• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Черешова слива сорт Палатка

В централна Русия южните овощни дървета, растящи в градини, вече не са изненадващи. Един от тях е черешова слива. Но не всеки сорт е адаптиран да се развива нормално в условия, които не са напълно подходящи за култура. За да не рискувате напразно и да не изпитвате разочарование, преди да изберете подходящ сорт, опитайте се да проучите характеристиките и възможностите на растението, което сте избрали. Сорт, подходящ за умерено континентален климат, мнозина наричат ​​Shater, който е разсад на слива Fibing (китайско-американска), кръстосано опрашена череша слива. През 1995 г. нашата героиня беше вписана в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия с допускане в Северния Кавказ, Долна Волга и Централните региони. Инициатор - клон Кримски OSS VIR.

Описание

Растение със слаба сила на растеж, 2 - 3 метра висока, плоска корона, доста гъста, леко увиснала. Кората на ствола е тъмносива, с малък брой леща. Стъблото е равномерно, средно дебело. Издънка с дебелина 2 - 7 мм расте хоризонтално, на кората от осветената страна, кората е кафяво-кафява, броят на лещичките е среден, върхът на издънката няма оцветяване на антоцианина. Копие с дължина 5 - 7 см. Листа с големина 60 mm x 37 mm, овални, с много заострен връх и двойно ноктиран ръб с лека вълнообразност. В началото на растежа плочата гледа нагоре, след което заема хоризонтално положение. Повърхността на листа е набръчкана, леко лъскава, зелена на цвят, без опушване, пубертетът е слаб отдолу, концентриран по централните и страничните вени. Дръжката има силно антоцианиново оцветяване и дълбока бразда, пубертетът е слаб и има жлези. Размер на дръжката 11 - 14 см, дебелина 1,2 мм. Генеративните пъпки са средно големи, с овална форма, растат, прилепват към издънката. Люспите на разцъфналата пъпка са зелени. Съцветието на черешова слива се състои от 2 слабо отворени цветя с диаметър 14-15 мм, венчелистчетата са малки, яйцевидни, бели, със среден ресничен ръб. Ширина на венчелистчето 5,5 мм, дължина 0,5 мм. На годишния издънка на палатката се образува среден брой цветя. 24 тичинки, нишки леко извити, дълги 3 - 5 mm, жълти прашници, заоблени. Клеймото на плодника е закръглено, разположено под тичинките, дължината му е 9 мм, огъването е слабо. Яйчник без пубертета. Чашката не е пубертетна, с форма на камбана. Чашелистчетата са овални, дълги 3 мм, широки 2 мм, огънати от венчето, без пубертета. Дръжката е дебела и къса.

Костилките от сорта са доста големи, с тегло 32 - 40 грама, широкояйцевидна форма, максимален размер в основата, височина 41 мм, ширина 39 мм, дебелина 40 см. Черешовите плодове са малко асиметрични, с леко удължен връх , коремният шев се задълбочава към основата. Фунията не е много дълбока. Кожата е дебела и еластична и се отделя доста лесно от пулпата. Основният цвят е жълто-червен, покривна твърда, виолетова. Жълтите подкожни точки равномерно покриват повърхността, броят им е среден. Восъчно покритие с ниска интензивност. Пулпът е жълто-зелен на цвят, фино зърнесто-влакнеста консистенция, средно плътна, умерено сочна, почти никога не потъмнява във въздуха. Ароматът е слаб. Вкусът е сладко-кисел и е оценен от градинарите като много добър. Дръжката е тънка, дълга 13 мм, дебела 1,2 мм, без пубертета. Камъкът е леко грапав, почти гладък, трудно се отделя от пулпата. 100 грама суров продукт съдържа: захари 7,1%, киселини 2,35%, сухо вещество 11%, аскорбинова киселина 7,04 mg. Индекс на захарната киселина - 3,0.

Характеристики

  • Палатката принадлежи към ранните зреещи сортове. Реколтата узрява в началото на юли. Цъфтежът настъпва в средата на април;
  • плодовете узряват необичайно, така че периодът на прибиране на реколтата се забавя. Това може да създаде неудобство за летните жители, които посещават парцелите само през уикендите;
  • през периода на плододаване черешовата слива навлиза 4 - 5 години след засаждането;
  • добивът за малко растение е отличен. Едно възрастно дърво е в състояние да даде 35 - 40 кг плодове;
  • за съжаление сортът е самоплоден, така че опрашителите са незаменими.Опитните градинари в този случай препоръчват засаждане на поне 2 сорта, цъфтящи с нашия герой едновременно. По този начин ще бъде възможно не само да се получат по-качествени плодове, но и да се увеличи производителността на дървото;
  • зимната устойчивост в отглеждащите региони, например в Ставрополската територия или Република Карачаево-Черкесия, е доста висока. Според прегледите, палатката понася добре пролетни студове. Вярно е, че някои градинари твърдят, че тази цифра все още е недостатъчна за региона на Москва, особено при тежки зими. За да се увеличи зимната издръжливост, през есента дърветата се подхранват с фосфорно-калиеви торове;
  • устойчивост на суша на средно ниво;
  • Държавният регистър отбелязва, че културата е относително устойчива на болести;
  • начинът на използване е универсален. Черешовата слива се използва в естествената си форма, идеална за консервиране и преработка. Дегустаторите оценяват сок с пулп на 4.3 точки, конфитюр на 4.2 точки, компот на 4.1 точки.

Агротехника

За засаждане трябва да се разпределят слънчеви площи, така че реколтата да натрупва захар. Ниските и твърде ветровити места не са подходящи. Почвата трябва да има неутрална киселинност, да бъде рохкава и плодородна. Селскостопанската технология е обща за културата като цяло. Но трябва да се обърне специално внимание на поливането, особено през сухи периоди.

Палатка е голямо разнообразие за малка площ. Много е удобно да се грижите за черешовата слива и реколтата поради ниския растеж на дървото. Градинарите високо оцениха високата продуктивност на сорта и отличното търговско качество на плодовете, които са подходящи за преработка. Недостатъците са самоплодородие, неравномерно узряване на реколтата и лошо отделяне на костта от пулпата.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода