• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт череша слива Traveller

За тези, които искат да засадят черешова слива в условията на централна Русия и не знаят от кой сорт да изберат, ще разкрием тайните на сорта Traveller. Създаден е в Кримската експериментална селекционна станция на Всеруския изследователски институт по растителна индустрия на името на Н.И. Вавилов. Разсадът е получен чрез целенасочено безплатно опрашване на Десертна (от сливовата череша Таурида и китайската слива Бърбанк). Регистрацията на заявление за вписване в Държавния регистър на растенията на Руската федерация се проведе през 1977 г. Включването в регистъра е извършено през 1986 г. Региони за прием - Централен, Централен Чернозем и Северен Кавказ, са известни със своя умерено континентален климат.

Описание

Дървото е бързорастящо, средно голямо - до 3 метра, с широка заоблена корона със средно удебеляване. Кората на ствола е сива, гладка, с много малки леща. Издънките на Пътешественика са изправени, дебели - 3,5 - 4,0 мм, геникулатна, кафяво-зелена кора с лещички. Копието на сорта е дълго, краткотрайно. Генеративните пъпки са овални, със заострен връх, малки, изоставащи от издънката. Когато пъпката се отвори, люспите стават зелени. Листата растат към върха. Листната плоча на черешовата слива е голяма, с овална форма, със силно заострен връх и дъговидна основа. Дължината на листа на Пътешественика е 2 пъти по-голяма от неговата ширина. Повърхността на ламината е леко лъскава, светло зелена, гладка, без пубертета. Долната страна на листа е покрита с лек пух. Ръбът е леко вълнообразен, с назъбена назъбеност. Дръжката има следните размери - дължина 12 мм, дебелина 1,1 мм. Повърхността на изрезката не е космена, браздата е плитка и няма следи от оцветяване на антоцианина. Жлезите са разположени в основата на листа и дръжка. Съцветието е двуцветно. Цветовете на сорта са бели, големи - около 3 см, със слабо затворени яйцевидни венчелистчета. Венчелистчето е дълго 11 мм, широко 9 мм, средният ръб е гофриран. Дръжката е дълга - 18 см. Чашелистчетата са малки, дълги 4 мм, широки 3 мм, овални. Жълтите прашници са под стигмата на плодника. Черешовата слива има един плодник, по-дълъг от тичинките, няма допълнителни плодници.

Размерите на плодовете на Пътешественика са средни - височина - 2,9 см, ширина - 3 см, дебелина - 2,8 см. Стандартното тегло, според оригинатора, е 28 грама. В Държавния регистър на растенията на Руската федерация е посочено различно тегло - 18,5 грама. Формата на плода е кръгла, асиметрична, максималният диаметър е по-близо до основата. Коремният шев е гладък през цялото тяло, слабо изразен. Върхът на плодовете на черешовата слива е заоблен, фунията не е твърде дълбока. Кожата не е дебела, гладка, лъскава, трудно се отделя от пулпата. Основният цвят на кожата е жълт, но червено-виолетовият покривен цвят напълно го припокрива. Има много подкожни жълти точки, няма удари. Восъчното покритие е незначително. Пулпът на сорта е оранжев, фино влакнест, със средно тяло, мек, много ароматен. Кухината е със същия цвят като пулпата. Окисляването на среза във въздуха е бавно. Черешовата слива има добър вкус, съчетаваща слаба киселинност и средно съдържание на захар. Оценката на вкуса на Пътешественика, дадена от дегустаторите, е 4,2 точки. 100 грама целулоза съдържа: 11 - 12, 31% сухо вещество, 7,4% захари, 4,6% захароза, 2,7% киселина, 0,82% пектин, 3% монозахариди, 5,8 mg /% витамин С, 478 mg пектинови вещества, 42,9 mg на антоцианини. Дръжката е със средна дължина, тънка. Камъкът е малък, симетричен, не е отделен от пулпата. Размери - дължина 16 мм, ширина 11 мм, дебелина 7 мм. Костилката тежи 0,62 грама, приблизително 3,90% от общото тегло на плодовете. От страна на коремния шев, формата на костта е удължено-цилиндрична, най-широката част е в основата. Повърхността е грапава, килът не е развит. Краищата на гръбния шев са плътни, частично слети. Широчината на коремния шев е средна, ширината на основата му е тясна, формата на основата е закръглена, върхът е умерено заострен.

Сортови характеристики

 • От момента на засаждане с едногодишен разсад до началото на плододаването отнема от 3 до 4 години;
 • черешовата слива цъфти през второто десетилетие на април, поради което може да страда от повтарящи се студове;
 • ранно плододаване, костилките узряват през първата декада на юли;
 • производителността на Traveler е отлична - 501,4 c / ha;
 • плододаването се случва редовно;
 • узрелите плодове могат да се ронят от клоните, така че не отлагайте реколтата;
 • устойчивостта на замръзване е достатъчно висока за препоръчаните региони за отглеждане;
 • дървото не понася много добре дълъг период на суша;
 • устойчивостта към основни заболявания, включително вирусни, е добра, особено към монилиоза и кластероспориоза;
 • начинът на ядене на плодове е универсален - те могат да се използват в естествената им форма, като десерт, за консервиране. Оценката на преработената черешова слива е висока: конфитюр и сок с пулп - 4,3 точки, компот - 4 точки, замразени плодове - 4,2 точки;
 • плодовете не са много подходящи за дълготрайно транспортиране и съхранение поради меката си консистенция.

Опрашители

Сортът е самоплоден. Но няма да има проблеми с опрашителите. В това си качество са подходящи особено сортове руски и китайски сливи Рано... Пътуващият може да действа и като опрашител за сливи.

Засаждане и напускане

Засаждането може да се извърши през есента или пролетта, в зависимост от климатичните характеристики на региона. Нашата героиня е неизискваща към почвите, основното е, че те са рохливи, питателни, с неутрална киселинност. Препоръчително е да изберете слънчево място, така че съдържанието на захар в плодовете да се увеличава, и безветрено, за да могат пчелите да опрашват растението безпрепятствено, а узрелата реколта да не падне поради силни пориви на вятъра.

Въпреки факта, че черешовата слива се нуждае от своевременно поливане, корените не трябва да страдат от въздействието на подпочвените води. Затова се опитайте да заемете сухи места за засаждане. Процесът на напускане няма да е трудов, просто трябва да следвате стандартните правила на селскостопанската технология за културата като цяло.

Пътешественикът е щедро дърво с реколта от вкусни плодове. Градинарите обичат този сорт заради неговата непретенциозност, устойчивост на замръзване и устойчивост на болести. Недостатъците включват самостоятелно безплодие, недостатъчно поддържане на качеството и лошо отделяне на костта.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Джанкой
Преди 2 години

Traveler е единственият сорт черешови сливи, който се намира на моя сайт. Дърво расте на най-нещастното място - в течение. Но това не се отразява на реколтата. Винаги събирам толкова много, че имам достатъчно за себе си, и го раздавам на съседите си. За да направя плодовете по-големи, отстранявам част веднага след цъфтежа. Не се нуждае от специални грижи, само трябва да се спасява от листни въшки няколко пъти на сезон. Също така е лошо, че пулпата не се отделя от камъка. След като завря, го смилам през сито и правя вкусен мармалад. Костите и кората се отстраняват, остава само вкусна пулпа. Сортът не е особено изтънчен, но е добре адаптиран към моя регион. Харесвам.

Домати

Краставици

Ягода