• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт патладжан Clorinda (F1)

Има много разновидности на патладжан. Някои пленяват с красивия си външен вид, вторите - с вкуса си, а трети - с добива си. Не толкова отдавна, през 2005 г., холандската компания Monsanto, ангажирана с разработването на нови сортове, използващи биотехнологии, представи нов продукт на съдиите на ценителите - патладжан Clorinda. Той съчета всички изброени качества и доволен от някои други. Вписан е в Държавния регистър на растенията на Руската федерация през 2007 г. с допускане за отглеждане във всички региони на Русия. Препоръчва се за открит и затворен терен. Това е хибрид, поради което винаги е обозначен с маркировка F1.

Описание

Растението е изправено, средно до високо. Някои екземпляри достигат височина от един метър. Растението изглежда мощно. Дръжката е дебела, с къси междувъзлия. Цветът е лилав, но слабо изразен поради ниското съдържание на антоцианини. Опушването е средно до силно. Листата не са много големи, овални, с леко удължен връх, редуващи се подредени, зелени. Краищата са леко вълнообразни. Повърхността на плочата е грапава, с ясно видима жилка. Цветовете на Клоринда са с нормален размер, светло лилави, еднокомплектни. Дръжката не е дълга, удебелява се по-близо до яйчника. Бодлите на чашката практически липсват.

Плодовете на сорта са овални, месести. Средно те изваждат 300 - 320 грама, но често растат просто огромни - килограми и дори по-тежки. Кожата е тънка, но здрава, еластична, силно гланцирана, равномерно оцветена, тъмно лилава, в периода на пълна зрялост може да придобие блестящ черен цвят. Дължина на патладжана 25 см, диаметър 12 см. Месото е белезникаво, плътно, не съдържа горчивина. Разрезът не се окислява дълго време. Отличителна черта на сорта е липсата или незначително количество семена. Вкус и аромат на гъби, подчертан.

Характеристики

  • В зависимост от региона на отглеждане, реколтата узрява рано или в средата на ранното. Средно вегетационният период е 68 дни;
  • Търговският добив на сорта в открито поле достига 2,8 кг от 1 кв. метри. В оранжерията този показател се увеличава, тъй като периодът на плододаване в защитената земя се удължава;
  • пластичността на хибрида му помага бързо да се справя със стресови условия. Яйчникът се появява дори при хладно време;
  • имунитетът на Clorinda е добър, кандидатите особено подчертават устойчивостта към вируса на тютюневата мозайка;
  • отлична транспортируемост поради плътна пулпа и здрава кожа;
  • поддържането на качеството също може да се нарече добро;
  • начинът на използване е универсален. Патладжаните се задушават, пекат във фурната и се пекат на скара, пържени, мариновани, пълнени. Плодовете са чудесни за консервиране.

Агротехника

Методът за засаждане на сорта е възможен само в топли райони. Засявам семето в почвата в средата на март. Ако времето е нестабилно, можете да покриете леглото с филм. Дълбочината на сеитба е около 2 см. Методът на разсад е по-популярен, тъй като дава възможност да се получи реколтата малко по-рано от датата на падежа. За разсад семената се засяват в края на февруари или началото на март. Разсадът на Clorinda се прехвърля на постоянно място, когато навърши 2 месеца, около края на май или началото на юни. Модел на засаждане: разстояние между растенията 30 см, междуредие - до 50 см.

Сортът е взискателен към осветлението, така че мястото трябва да е слънчево. Най-добрите предшественици на патладжаните са пъпеши, зеленчуци и бобови растения. Растението е взискателно за поливане. Дългите периоди на суша могат да доведат до отпадане на цветя и яйчници. Той отговаря на въвеждането на навременна подхранване с увеличаване на добива.

Характеристика на отглеждането на този сорт е необходимостта от връзване на растението. Ако плодовете се изсипват големи, под килограм или повече, препоръчително е да се замени опора за тях, например обърната кофа от под майонеза.

Прекрасният хибрид Clorinda ще зарадва градинаря не само с лесна грижа и добър добив. Освен това има отличен вкус и плът без семки. Патладжанът може да се отглежда не само на открито, но също така и под филмов заслон или в оранжерия, което прави възможно удължаването на периода на плододаване дори в студени региони. От недостатъците може би може да се посочи необходимостта от контрол на честотата на поливане и годишната покупка на семена.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода