• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт патладжан марципан (F1)

Марципанът е средно узряващ сорт патладжан от руската компания за отглеждане на семена от зеленчукови градини. От засяването на семената до настъпването на техническата зрялост изминават 120 - 125 дни. Този хибрид понася добре топлината и сушата, но е чудесен и за отглеждане в северните райони.

Сорт патладжан марципан

Растението достига височина около един метър. Плодовете са месести, много големи (до 15 см дълги, до 8 см широки, с тегло до килограм или повече), покрити с лъскава тъмновиолетова кора. Дори в края на сезона теглото на плодовете достига 300 - 400 грама. Пулпът е сочен, кремаво бял, с деликатен вкус, без горчивина, има сладникав послевкус. Семената са малки, в плодовете те се съдържат в малки количества.

Когато расте, патладжанът Марципан се нуждае от подкрепа, тъй като храстите падат на земята под тежестта на плодовете.

Сорт патладжан марципан

Този патладжан се отглежда чрез разсад. Семената се засяват през първите дни на март. Като почва се използва смес от копка земя и торф (1: 1) с добавяне на малка фракция хумус. Разсадът се появява след 7 - 10 дни. Преди засаждане в земята, минералното торене се извършва два пъти. Пресаждането в оранжерии се извършва в средата на май, на открито - през юни, когато заплахата от замръзване отминава.

Предимства на сорта Марципан: отличен плодов вкус, устойчивост на неблагоприятни условия.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Мария, Псков
преди 3 години

Честно казано, изобщо не обичах патладжани, докато не започнах да ги отглеждам за майка си. Един от първите беше Marzipan F1. И това е просто страхотна оранжерийна декорация! Много красиви, лъскави и големи плодове. Сочната крехка пулпа и сладникавият вкус на тези патладжани са я утвърдили сред любимите ми. На северозапад е по-добре да го отглеждате в оранжерия, тогава добивът е гарантиран. Тъй като плодовете са доста големи, има смисъл да привържете растението към решетки или колчета.
Сортът е вкусен при всякакъв начин на обработка, както и в заготовки, но е особено обичан при печене на скара и в рула от закуски. Хайверът е особено вкусен, тъй като плодовете на този хибрид изобщо не съдържат горчивина.
Силно препоръчвам да промените отношението си към патладжаните.

Ирина, Жълти води, Днепропетровска област
Преди 2 години

В моята селска къща този патладжан от много години расте на открито. Засаждам семена през март на перваза на прозореца, а в края на май изнасям разсада в градината. Много добър сорт, големи плодове, без горчивина, което беше важно за мен при приготвянето на хайвер от патладжан. Ако поливате и торите растенията навреме, реколтата винаги е добра. Вярно е, че храстите трябва да бъдат вързани, когато започне узряването на плодовете, те могат да се счупят. Тази година топлото време продължи до октомври, патладжаните дадоха плодове и дори продължиха да цъфтят.

Домати

Краставици

Ягода