• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешов сорт Dyber черен

Сред многото сортове овощни дървета има и такива, чийто произход не е известен със сигурност. Те включват черна череша Dyber, кръстена на нейния автор - градинар А. Dyber. Той открива този сорт като произволен разсад в Кримския Гурзуф. Беше през 1862 година. Включването в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация се състоя едва през 1947 г. Разрешените за отглеждане региони са Северна Кавказ (Република Северна Осетия-Алания, Карачаево-Черкесия, Ингушетия, Чеченска република, Ростовска област и Ставрополска територия) и Нижневолжски (Република Калмикия). Инициаторът е Федерална държавна бюджетна научна институция "Севернокавказки федерален научен център за градинарство, лозарство, винопроизводство". Растението е известно и под други имена: South Coast, South Coast Red, Bigarro Daibera.

Описание

Дървото е със средна до висока жизненост, височината на растението е около 5 - 6 метра. Короната на сорта е дебела, широко кръгла. Черешовите издънки са дълги, изправени, покрити с кафява кора със зеленикав оттенък. Удължено-овалните листа имат заоблена основа, преходът към върха е постепенен, самият връх е остро заострен, ръбът на листа е назъбен. Дръжката е с нормална дължина и дебелина, понякога със следи от оцветяване на антоцианина; две тъмночервени жлези са разположени по-близо до основата на листната пластина. Диаметърът на цветята е около 35 мм, което показва големия им размер, венчелистчетата са широко овални, леко гофрирани. Чашката е широко калцинирана, с размер 6 × 6 mm, тичинки с размер от 6 до 13 mm, колоната на плодника е 12 mm, стигмата на плодника е разположена под прашниците. Съцветието на Dybera black се състои от 2 - 3 цвята.

Плодовете на сладката череша са със закръглено-широко-сърцевидна форма, изравнени. Фунията е широка и плитка. Върхът е леко тъп. Линията на коремния шев е широка, плитка, през него има туберкула, по гръбната страна има бразда. Кожата е дебела, стегната, лъскава. По време на узряването става тъмночервен, почти черен. Точките под кожата са розови, добре различими. Пулпата е тъмночервена със светли ивици. По консистенция е доста плътен, средносрочен, докато узрее, става нежен. Сортът има много добър вкус, сладък, с леко кисел вкус. Сокът има интензивен червен цвят. Плодовете са големи, с тегло 6 или почти 7 грама. Костилката е закръглена, доста голяма, теглото й е 0,45 грама, което е почти 7% от общото тегло на плодовете. Трудно е да се отдели от пулпата. Дръжката е дълга 4 см, прилепва към плода със средна сила. 100 грама черешова каша съдържа 19,0% сухо вещество, 13,6% захари, 0,8% киселини, 7,3 mg аскорбинова киселина.

Характеристики

  • Dyber black започва да дава плодове 5 години след засаждането, което по принцип е добър резултат;
  • цъфтежът се случва в средни срокове, следователно културата принадлежи към средата късно - реколтата узрява в края на юни - началото на юли;
  • продуктивността на сорта е доста висока - в Крим 16-годишните дървета дават до 90 кг череши, максималният брой е 170 кг. В Краснодарския край през периода на пълно плододаване добивът е 70 - 80 кг от един голям размер;
  • имунитетът на растенията е среден. В обикновените години гъбичната инфекция засяга дървото до умерена степен, в неблагоприятни периоди, когато времето допринася за развитието на гъбични заболявания, щетите са значителни - до 2 точки монилиоза, до 3 кокомикоза, до 4 кластероспориоза;
  • зимната издръжливост също не е достатъчно висока. Ако черното Dybera расте в незащитени насаждения, то може леко да замръзне.До 2 точки вегетативните пъпки се повреждат при студове от -30,3 ° C. Цветните пъпки страдат от умерено (72%) до максимум (83%) при -24 ° C;
  • поради плътната структура на пулпата, плодовете издържат дълготрайно транспортиране;
  • начинът на ядене на плодове е десерт. Но това не ни пречи да правим прекрасни компоти, конфитюри, консерви от сладки плодове.

Опрашители

Разнообразието от Dyber black е самоплодна култура. За да покаже черешата своите най-добри качества през периода на плододаване, трябва да намерите достоен опрашител. Най-добрите сортове са Black Eagle, Zolotaya, Early Cassini, Bigarro Gaucher, Gedelfinger, Ramon Oliva, Zhabule, Francis.

Засаждане и напускане

Пролетта често се посочва като препоръчителна дата на засаждане. Но ако дървото трябва да расте в южните райони, този процес е най-добре да се направи през есента - в края на октомври, когато по-голямата част от листата ще падне. Във всеки от тези варианти дупката за засаждане се изкопава и запълва предварително. Препоръчително е да изберете място, което е слънчево, с дълбоки подпочвени води и рохки плодородни почви. През първите години от живота разсадът се нуждае от висококачествени грижи, които включват редовно поливане, подхранване, формиране на корона и профилактика срещу болести и вредители. В зряла възраст поливането трябва да е обилно, но не често. Важно е да не пропускате влагата по време на изливането на плодовете, тъй като през този период се извършва полагането на бъдещата реколта. Всяка пролет се извършва изтъняваща резитба на череши, санитарна - според нуждите. Подхранването се извършва по обичайната схема.

Dybera black е ценен заради добрата си производителност и отличен вкус. За съжаление сортът не може да се похвали със силен имунитет и отлична зимна издръжливост. Следователно превантивните лечения трябва да бъдат редовни, за зимата коренната зона трябва да се мулчира, а стъблата на младите дървета да се увиват с всякакъв нетъкан материал.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода