червена). Сокът има интензивен тъмночервен цвят. Костите са големи (с тегло 0,37 грама), почти кръгли, с кремав цвят, полуоткъснати от пулпата. Стъблата са със средна дължина (4 - 4,5 см), дебели, здраво прикрепени към плодовете. Отделянето от дръжките е влажно (с отделяне на сок).

Сорт череша Валери Чкалов

Пулпата е тъмночервена, с розови вени, полу-момичешка консистенция, сочна, отличен вкус, десертен тип. По отношение на химичния състав плодовете съдържат: сухо вещество (13,5%), количеството захари (10,7%), свободни киселини (0,6%), аскорбинова киселина (21,5 mg / 100 g fr тегл.). Целта на сорта е универсална. Най-често се използва прясно и при готвене, когато се правят десерти; също така плодовете са подходящи за консервиране.

Нивото на ранна зрялост е средно: плододаването започва на 5-та година от момента на засаждане на разсада.

Сорт череша Валери Чкалов

Дърветата цъфтят рано (началото на май). Плодовете узряват рано (в началото на юни). Например в района на Донецк на Украйна узряването настъпва на 8-10 юни.

Сортът е самоплоден. Сред най-добрите опрашители на череши са сортовете Валери Чкалов: Априлка, Бигаро Бурлат, Жабуле, Скороспелка, юни рано; от приемливо - Ярославна, Днепровка, Ранни печати.

Сорт череша Валери Чкалов

Потенциалната продуктивност на сорта се оценява като висока. Добива годишно. В условията на Крим, над 10 години плододаване, средният добив от 10 - 19-годишни дървета е 62 кг плодове / село, максималното ниво е регистрирано при дървета на възраст 12 години - 174 кг / село . В условията на Краснодарския край средната производителност на 10-годишните дървета е 24 - 32 кг / об.

Общото ниво на зимна устойчивост и устойчивост на замръзване е високо: при температура от минус 23,5 ° C цветните пъпки замръзват до 70%, доколкото е възможно.

Сорт череша Валери Чкалов

Общото ниво на резистентност към болести е средно. Поражението на кокомикозата може да достигне 4 точки. Сортът не е устойчив на сива плесен. Има относителна полева устойчивост към други гъбични заболявания.

Основното предимство на черешите Валери Чкалов се признава като големи плодове с десертен вкус и ранно узряване.

Значителен недостатък на сорта е неговата податливост на кокомикоза и сиво гниене.

На основата на тази череша бяха отгледани сортове като Донецк красавица, Сбогом, Аннушка, Подарък на героя на деня, Валерия, Донецк въглища и др.

5 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Джулия, Черкаси, Украйна
преди 3 години

В нашия регион има студена зима със студове до минус 25 градуса, поради което при отглеждането на череши (особено черноплодни) могат да възникнат проблеми.
Валери Чкалов не е изключение, но аз и моите приятели летни жители все още засаждаме този сорт, заради прекрасните големи плодове със сладка, сочна тъмна каша.
Ако по време на узряването на плодовете (средата - края на юни) има чести дъждове, тогава плодовете понякога са засегнати от гниене, но това се случва на всеки няколко години.
От сортовете с тъмни плодове мисля, че този е най-подходящ за нашия климат. Но е по-малко издръжлив от сортовете с жълти и розови плодове.
Вредителите (червеи), за съжаление, също обичат тези вкусни плодове много повече от другите. Следователно черешите изискват задължителна обработка от вредители.

Алена, Донецк, Донбас
преди 3 години

Валери Чкалов е най-разпространеният сорт череша в нашия Донбас. Всички мои съседи в страната трябва да го имат. Имам младо дърво (на 5 години). Искам да отбележа, че дървото расте много бързо. Задължително изисква ежегодно подрязване и оформяне на короната. Не съм срещал болести, ъ-ъ-ъ, (винаги правя превантивно пръскане в цялата градина). Реколтата все още не е била достатъчно голяма, но достатъчно, за да „изяде“. Очаквам с нетърпение повече, защото виждам зрели дървета в близост до съседи и знам колко може да се събере на сезон. Вкусът на зрънцето е страхотен, голям, красив, узрява много рано. Сортът ми подхожда абсолютно, дори не гледам към другите.

Оксана, Саратовска област
преди 3 години

Кажете ми, отглеждате ли този сорт сами, или има други сортове опрашители. Току-що засадих две дървета: Чкалов и Ипут. Притеснявам се дали ще бъдат опрашени. И тогава те пишат навсякъде, че са самоплодни и че опрашителите също трябва да бъдат засадени, а на мястото няма повече място.

Александрова Юлия Павловна, Украйна
Преди 2 години

Чери Валери Чкалов ме взе от предишните собственици на лятната вила. Дървото е на възраст над 25 години. Добивът е отличен всеки сезон. С добри грижи дървото може да даде 10 кофи сладки, месести плодове. Короната е с диаметър около 7 метра. Този сорт узрява в Украйна на 20 май. Плодовете са много големи, черно-червени, сърцевидни плодове с тъп връх. Плодовете се събират най-добре, докато узреят, тъй като узряват неравномерно. В дъждовния сезон той е склонен към гниене, дори няма време да узрее. При благоприятно време плодовете могат да зарадват всеки гурме.

Анна, Никопол
Преди 2 години

Имаме и Валери Чкалов - старомоден. Вероятно расте в лятната вила на родителите ми от тридесет години. Те неведнъж го подмладяваха, но животът му вече течеше и родителите му решиха да го заменят с ... младия Валери Чкалов. През пролетта правим едно третиране срещу вредители и всяка година с вкусно зрънце. В миналото се налагаше толкова много, но толкова малко. Но хората на пазара, ако се опитаха, взеха по 2 кг, което предизвика недоумение сред продавачите на големи плодове в квартала. Започваме да събираме, когато черешата стане тъмночервена и не забравяйте да оставите клонка за децата, така че черешата да е узряла почти до зачервяване. Единственото нещо е, че птиците ви притесняват, необходима е защита от птици, в противен случай те ще хапят всичко.

Домати

Краставици

Ягода