• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт патладжан Диамант

Даймънд е изпитан във времето сорт патладжан в средния сезон. Предназначен за отглеждане на открито. От пълното покълване до прибирането на реколтата преминават 110 - 150 дни (в зависимост от района на отглеждане). В северните райони се препоръчва да се засаждат разсад в оранжерии и филмови заслони. Сортът е устойчив на суша и други неблагоприятни метеорологични условия. Подходящ за механизирано прибиране на реколтата. Авторството принадлежи на Н. М. Насрулаев.

Сорт патладжан Диамант

През 1983 г. сортът Алмаз е включен в Държавния регистър и одобрен за използване в Урал, Далечния Изток, Средна Волга, Долна Волга, Централна Черноземна, Западна Сибир и Северен Кавказ.

Храстът е компактен, висок 45 - 55 см. Различава се в приятелско и ранно разклоняване, поради което се формира по-висока и по-ранна реколта. Листата са зелени, средни по размер, широко овални, ръбът на листа е леко разчленен, жилките са зеленикаво-лилави. Дръжките са зелени. Венчето е светло лилаво. Чашката е зеленикаво-лилава, без бодли, което улеснява прибирането на реколтата.

Сорт патладжан Диамант

Плодовете са лъскави, цилиндрична форма, дължината варира от 14,5 до 17,5 см, ширината е от 3 до 6 см. На етапа на техническа зрялост патладжаните са с тъмно лилав цвят, а в биологични са кафяво-кафяви. Теглото на плодовете в техническа зрялост е 100 - 165 г. Зеленикава пулпа, плътна консистенция, без горчив вкус. Търговският добив е 2,1 - 7,5 кг / кв. метри.

Растението е устойчиво на често срещани вирусни и фитоплазмени болести на нощника (мозайка, стълбовидна). И също така умерено податливи на гъбични заболявания (късна болест, фузариум и вертикално увяхване, апикално гниене на плодове).

Предимства на сорта Almaz: висок и стабилен добив, непретенциозност, отлични вкусови и технологични свойства, добра транспортабилност.

Недостатъци: голям брой семена в патладжана, долните плодове са в контакт с почвата.

10 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Екатерина Никитина
преди 5 години

С този сорт патладжан сме приятели отдавна, той винаги радва с висок дългосрочен добив. Например тази година, разбира се, благодарение на топлото време, сините бяха събрани до 2 ноември. Приятелски, дори узряващи. Плодовете са със среден размер, което ги прави много удобни за консервиране и приготвяне на различни ястия. Бих искал също да отбележа високата устойчивост на Алмаз към болести.

Вазом
преди 5 години

Предимството на този патладжан е цената на семената, евтина и весела. Обикновено е популярен само сред летните жители, поради големия брой семена. По някаква причина мнозина не го харесват, въпреки че лично аз обичам хрущенето на семена в устата си. Но тази година много фермери преминаха от здрави холандски семена към нашите местни сортове. И ще ви кажа, че постъпихме правилно, защото Диамантът беше разработен за нашите суши. Разбира се, фактът, че това е сорт, дава възможност да се събират семена от него - това е ужасно приятно за нашите пенсионери. Баба ми, отглеждайки такъв "Алмаз", преброи 1 милион семена в него)). По отношение на външния си вид той има продълговата форма, която е много удобна за използване. Следователно този конкретен сорт е известен на всеки летен жител.

VIKI271
преди 5 години

Най-популярният сорт сред градинарите любители. Много непретенциозен в отглеждането. Обикновено засаждам по два разсада на дупка, храстите са малки, но стъблата са здрави. И зеленчукът много харесва колорадския бръмбар. След прибиране на първата реколта трябва да откъснете плодовете и да ги напръскате. Въпреки това, винаги има достатъчно за запазване. При добри грижи той дава добив до есента. Основното нещо е да събирате плодовете млади - и кожата няма да стане груба и растението ще има повече сила за следващия етап на реколтата.

Иван
преди 5 години

Сортът Алмаз е доста плодороден и достъпен. Тази година реколтата беше успешна, само колорадският бръмбар не даде възможност да събере четвъртата вълна от реколтата. Първите вълни на цъфтежа и плодните яйчници бяха третирани с Aktofit навреме. И в градината на практика нямаше бръмбар, но той беше на картофите на съседа и чакаше дъжд. Когато започна да вали, бръмбарът се качи върху патладжана. Така четвъртата вълна на реколтата изчезна, опита се бръмбарът. Въпреки това все пак успях да затворя любимия на всички хайвер от патладжани, патладжани в аджика и просто да ги ям пържени.

Катрин
преди 5 години

Патладжаните от Алмаз са просто прекрасни. Като млада домакиня избрах сортове, които бяха евтини, продуктивни и можеха да се консумират както през лятото, така и през зимата. Нямаме много земя, така че добивът има значение. Тези патладжани покълват добре, в сравнение с други сортове, които съм засадил, те са по-устойчиви на болести и суша. Нямаме оранжерия - сея в саксии у дома през март, след това се гмуркам. В края на май я засаждам на открито. Те се вкореняват лесно и бързо. Обичат слънчеви места и умерено поливане. Цъфти приятелски. Плодът е удължен, харесва ми, защото Обичам да пържа на кръгчета. Добър за хайвер и други закуски. Умерено горчив. Семената присъстват, но ако не изчакате, докато достигне пълна зрялост, тогава те ще бъдат малки и напълно груби. Растенията дават плодове преди студено време - това е плюс.

Олеся, Армавир
преди 4 години

Тази година засадих патладжани Almaz и Mushroom Taste. Бях много доволен от реколтата. Огромни лилави лъскави плодове не оставиха никого безразличен. Блъснах морето, дадох го на роднини и приятели. И когато юлската жега утихна, те отново цъфтяха бурно и дадоха толкова голям брой яйчници, че бях шокиран. Събрани през октомври, малки и много малки, тъй като се очакваше рязко застудяване и измръзване. Супер патладжан, винаги ще садя. На следващата година вече се запасих с тези семена и също "Matrosik", те много хвалят този сорт. Успех на всички и страхотни реколти !!!

Мария, Псков
преди 3 години

Патладжанът Diamond е страхотен стартов сорт, въпреки че обикновено се препоръчва да започнете с хибриди. Именно с него започнах запознаването си с културата и още първата година имахме добра реколта! На примера на Алмаз стана очевидна разликата между закупените и отглежданите патладжани. Стабилен и продуктивен, устойчив на болести, дори в Северозападната част на Русия, където лятото е нестабилно по отношение на времето. Дава плодове доста приятелски. Удължената форма на плодовете е идеална за готвене на различни ястия, от скара на шишчета с въглен до нарязване на красиви и равномерни филийки за рула. Пулпата е бяла, нежна, кожата е тънка. Подходящ за обработка, запазва формата си. Спокойно можем да го препоръчаме като обещаващ сорт за оранжерии.

Татяна, дача в Манглиси, Джорджия
преди 3 години

Диамантът е един от любимите ми патладжани. Те поникват заедно, разсадът не боледува. Пръскам го няколко пъти с фитоспорин. Когато се прехвърлят на открито, разсадът не спира да расте. Патладжаните от Алмаз не се разболяваха от късна болест, когато след продължителни дъждове всички картофи умряха и през цялото лято трябваше да спасяват и пръскат доматите. Не забелязах колорадския бръмбар по тях. Възможно е това да е достойнството на невен и невен, които засявам между дупките. Топлината, дошла след дъждовете, също не се отрази слабо на добива, плодовете се оказаха сочни, с плътна каша.

Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

В Ивановска област малко хора отглеждат патладжани, защото климатът не позволява, а самите тези растения са доста причудливи и капризни дори при най-добрите условия. Но някои смелчаци се опитват да отглеждат патладжан в оранжерии.Веднъж и аз опитах. Избрах Алмаз като един от най-непретенциозните. Посято през първото десетилетие на март, изчислено два месеца преди слизане в оранжерията, но засадено едва на двадесети май, тъй като беше хладно. Отглеждах разсад в торфени саксии, защото патладжанът наистина не обича трансплантациите. Добавих тор, пепел и хумус към дупките. В оранжерията чушките все още растат в друго легло, те не си пречат. Полива се веднъж или два пъти седмично, подхранва се няколко пъти в сезона. Изглежда, че е спазил всички препоръки, но никога не е получил голяма реколта. Бяха поставени малко плодове, но те бяха твърде малки и също така трябваше да се боря с листни въшки върху растенията (народните средства не помогнаха много, само химикали). Може би лятото се оказа хладно, или нямах достатъчно опит, но оттогава не отглеждам патладжани, реших за себе си, че те не са за нашата зона.

Елена, Джанкой
Преди 2 години

Отгледах някои сини сортове без семена в моя парцел, но членовете на семейството ми го отхвърлиха, затова се върнах в Алмаз. Сортът е непретенциозен, особено за нашия юг, важното е, че не изисква обилно поливане. Винаги дава добри и не пожълтява, когато е презрял. Слагам дъски или стари кутии под долните плодове, тъй като те наистина докосват почвата. Харесва ми това напрежение, докато не го променя.

Домати

Краставици

Ягода