• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешов сорт Iput

Iput - ранно узряла череша от селекцията на Всеруския изследователски институт на Лупин. Получено чрез кръстосване на две номерирани форми - 3−36 × 8−14. Авторството принадлежи на М.В. Каншина и А.И. Астахов. От 1993 г. сортът е включен в Държавния регистър на селекционните постижения в Централния и Централния черноземни региони.

Черешов сорт Iput

Дърветата са енергични (високи до 4 - 5 метра), короната е повдигната, широкопирамидална, среднолистна. Бъбреците са големи, вегетативни - със средно отклонение, конусовидни, генеративни - яйцевидни. Издънките са дебели, не са космат, прави, маслиненосиви на цвят. Листата са с големи размери, продълговато яйцевидни, с дълъг заострен връх и заоблена основа, ръбът на листа с двойно гребенче назъбени. Листната пластина е тъмно зелена, с гладка повърхност, не е опушена, вълнообразна, леко вдлъбната. Дръжките са дебели, средни или къси, пигментирани, всяка с по 2-3 големи цветни жлези. Цветовете са големи по размер, в съцветието се събират по 3 - 4 парчета. Венчелистчетата са бели, докосващи се. Венчето е с форма на чинийка. Чашката е тясна, с форма на стъкло. Чашелистчетата без назъбване. Стигмата на плодника е изравнена с тичинките. Плодникът и тичинките са дълги. Плододаването е съсредоточено върху букетните клони.

Черешов сорт Iput

Черешовите плодове Iput са привлекателни отвън: големи размери (средно тегло на зрънце - 5,3 - 6,3 g, максимално - 9,7 g, височина - 2,1 cm, ширина - 2,2 cm, дебелина - 2 cm), едноизмерни, с тъпо сърце, с тясна фуния и заоблен връх. Кожицата е лъскава, тъмночервена, с бяла точка в горната част на зрънцето; напълно узрелите плодове стават почти черни на цвят. Дръжките са дебели, къси. Коремният шев е ясно видим. Костилка с тегло 0,27 g (5,1% от общото тегло на плода), със заострен връх, заоблена основа, яйцевидна, светлокафява на цвят. Отделянето от пулпата е средно. Отделянето от дръжките е добро.

Черешов сорт Iput

Пулпът е сочен, нежен, със средна плътност, тъмночервен цвят. Сокът е тъмночервен. Вкусът на плодовете е десертен, сладък, с фина горчивина. Дегустационен резултат - 4 - 4,5 точки. По химичен състав плодовете съдържат: сухо вещество (15,6 - 16,6%), количеството захари (11 - 11,7%), киселини (0,5 - 073%), аскорбинова киселина (11,5 mg / 100 d). По приложение сортът е универсален.

Нивото на ранна зрялост е средно: плододаването на черешите започва от 4 до 5 години след засаждането.

Цъфтежът се извършва рано. Ранно узряване (средата на юни). Плодовете растат на малки гроздове, така че лесно се берат. Във влажни години плодовете са частично напукани.

Черешов сорт Iput

Реколтата от череши Iput е редовна. Средната продуктивност на сорта е 25 - 30 кг / об. (или 73 кг / ха), максимални показатели за добив при благоприятни условия и добри грижи - до 50 кг / дер. (или 146 кг / ха).

Сортът е зимоустойчив: след тежки зими нивото на замръзване на дърветата не надвишава 0,6 точки, степента на замръзване на цветните пъпки - до 21%, на плодниците след пролетни слани - до 60%. Устойчивостта на гъбични заболявания е висока, вредителите са слабо засегнати.

Сортът е самоплоден. Най-добрите опрашители на тази сладка череша включват сортове: Bryansk pink, Ovstuzhenka, Raditsa, Revna, Tyutchevka.

Черешов сорт Iput

Основните предимства на черешите Iput включват: красиви големи плодове с гъста каша, ранно узряване, редовни реколти, висока зимна издръжливост на цветните пъпки, добра устойчивост на гъбични заболявания.

Недостатъците включват: доста късно започване на плододаването, не твърде добро отделяне на пулпата от костилката, плодовете частично се напукват от излишък на влага. Също така, градинарите отбелязват, че незрелите плодове имат вкус на неподсладен, твърд и забележимо горчив.

11 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Юлия, Оренбургска област
преди 4 години

Всяка година Iput замръзва преди присаждане, расте отново, издънките са по-мощни, листата са гигантски. Дървото е на 6 години, никога не е цъфтяло, расте в региона Оренбург. Можете ли да разберете защо сме толкова зле? Дървото е едно.

Хелена
преди 4 години

Купете джип за опрашване. Едно дърво няма да даде плод

Вячеслав, Самарска област
преди 4 години

Имам Iput, едно дърво расте, то е на 7 години - израснало е по-високо от къщата. Исках да го отсеча, но тази година цъфна за първи път. Цъфтежът беше активен, но тъй като няма втори опрашител, напръсках цветята с „яйчник“. Резултатът е отличен, има много плодове. Ще изчакам узряването и ще го опитам.

Елена, Челябинск
Преди 2 години

Имам Iput, Revna, Bryansk розово. По същия начин всяка година всички замръзват преди ваксинацията. Тази зима наведех издънките, ще видя какво ще стане. Ако мога да се опитам да водя дървета под формата на строфа, въпросът е необходима ли е тази кавга? Много ме интересува как вашата череша е оцеляла през зимата на 2017-18? Зимата беше мека, но имаше много малко сняг.

Ринат, Казан
Преди 2 години

Необходимо е да се покрие, да се завърже багажника с покриващ материал, след това да се изгради рамка от статив и да се увие всичко отново с покриващ материал, можете няколко пъти.

Тата
преди 4 години

Всеки има нужда от двойка за плода ...

Николай, Московска област
преди 4 години

Имаме както Iput, така и Revna. Освен това петгодишният Iput вече дава плодове:
https://www.youtube.com/watch?v=8DwtwnEUzcU

Елена, Самара
Преди 2 години

Прочетох отзивите и, честно казано, бях шокиран! Климатът ни също не е южен, но Ипут расте добре и дава плодове. И къде са придобити растенията, които замръзват? Може би не са зонирани, а от юг? Струва ми се, че тази череша има много висока устойчивост на замръзване - никога не е била покрита или изолирана. Не позволявам на дървото да расте на височина - веднага след засаждането централният ствол е премахнат (много е удобно да се събират големи вкусни плодове от такова ниско дърво). А за да бъде плододаването едногодишно и обилно, е необходим друг сорт опрашител (нямаме възможност да засадим цяло дърво, присадихме в короната и един клон беше достатъчен за нормално опрашване). Черешата е устойчива на монилиоза - никога не е боледувала (дори през последното студено и влажно лято не е „хванала“ тази инфекция).

Оренбург
Преди 1 година

Оренбург. Те засадиха малка клонка на Ревна. Купено в Челябинск. Прекарах страхотна зима.

Юлия. Санкт Петербург
Преди 1 година

Дървото е първата година след засаждането. За зимата багажникът беше увит в спандбонд, тъй като на мястото има силен вятър. Сега през пролетта се появиха цветя. Наблизо има три череши. Зимата е зимувала добре. Надявам се да продължи да радва.))

Домати

Краставици

Ягода