• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Тютчевка

Тютчевка - череша от късно узряване. Отгледан във Всеруския изследователски институт на Лупин чрез кръстосване на сортове 3-36 и червен гъст. Авторството принадлежи на М.В. Каншина. Тази череша е идеална за отглеждане в средната зона на Русия.

През 2001 г. сортът е включен в Държавния регистър на Руската федерация за Централния регион.

Сорт череша Тютчевка

Средно големи дървета с бързи темпове на растеж. Короната е рядка, сферична, разперена или полуразпространена. Издънките са дебели, прави, с кафяв цвят. Пъпките са със среден размер, вегетативно - заострени, конични, генеративни - яйцевидни. Листата са големи, формата им е тясна, овална, върхът е силно заострен, основата е заоблена, ръбът е обрамчен с решетъчна назъбеност. Листната пластина е без грапавост, тъмнозелена на цвят, не е космена, сгъната като лодка. Дръжките са дебели, къси, силно пигментирани по цялата дължина, всяка с 2 големи, силно пигментирани жлези.

Съцветията са четирицветни. Венчелистчетата се докосват. Венчето е с форма на чинийка. Чашката теснокаликонова, чашелистчета без назъбване. Клеймото на плодника е на същата височина като прашниците, плодникът и тичинките са дълги. Плододаването е концентрирано върху букетни клони (до 86% от плодовите яйчници).

Сорт череша Тютчевка

Черешови плодове Tyutchevka голям размер (средно тегло - 5,3 g, максимално - 7,4 g; височина - 2,2 cm, дебелина - 2 cm, ширина - 2,3 cm), широко кръгла форма, със заоблен връх, средна фуния ... Кожата е тъмночервена, покривният цвят е тъмночервен с петна. Дръжките са дебели, със средна дължина. Семена с тегло до 0,31 g (до 6% от общото тегло на зрънцето), овални, със заострен връх и заоблена основа, светлокафяв цвят. Отделянето на костта от пулпата е средно. Отделянето на зрънцето от дръжката е сухо.

Пулпата е червена на цвят, плътна структура, хрущялна консистенция, вкусът е сочен, сладък. Сокът е светлочервен. Дегустационна оценка на вкуса на сорта - 4,9 точки от 5 максимални. По химичен състав плодовете съдържат: сухи вещества (18,4 - 20,5%), сумата от захари (11,1 - 13,1%), киселини (0,4 - 0,41%), аскорбинова киселина (13 - 13,6 mg / 100 g).

Сорт череша Тютчевка

Използването на сорта е универсално. Преносимостта на плодовете е добра.

Цъфтежът се извършва в средата на късните периоди, узряването - в края (края на юли - началото на август). Дърветата започват да плододават на 5-та година. Във влажни години някои от плодовете се напукват.

Продуктивността на сорта е висока. Средният добив е 16 кг / дер. (или 97 c / ha), максимум - 40 kg / der. (или 275 c / ha).

Нивото на зимна издръжливост на дърветата и цветните пъпки е доста високо. След сурова зима измръзването на дърветата не надвишава 0,8 точки, пъпките загиват до 20%, с пролетни слани по време на периода на цъфтеж (при температура от минус 3 ... 5 ° C) плодниците замръзват до 72% .

Тази череша е силно устойчива на монилиоза, умерено устойчива на клотероспория и кокомикоза.

Нивото на самоопрашване на сорта е ниско (до 6% от плодовете). За да се увеличи производителността, се препоръчва да се използват сортове като опрашители: Bryanskaya pink, Iput, Ovstuzhenka, Raditsa, Revna.

Основните предимства на черешите от Тютчевка включват: големи, плътни плодове с отличен вкус, добра транспортируемост, висока производителност и устойчивост на болести.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода