• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша Bryanskaya розово

Брянско розово е къснозреещ сорт череша от Всеруския научноизследователски институт на Лупин (Брянск, селище Мичурински). Разсад от сорта Черен мускат (другото му име е Негритенок). Авторството е възложено на М.В. Каншина и А.И. Астахов.

Сорт череша Bryanskaya розово

През 1987 г. сортът е изпратен на държавния тест. От 1993 г. той е зониран в Централния регион (Брянска област).

Дървета с умерен растеж, средни, малки по размер. Короната е здрава, вдигната, широкопирамидална форма, със средна плътност. Скелетните клони се простират от багажника под остър ъгъл. Издънките са равномерни, гладки, светлокафяви. Пъпките са средни по размер, вегетативно - яйцевидни, със силно отклонение, генеративни - овални. Листата са с големи размери, с остро заострен връх и заострена (понякога заоблена) основа, по ръба на листа има голяма двойно назъбена назъбеност; горните листа са леко пигментирани. Листната пластина е зелена, плоска, не е опушена, с леко вдлъбнати ръбове. Дръжките са дебели, със средна дължина, пигментирани, всеки от тях има чифт светлорозови жлези.

Съцветията са трицветни. Самите цветя са с малки размери, бели на цвят, венчелистчетата са разположени свободно. Венчето е с форма на чинийка, чашката е чаши. Клеймото на плодника е на същата височина като прашниците на тичинките. Плодникът и тичинките са дълги. Назъбиците липсват на чашелистчета. Плодовите яйчници се образуват главно върху букетни клонки и едногодишни издънки.

Сорт череша Bryanskaya розово

Черешови плодове Bryansk розови със среден размер (теглото на зрънцето е 4 g, най-големите екземпляри растат до 5,5 g; ширина - 2,1 cm, височина - 2 cm, дебелина - 1,8 cm), кръгла форма, със заоблен връх . Кожата е плътна, розово-жълта на цвят с петнист модел. Фунията е със среден размер. Дръжките са със средна дебелина и дължина или дълги; отделянето от клонката е лесно, от пулпата - сухо. Костилката с тегло 0,27 g (7,3% от общото тегло на плода), яйцевидна, със заоблен връх и заоблена основа, е оцветена в светлокафяво, отделя се от пулпната среда. При обилни валежи (поливане) след суша плодовете не се напукват.

Пулпата е плътна, хрущялна, светложълта на цвят, сочна, с вкус, сладка, с лека горчивина. Плодовият сок е безцветен и почти прозрачен. Дегустационен резултат - 4,1 точки. По отношение на химичния състав плодовете съдържат: сухо вещество (18,1%), количеството захари (13,8%), киселини (0,47%), витамин С (14,2 mg / 100 g). Целта на сорта Bryanskaya rosaya е универсална (пресни, сокове, компоти, плодови вина, конфитюри, консерви). Плодовете понасят транспортирането много добре.

Сорт череша Bryanskaya розово

Цъфтежът се извършва на по-късна дата (средата на май). Узряването на плодовете също е късно (третата декада на юли - началото на август). Плододаването започва през 5-та година.

Средният добив е 20 кг / дер. (или 55 kg / ha), максималният добив достига 30 kg / der. (или 103 c / ha).

Нивото на зимна издръжливост на дърветата и цветните пъпки е добро. Стъблото и основата на скелетните клони са устойчиви на измръзване и слънчево изгаряне. След тежка зима дърветата замръзнаха до само 0,4 точки, цветните пъпки - до 14%. В резултат на пролетни студове при температура от -3.-5 ° C плодниците загиват до 85%.

Сортът е силно устойчив на често срещани гъбични заболявания на костилковите овощни култури - монилиоза, кокомикоза и кластероспориоза.

Сорт череша Bryanskaya розово

Снимка: Игор Иванов, Московска област

Тази череша е самоплодна. Най-добрите опрашители включват следните сортове: Iput, Ovstuzhenka, Revna, Tyutchevka.

Основните предимства на Bryanskaya rose cherry са: висока зимна издръжливост, устойчивост на гъбични заболявания, ниска податливост на гниене на плодове, ограничени темпове на растеж на дърветата, устойчивост на напукване и висока транспортируемост на плодовете.

Сред недостатъците на сорта: дребни плодове, невъзможност за самоопрашване.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода