• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешов сорт Север

През дългите години на развъдна дейност учените са успели да отглеждат сортове термофилни овощни дървета, които растат добре и дават плодове в райони с неподходящи за тях климатични условия. Те включват северната череша. Името вече подсказва основната характеристика - зимоустойчивост. Растенията се чувстват отлично в 4-та зона на устойчивост на замръзване - Московска област и по-голямата част от Русия, южните райони на Беларус, северните и планинските райони на Скандинавия.

Описание

Растението е средно голямо, около три метра или малко по-високо, с тънка и компактна корона, напомняща на обърната пирамида. Характерна особеност е растежът на голям брой относително малки плодови или растежни клони, които са разположени върху централния проводник и полускелетни клони. Това явление се нарича прерастващи клони. Листата са удължено-яйцевидни, късо заострени, с назъбен ръб, зелени. Вените се виждат на повърхността. Цветята не са много големи, с бели венчелистчета, двуполови. Цъфтежът настъпва през май. Плодовете са с тъпо сърце, тежат около 4 грама. Основният цвят е светложълт, покривният цвят е розов руж, покриващ половината от костилката. Пулпът е със средна плътност, сочен, сладко-кисел вкус. Костта е малка, лесно се отделя.

Характеристики

  • В периода на плододаване Северът навлиза на 4-та година след засаждане на едногодишен разсад;
  • Реколтата от сладка череша узрява в средата на юли. Добивът от едно дърво е около 70 кг;
  • устойчивостта на замръзване е много добра. Културата може да издържи от -28 ° C до -34 ° C;
  • устойчивост на суша на средно ниво;
  • имунитетът е добър. За разлика от южните сортове, този е устойчив на гъбични заболявания;
  • поддържането на качеството не е много добро, особено ако опашката на костилката е откъсната. При средна температура от 1 ° C и влажност от 90 - 95% плодовете ще лежат около 2 седмици.

Агротехника

Фокусирайки се върху климатичните условия на региони, подходящи за отглеждане, засаждането е най-добре през пролетта. Но дупката за засаждане трябва да бъде подготвена предварително, за предпочитане през есента. От почвите се предпочитат глинести с нулева киселинност. Корените от череши са чувствителни към стагнация на водата, така че нивото на подпочвените води в района е на около 2 метра от повърхността на почвата. Но поливането трябва да става навреме. Поради особеностите на растежа на Севера, изтъняващата резитба се извършва ежегодно, за предпочитане през април, преди началото на соковия поток. Азотсъдържащите торове се внасят през пролетта, есента, а калиевите и фосфорните торове се използват за повишаване на устойчивостта на замръзване. Птиците са голям проблем по време на узряването на плодовете. За да спасят реколтата, градинарите прибягват до различни трикове, например хвърляне на фина мрежа върху дървото или окачване на компактдискове.

Опрашители

Северният е самоплоден, затова наблизо се засаждат подходящи сортове като опрашител - Мускатная, Народная, Красавица, Победа, Золотая Лошицкая.

Сред основните предимства на сорта са устойчивост на кокомикоза, висока зимна издръжливост и производителност. Краткият срок на годност изобщо не е проблем. Всъщност от плодовете на черешите можете да приготвите много вкусни консерви за зимата - конфитюри, компоти, заготовки за пайове.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода